Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Karol Pitek Joanna Kuchnicka Angelika Mojak Justyna Zwierzchowska Karolina Zając Jaroslaw Maciejewski orime (12488 niezalogowanych)
197 Postów
Bogumila Jasinska
(bogdanor1)
Stały Bywalec
Dzieki serdeczne ! Juz pedze przeczytac ,poczytac i sprobowac cos upiec !!! Pozdrawiam ! Odezwe sie -jak mi poszlo pieczenie !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
ricco napisał:
To może i ja cos !

Jablecznik kruchy

jest dość tani i szybki w wykonaniu

SKLADNIKI :

0.5 kg maki
25 dag margaryny
2 cale jajka
1 zółtko
20 dag cukru
2 lyżki smietany
1/2 proszku do pieczenia ( 2 lyżeczki )
1 lyzka tartej bulki
1-1.5 kg kwasnych jablek
cynamon
cukier puder do posypania po upieczeniu

Wykonanie :

Margarynę posiekac razem z proszkiem do pieczenia i maka potem dodac jajka , cukier i smietane .
wyrobić ciasto , podzielic na dwie czesci
jedna czesc rozwakowac wlozyć do tortownicy wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta (26-30) cm tortownica , lub blaszka do pieczenia
obrane jablka i pokorojone w kawalki wlozyc na piersza warstwe ( nie scierac jablek na tarce bo wtedy trzeba jablka smazyc a chodzi zeby bylo szybko )
jablka posypac cynamonem
nalozyc druga warstwe ciasta ( ciasto dobrze sie walkuje lecz moze byc problem z przeniesieniem go ze stolnicy na forme .jest bardzo kruche )wiec mozna sie wspomoc dwoma dlugimi nozami lub ukladac w 3-ch czesciach np)
panie ktore pieka poradza sobie w calosci
calosc wlozyc do rozgrzanego piekarnika(180 st) piec 30-35 min
po upieczeniu posypac cukrem pudrem
Smacznego


Przepis który podała Ricco,pamiętam tez z lat dzieciństwa.Ale w naszym przepisie dawałyśmy jabłka ze słoika (tarte na tarce o grubych oczkach),ciasto po nałożeniu na blaszkę nakłuwałyśmy widelcem.Przepis godny polecenia ciasto jest pyszne,pulchne po upieczeniu, jeśli zdąży po ostygnięciu nabiera kruchości,jabłka dają słodko kwaskowy smak.Pychotka, dziękuje Ricco za przypomnienie przepisu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
I stało się,dzisiaj upiekłam pierwszy raz w życiu 3 chlebki na zakwasie,i jestem szczęśliwa bo pięknie rosły,pierwszy raz w życiu nie musiałam dosypywać mąki ciasto odchodziło od rak,było w sam raz
I wiecie co ,do wieczora już nic nie było,dzieciaczki zajadały suchy, nawet masła nie chciały Niestety, nie zdążyłam zrobić zdjęć,żebyście mogli zobaczyć jak wyglądają po upeczeniu ,a więc zdjęcia zaczerpnełam z bloga dorotus76.Poniżej wklejam zdjęcia chlebka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
zd.2 chlebka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Marlena mm
(mrau)
Wiking
Chlebki super,będę musiała wypróbować przepisy
Ze wzgl. na sezon śliwkowy podaję przepis na dobre,szybkie i łatwe ciacho,które zawsze wychodzi:

- 30dkg mąki (2 i pół szkl.)
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru (niecała szklanka)
- 4 jaja
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 dkg (2 pełne łyżeczki ) proszku do pieczenia
- owoce na wierzch (najlepiej śliwki) +2 łyżki cukru

Masło rozpuścić na małym ogniu, następnie odstawić do ostygnięcia.Cukier utrzeć z jajkami, wlać wystudzone masło, dodać cukier waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia.Utrzeć na pulchną masę.Wylać na blachę (jeśli bez papieru to wysmarowaną masłem i posypaną bulką tartą), na wierzch ułożyć owoce-jeśli są kwaśne to posypać cukrem.
Piec w temp. 180 stopni 35-40 minut.
Połówki śliwek układamy skórką do dołu by nie wypływał sok!
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
Moze ktoś sie skusi,dzisiaj zarobiłam ciasto Duńskie jutro pieczemy ciasteczka z nadzieniem (mysle ze albo serowym albo dzem swojej roboty)Przepis wyszperany na blogu dorotus76,godny polecenia,przepis długi,ale wykonanie ciasteczek mało skoplikowane i dość szybkie.Napewno bedą często gościły na naszym stole.Ciasteczka pyszne.

Ciasto duńskie

Składniki:
60 ml ciepłej wody
125 ml mleka, o temperaturze pokojowej
1 duże jajko, o temperaturze pokojowej
350 g mąki pszennej chlebowej
7 g (1 saszetka) drożdży suchych lub 15 g świeżych
1 łyżeczka soli
25 g drobnego cukru
250 g masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałki

Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.

Do większej miski (może być misa od miksera) nasypać mąki, drożdży, soli i cukru, wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.

By dokończyć ciasto, wyciągnąć naszą zimną bryłę z lodówki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm (u mnie był mniejszy). Można podsypywać mąką.
Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze).
Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.
Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.

Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubosć około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem, że nie zrobiliśmy tego wcześniej).

Z gotowego płata można formować dowolne ciastka. Po uformowaniu powinny podrosnąć około 1 godziny czasu (do podwojenia objętości).

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
Ciasteczka upieczone,kolejny przepis który na stałe zagości w naszym domu
dzieci zachwycone,nie mogłam odpedzić od blaszki.Z podanego przepisu wyszło ok 60szt,ciasto slicznie rośnie po upieczeniu bardzo mięciutkie w środku,chrupiące góra,składniki tanie szybkie w przygotowaniu.Rewelacja.
poniżej dodaje zdjecia ciastek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
Podaje przepis który mam zamiar jutro wypróbować

Croissants

Składniki na około 14 mini-croissantów lub 7 normalnych:
15 g masła
5 g świeżych drożdży
85 ml wody, o temperaturze 20ºC
210 g mąki, typ 450
4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
30 g (2 łyżki) cukru
1,5 łyżeczki mleka w proszku
125 g masła o temperaturze pokojowej

Etap 1:
W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać odrobinę więcej wody. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości.
po wyrośnięciu:
Etap 2:

Ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Etap 3:

Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę.
Etap 4:

Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość.
Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je jak list, 3 razy. Warto zostawić kilka milimetrów przerwy między masłem o brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto (masło nie wypłynie na boki).
Obrócić ciasto o 90º i ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak list, tym razem jednak bez masła.

Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.

Etap 5:

Wszystkie czynności z etapu 4 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę masła. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę.

I to koniec przygotowywania ciasta. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Ja wkładam do lodówki na całą noc (może tak leżakowac w lodówce 3 dni).

Wykrajanie rogalików:

Ciasto (musi być zimne!) rozwałkowujemy na placek grubości 6 mm, wykroić trójkąty. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.Uwaga: rogaliki zwijamy z początku bardziej luźno, potem ściśle.

Mam nadzieje ze sie nie zrazicie długim przepisem,myśle ze bedzie jek z ciastem duńskim duzo czytania a w rezultacie szybko się robi.

Jutro dodam opinie i zdjęcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
taika napisał:
Ciasteczka upieczone,kolejny przepis który na stałe zagości w naszym domu
dzieci zachwycone,nie mogłam odpedzić od blaszki.Z podanego przepisu wyszło ok 60szt,ciasto slicznie rośnie po upieczeniu bardzo mięciutkie w środku,chrupiące góra,składniki tanie szybkie w przygotowaniu.Rewelacja.
poniżej dodaje zdjecia ciastek


W przepisie nie było nic o nadzieniu, z czym zrobiłaś? I jak to nadzienie przygotowałaś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
przeoczyłam juz poprawiam
a wiec jako nadzienie możemy uzyć wszystkiego np.
1. słodki biały serek na serek kładziemy owoc(wiśnia ,morela,brzoskwinia...)
2.dzem ale musi być gęsty(ja uzyłam własnej roboty,dzem z kabaczka z galaretką)
3 nadzienie migdałowe
300 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
4 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 białka z dużych jajek, roztrzepane

Wszystkie składniki wymieszać.
Przygotowany płat ciasta podzielić na kwadraty. Każdy kwadrat w myśli podzielić na pół, jedną połowę nożem naciąć kilka razy, na drugiej połowie ułożyć nadzienie (można sporo). Boki ciasta posmarować jajkiem, dokładnie skleić. Odstawić na godzinę czasu do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
(ja obtoczyłam jeszcze w cukrze)

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut, do złotego koloru.

Smacznego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok