polecam ,robiłam w tym roku ,przepis prosty,szybki a ogóreczki pyszne 
Ogórki w przecierze pomidorowym
Składniki:
5 kg ogórków
1 kg cebuli
2 łyżki soli
Zalewa:
1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Ogórki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półplasterki, dodać sól, wymieszać i odstawić na godzinę. Przygotować zalewę, wymieszać, zagotować i wlać do ogórków. Wkładać do słoików, gotować ok. 20 min. od chwili zagotowania.

Ogórki w przecierze pomidorowym
Składniki:
5 kg ogórków
1 kg cebuli
2 łyżki soli
Zalewa:
1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Ogórki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półplasterki, dodać sól, wymieszać i odstawić na godzinę. Przygotować zalewę, wymieszać, zagotować i wlać do ogórków. Wkładać do słoików, gotować ok. 20 min. od chwili zagotowania.
