Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Hej! Ja miałam wczoraj USG, jestem w 12 tyg ciąży, dokładnie 11 tyg i 3 dni. Widziałam dzidzię, jest trochę za mała, wygląda na 10 tydz. Nie martwię się, chociaż już miałam 2 lata temu taką sytuację i skończyła się poronieniem. Zobaczymy jak będzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Chciałam jeszcze napisać coś na temat USG. To prawda, że generalnie przysługuje jedno, ale ja miałam kilka ponieważ źle się czułam, miałam bóle. Powiedziano mi w szpitalu, że teoretycznie wystarczy, abym czuła się czymś zaniepokojona, wtedy mam pełnie prawo zgłosić się na oddział szpitalny, gdzie będę zbadana, wliczając USG. Ja miałam chyba ze 4-5, bo źle się czułam. Można poprosić też swojego lekarza o skierowanie, oczywiście muszą być jakieś podstawy do tego, takie jak ból, skurcze, ale wystarczy też lęk i niepokój o dzidzię. Moja na przykład mało się ruszała, a synuś dla porównania był prawdziwym futbolistą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
ajajaj gama teraz mam wyobrazenie jak moje malenstwo wyglada w brzusiu szkoda ze mi nie zrobili usg, jak ci sie udalo je zalatwic??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Mam fajną lekarkę z Ukrainy, sama dała mi skierowanie. Ona pracuje tak jak polscy lekarze rodzinni, czyli w większości kieruje do specjalistów, wiele razy nam już pomogła. Wiedzę ma zdecydowanie większą niż przeciętny lekarz norweski, jest naprawdę zaangażowana w sprawy swoich pacjentów. W naszym przypadku zawsze pyta o stan zdrowia wszystkich członków naszej rodzinki. Zaskoczyła mnie profesjonalnym podejściem, gdy przyszłam do niej z obecną ciążą zapytała mnie najpierw, czy chcę zatrzymać dzidzię, czy chcę mieć aborcję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Moj lekarz to Chorwat, pierwsze spotkanie z nim to bylo gadanie moim lamanym norweskim( bo go nie znam tylko co tam uslyszalam to zapamietalam) i jego a'la polszczyzna niestety nie zna lekarz ani angielskiego ani niemieckiego, tylko norweski i jego ojczysty
tak samo zapytal sie mnie czy chce aborcje czy urodzic dziecko. Co prawda jakos dogadalam sie z nim,ale na nastepna wizyte poprosilam o tlumacza, dla niego to bylo cos nowego, bo jak to mowil, nigdy nie pracowal z tlumaczem, przy badaniu duzo powtarzal po tlumaczce slowka po polsku wizyta byla fajna, nawet ta Polka mowila ze fajnego mam lekarza, tylko co mnei nurtuje to brak skierowania na to USG, jedynie karteczka z numerem telefonu gdzie mam zadzwonic i sie umowic dzwonilam ale z babka nie moglam sie wogole dogadac....ona nie rozumiala slowka USG nawet jak jej przeliterowalam to, dopiero jak weszla po moim numerze personalnym na kompa to zobaczyla ze ma pismo od lekarza, ale stwierdzila ze na takei badanie jest za wczesnie. poczatkowo mowilam zew wyjezdzam 20maja ale okazalo sie ze 25maja, wiec te 5dni jednak duzo robi, bo nie bede w 14tyg ciazy a w 15tym. moze zadzwonic tam jeszcze raz? chcialabym to jednak zalatwic zanim wyjade...z jednej strony wiem,ze i tak w PL pojde do lekarza,ale z drugiej strony bylabym bardziej spokojna gdyby mnie tutaj przebadali
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Spróbuj się umówić, powiedz, że się źle czujesz. U nas to lepiej działa, nie musiałam się nigdy sama umawiać, zawsze wszystko załatwiała moja lekarka. Gdy byłam tutaj w drugiej ciąży (tej, którą poroniłam) też dostałam skierowanie na USG "odśrodkowe" na początku ciąży, a miałam wtedy innego lekarza, Norwega.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Chyba zaraz tak zrobie, wezme telefon i zaczne dzialac, musze tylko przeczekac az corka sie uspokoi bo tryska teraz energia i nic nie uslysze przez sluchawke , troche mojej sciemy nie zaszkodzi z umowieniem sie, chociaz czuje sie nie najlepiej,wczoraj jak mnie zlapalo tak jeszcze dzisiaj nie moge dojsc do siebie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Powiem ci, że mi dano numer na oddział szpitalny i powiedziano, że o każdej porze dnia i nocy jeśli źle się poczuję, coś mnie zaniepokoi mam zadzwonić z informacją, że jadę do nich, mogę się pojawić również bez uprzedzenia. Raz tak pojechałam, poczekałam trochę, zbadano mnie, miałam USG i KTG.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(beatris0302)
Wiking
gama28 śliczna jest Twoja dzidzia No i gratuluję Ja jestem w 22tyg i jeszcze swojej nie widziałam.. Pewnie jest trochę większa od Twojej Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Alina Milena xxx
(milenaa86)
Wiking
Gama28 super widok USG bomba Polecam w 3d wtedy jest lebszy efekt My jak bylismy na 3D to widzielismy buzke Naszego synka W 30tc tez widzielismy i jak sie urodzil to bylo duuuuuze podobienstwo jak ze zdiecia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok