Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
26 Postów
Alina Milena xxx
(milenaa86)
Wiking
Tak Beatris, w Ålesund w szpitalu jest właśnie punkt USG
Jeśli chodzi i prywatną wizytę to moja znajoma płaciła 1200kon a inna kumpela 1000nok, to pewnie zalezy od gabinetu!
A w którym tygodniu ciąży jesteście ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(beatris0302)
Wiking
No mi zaczyna się już 21tydz.. w przyszłym tyg idę tu do lekarza i nam nadzieję że wyślą mnie tu jeszcze na usg... chciałabym bo juz do polski przed porodem nie pojadę..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ja jestem już w 3 ciąży w Norwegii, za każdym razem miałam więcej niż jedno USG, chociaż wiedziałam, że tylko jedno mi przysługuje. Może to dlatego, że moją lekarką rodzinną jest Ukrainka i mam trochę inne podejście. Na USG 3D poszłam prywatnie w Oslo, zapłaciłam 900 nok rok temu. Ciążę prowadziła moja lekarka oraz położna. Z obiema spotykałam się raz w miesiącu.
Co do szkodliwości USG, to opinia, że jest ono szkodliwe dla płodu bierze się stąd, ultradźwięki mogą spowodować wodogłowie. Oczywiście dawka oraz częstotliwość wykonywania USG w ciąży nie spowodują problemów. Niemniej ultradźwięki w dużej dawce wykorzystuje się do również do niszczenia, rozbijania tkanek. Stąd taka ostrożność w ciąży. Osoby ciężarne nie mogą np. pracować z aparatami emitującymi ultradźwięki, bo wtedy narażone są na fale prawie cały czas, a to nawet w niewielkiej długości fali może być szkodliwe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty

(monisia)
Nowicjusz
hej ja jestem mama 3 letniego chlopca ,ale rodzilam w polsce przez cesarskie ciecie ,
teraz jestem w 33tyg ciazy i znowu bede miala cesarke ,mieszkam blisko oslo i bede rodzic w akershus hospital
usg robili mi w 21tyg ciazy ,teraz mialam robione dodatkowe 2 co 6 tyg ,ale ja to inny przypadek,
mozna isc prywatnie na usg nawet 3d super pamiatka dadza nagranie na cd,koszt to jakies 1500kr ale warto ja tez ide za 3-4 tyg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty

(monisia)
Nowicjusz
ja slyszalam ,ze usg jest szkodliwe dla dziecka tylko wtedy jak wykonuja usg od wewnatrz ,bo glowica jest wtedy zbyt blisko dziecka,a takie normalne usg przez powloki brzuszne jest ok,
wiec nie ma co panikowac
gama gdzie bylas na tym usg ,ze tak tanio ,
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty

(monisia)
Nowicjusz
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
ja rowniez mialam w PL CC,w dodatku ciagle w szpitalu ladowalam podczas ciazy, co miesiac mialam robione USG a corcia urodzila sie zdrowiutka. Jutro u mnie mija 12 tydzien wg lekarskich obliczen. Jesli chodzi o robienie tego USG tutaj mowi sie trudno jak mi go nie zrobia, zrobie je w PL i wezme zdjecia, moze wypelnia mi ta karte ciazy dobrze.

Teraz mam problem z łykaniem witaminek te co kupilam to konska dawka i nie do przelkniecia przy dolegliwosciach poczatkowych, zastepuje witaminki naturalnymi skladnikami, typu owoce, warzywa i kefir.... moze ktoras z Was poleci mi jakies male witaminki do przelkniecia nie powodujace skutkow odwrotnych z pozadanym? a jesli nie to musze poczekac zanim wyjade do PL...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Zapomnialam......Mamusie,które tutaj rodzily...czy mozecie mi odpisac jakie srodki stosuja tutaj przy pepowinie u malenstwa po narodzinach? u nas wiadomo spirytus-gencjana lub chusteczki nim nasaczone, czy w aptece dostane tutaj takie male cudo czy lepiej sie zabezpieczyc w PL? hmm ze spirytem bedzie problem bo to brzmi jak piekne wakacje pod palmami tutaj ale chusteczki.....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(beatris0302)
Wiking
A czy na wizyty comiesięczne w ciąży trzeba się samemu umawiać czy lekarz cię zapisuje na nie?? No i powiedzcie mi czy lekarz wyśle mnie na kolejne usg skoro na tym nie byłam??
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Alina Milena xxx
(milenaa86)
Wiking
Magdalena ješli chodzi o witaminki to polecam tran ...blee :/ ale jest skuteczny!! Mi polecono tran, takze jak moj synek skonczyl 6 tyg to kazano mu podawac tran, mimo to ze nadal karmie piersia.
Jesli chodzi o pepuszek to mi kazali przemywac ciepla woda , ale mi mama przywiozla z pl specjane chuseczki nasaczone spirytusem i przemywalam. Po tygodniu moze 2-ch nie bylo pepuszka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok