Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Karol Pitek Joanna Kuchnicka Angelika Mojak Justyna Zwierzchowska Karolina Zając Jaroslaw Maciejewski orime (12603 niezalogowanych)
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
Dziękuję.Uwielbiam szukać smaków z dzieciństwa,jedząc potrawy przyrządzone wspominać,czasy i ludzi.Dużo smaków wiąże się z tradycją i wspomnieniami.
A u nas tradycja to rzecz święta, szczególnie ta wigilijna i wielkanocna,na stole ma być tradycyjnie, smacznie, kolorowo i tak jak nas - dużo. W swoim życiu spotkałam dwie osoby, których zawsze radosna, choć jakże żmudna praca w kuchni wieńczona była ulotnymi – bo zjadanymi arcydziełami. Oto one: Moja ukochana babcia, i tata .Pamięć o tym, czego dokonywali w kuchni, czym nas karmili, według zbieranych z pokolenia na pokolenie przepisów jest ciągle żywa. Są z nami w pozornym przedświątecznym rozgardiaszu. Siedzą z nami przy świątecznym stole, bo miłość jest zawsze silniejsza od śmierci. Wszystkie o nich wspomnienia znamy na pamięć, ale nie może ich nie być.I to wszystko za sprawą potraw którymi nas karmili,które pokochaliśmy i do których lubimy wracać.
Zapraszam wklejajcie swoje przepisy, na pewno będzie nam raźniej poznawać nowe smaki,uważam że dobry kucharz umie korzystać z tradycji i współczesności
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Pieknie piszecie o sztuce jaka jest gotowanie .

Ja - niestety albo stety - nie jestem ani zwolenniczka tradycj ani nie jestem romantyczna ( nawet nie pamietam daty naszego slubu ) ale lubie eksperymentowac w kuchni i szperac zwlaszcza w internecie w poszukiwaniu nowych kulinarnych wrazen. Pozwalam tez sie inspirowac kuchnia moich uczniow z Tailandi, Chin, Francji i innych krajow.

Moja historia z gotowaniem zaczela sie pozno bo dopiero ok. 30 ( wczesniej zerowalam na kuchni domowej i studenckiej w Pl. a potem na mezu w No. )

U nas w domu mamy oceny za obiady - zainspirowane tutejszym " terningkast " - skala od 1 do 6 i wszystkie nowe " pozycje" sa poddawane ocenie i ewentualnie eliminowane z listy mozliwych prppozycji obiadowych.

Na pewno sie z wami podziele moimi sprawdzonymi przepisami

Serdecznie pozdrawiam pasjonatki gotowania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
Dziękuje za pozdrowienia i zapraszam do wspólnego gotowania ,dodam że wiele przepisów które podaję na forum wyszukałam na blogach,sprawdzam sama jeśli przepis będzie godny polecenia napiszę o nim,postaram się wkleić zdjęcie i opisać walory smakowe.
Czas upiec chlebek na zakwasie,zobaczymy co z tego wyjdzie .Przypominam dla osób które zrobiły zakwas,dzisiaj dokarmianie 1/2szkl wody,1/2szkl mąki wsypujemy do zakwasu porządnie mieszamy,przykrywamy i odstawiamy do jutra.
Dzisiaj podam kilka przepisów na chlebek,, może i Wy znajdziecie coś dla siebie i będziecie mogli się przyłączyć do pieczenia.

1.Chleb pszenny na mieszanym zakwasie
Składniki:
1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody źródlanej
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży

Na wierzch:
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
nasiona do posypania

Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

Następnie:

Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki (ja upiekłam jeden duży bochenek w wysokiej formie o wymiarach dolnych 26 x 13 cm). Zostawić je na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki, posypać nasionami.

Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem zmniejszyć do 190º i piec jeszcze 20 minut (jeden duży bochenek piec dłużej o 5 minut niż 2 małe).

Studzić na kratce.

Smacznego

2.Chleb pszenno - żytni
Składniki na zaczyn zakwasowy:
100 g płynnego zakwasu żytniego razowego (aktywnego)
125 g mąki białej pszennej chlebowej
30 g wody

Składniki zaczynu dobrze wymieszać. Umieścić w misce i szczelnie przykryć, pozostawić na 4 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. W zależności od aktywności i mocy zakwasu etap ten może potrwać dłużej, należy poczekać, aż przynajmniej podwoi objętość. Zaczyn włożyć do lodówki na noc.

Następnego dnia, godzinę przed przygotowaniem ciasta chlebowego, wyjać starter z lodówki i pokroić na 10 kawałków. Zostawić pod przykryciem.

Kawałki zaczynu połączyć z:
575 g mąki białej pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
340 - 390 g letniej wody (35 - 39ºC).

Ciasto wyłożyć na stół i zagnieść (około 12 minut). Powinno być ścisłe i delikatnie lepkie. Zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny, składając ciasto trzykrotnie podczas rośnięcia (co godzinę).

Podzielić na 2 części i zwinąć w owalne bochenki. Oba włożyć do koszyków złączeniami do góry i pozwolić im wyrastać przez 3 godziny (można przetrzymać w lodówce przez noc). Bochenki wyłożyć na blachę wysypaną mąką i naciąć im wierzchy.

Piec w temperaturze 260ºC z parą przez 10 minut. Następnie odwrócić chleby o 180 stopni, zmniejszyć temperaturę do 230ºC i piec około 20 - 25 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie głuchy. Wystudzić na kratce.

3.Dla osób bojących się zakwasu na drożdżach Chleb wieloziarnisty
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kilex)
Wiking
Witam , no to może trochę sezonowo ,. znalazłem trochę grzybów w lesie , najwięcej kozaków i kurek trochę rydzy , podrzucie proszę przepis na marynatę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
Witam
proszę bardzo,dzisiaj właśnie szykowałam przepisy na przetwory

Grzyby marynowane
Składniki:
1 kg grzybów leśnych lub pieczarek
3 dkg soli

Marynata:
1 l wody
5 dkg soli
7 dkg cukru
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1 marchewka
6 ziaren czarnego pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 gałązka koperku
1 liść laurowy
1 mała cebula
Alternatywnie:
1 litr octu 3% winnego z białego wina
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie marchew. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać składniki marynaty, gotować powoli przez 5 minut. Grzyby starannie przebrać, dokładnie oczyścić, umyć. W odpowiednio dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę, posolić (3 dkg soli na 1 kg grzybów) gotować powoli przez około 10 - 15 minut. Odcedzić, przepłukać na sicie wrzątkiem. Tak przygotowane grzyby przełożyć do wyparzonych słojów, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Uwaga: proporcje na marynatę zależą od preferencji wykonawcy zwłaszcza jeżeli chodzi o ilość cukru i octu. Na Podlasiu na dno każdego słoja wkładany jest ząbek czosnku.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
Kurki marynowane z chili

kurki 2 kg
cebula drobna
papryczka chili w proszku 1 opakowanie
woda 6 szklanek
ocet 1,5 szklanki
listki laurowe 4 szt
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżeczka
sól 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Kurki umyć włożyć do wody (woda może być lekko posolona) i gotować 10 minut.

Zalewa:
Woda
cukier
sól
ziele angielskie
ocet
pieprz ziarnisty
Całość gotujemy 10 minut.

W tym czasie układamy kurki w słoiczkach do każdego wkładając jedną małą cebulkę i szczyptę chili. następnie zalewamy słoiki zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
polecam ,robiłam w tym roku ,przepis prosty,szybki a ogóreczki pyszne

Ogórki w przecierze pomidorowym

Składniki:
5 kg ogórków
1 kg cebuli
2 łyżki soli
Zalewa:
1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanki oleju

Sposób przygotowania:
Ogórki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półplasterki, dodać sól, wymieszać i odstawić na godzinę. Przygotować zalewę, wymieszać, zagotować i wlać do ogórków. Wkładać do słoików, gotować ok. 20 min. od chwili zagotowania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
To może i ja cos !

Jablecznik kruchy

jest dość tani i szybki w wykonaniu

SKLADNIKI :

0.5 kg maki
25 dag margaryny
2 cale jajka
1 zółtko
20 dag cukru
2 lyżki smietany
1/2 proszku do pieczenia ( 2 lyżeczki )
1 lyzka tartej bulki
1-1.5 kg kwasnych jablek
cynamon
cukier puder do posypania po upieczeniu

Wykonanie :

Margarynę posiekac razem z proszkiem do pieczenia i maka potem dodac jajka , cukier i smietane .
wyrobić ciasto , podzielic na dwie czesci
jedna czesc rozwakowac wlozyć do tortownicy wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta (26-30) cm tortownica , lub blaszka do pieczenia
obrane jablka i pokorojone w kawalki wlozyc na piersza warstwe ( nie scierac jablek na tarce bo wtedy trzeba jablka smazyc a chodzi zeby bylo szybko )
jablka posypac cynamonem
nalozyc druga warstwe ciasta ( ciasto dobrze sie walkuje lecz moze byc problem z przeniesieniem go ze stolnicy na forme .jest bardzo kruche )wiec mozna sie wspomoc dwoma dlugimi nozami lub ukladac w 3-ch czesciach np)
panie ktore pieka poradza sobie w calosci
calosc wlozyc do rozgrzanego piekarnika(180 st) piec 30-35 min
po upieczeniu posypac cukrem pudrem
Smacznego
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
taika napisał:
polecam ,robiłam w tym roku ,przepis prosty,szybki a ogóreczki pyszne

Ogórki w przecierze pomidorowym

Składniki:
5 kg ogórków
1 kg cebuli
2 łyżki soli
Zalewa:
1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanki oleju

Sposób przygotowania:
Ogórki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półplasterki, dodać sól, wymieszać i odstawić na godzinę. Przygotować zalewę, wymieszać, zagotować i wlać do ogórków. Wkładać do słoików, gotować ok. 20 min. od chwili zagotowania.

Jedno pytanie,czy mowa jest o ogórkach gruntowych,czy tez szklarniowych norweskich?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kilex)
Wiking
te kurki w chile muszą być smakowite
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok