pizza: sprawdzony przepis na cienkie ciasto Składniki /2 pizze - śr. 24 cm
300 g mąki tortowej (może być pszenna) [ja używam mieszanki z pełnoziarnistą]
20 g drożdzy (w kostce) [czasami używam suszonych - 1-2 torebeczki po 12g]
2 łyżki oliwy (lub oleju) [zawsze używam oliwy]
1 jajko [jajka nie używam ze względu na synka, który nie może ich spożywać, ale i tak wychodzi pyszna]
pół szklanki ciepłej wody
płaska łyzeczka soli
odrobina cukru
Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą i 1 łyżeczką mąki,
całośc razem wymieszać i przykryte ścierką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok 10 min)
Mąkę przesiać, dodac sól, jajko + dodac wyrośnięty rozczyn z drożdzy,olej i całość wymieszać i zagniatać ok 5-7 min (ciasto ma odchodzić od ręki - czasem można odrobinę podsypać sobie mąką) ciasto ma byc miękie -formujemy w kulę
Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 1 godzine.
przepis wyszperany na "wielkim żarciu", zawsze wychodzi!
cała reszta zależy od kaprysu i inwencji. świetnie się sprawdza castello white (nie lubię serów pleśniowych, ale na pizzy pycha)