BIGOS STAROPOLSKI
Czas: trzeba zacząć trzy dni wcześniej, a samo przygotowanie to jakieś 2 h z duszeniem
Ilość porcji: wielki garnek na około 10 porcji
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg białej kapusty
4 rodzaje mięs – każdego po ok 200 g: pieczeń wieprzowa, schab pieczony, dwie wędliny
3 jabłka
50 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżka masła
200 g suszonych śliwek
2/3 szklanki czerwonego wina
sól, pieprz i cukier
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
kilka nasion jałowca
3-4 listki laurowe
pieprz w ziarenkach (kilka)
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Krok 1.
Dzień wcześniej (a przynajmniej kilka godzin): śliwki zalewam wodą i odstawiam. Grzyby suszone również zalewam wodą.
Krok 2.
Namoczone grzyby stawia w rondelku na gaz i gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję.
Krok 3.
Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę młodą kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam.
Krok 4.
Do garnka wlewam szklankę wody i wrzucam dwa rodzaje kapusty. Stawiam na niewielkim ogniu i duszę.
Krok 5.
Jabłka obieram, a potem ścieram na tarce.
Krok 6.
Grzyby odcedzam (wodę po gotowaniu zostawiam!) i kroję je w paseczki.
Krok 7.
Mięsa kroje na małe kawałki. Mięsa to na przykład pieczeń wieprzowa, jakieś wędliny. Teoretycznie raczej nie używa się np. gotowanego drobiu.
Krok 8.
Dodaje pokrojone mięso.
Krok 9.
A także śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów.
Krok 10.
Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.
Krok 11.
Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, cukier i pieprz to możecie dobrać wg. smaku. Ja daję około 3 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę pieprzu.
Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam duszę.
Kolejnego dnia znów podgrzewam. Na noc można wystawiać na balkon (o ile nie jest na minusie) lub chować do lodówki.
Bigos podgrzewam chwilkę każdego dnia przez kolejne trzy dni. A potem życzę smacznego
podaję z pieczywkiem. gotowe
Czas: trzeba zacząć trzy dni wcześniej, a samo przygotowanie to jakieś 2 h z duszeniem
Ilość porcji: wielki garnek na około 10 porcji
Składniki
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg białej kapusty
4 rodzaje mięs – każdego po ok 200 g: pieczeń wieprzowa, schab pieczony, dwie wędliny
3 jabłka
50 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżka masła
200 g suszonych śliwek
2/3 szklanki czerwonego wina
sól, pieprz i cukier
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
kilka nasion jałowca
3-4 listki laurowe
pieprz w ziarenkach (kilka)
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Krok 1.
Dzień wcześniej (a przynajmniej kilka godzin): śliwki zalewam wodą i odstawiam. Grzyby suszone również zalewam wodą.
Krok 2.
Namoczone grzyby stawia w rondelku na gaz i gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję.
Krok 3.
Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę młodą kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam.
Krok 4.
Do garnka wlewam szklankę wody i wrzucam dwa rodzaje kapusty. Stawiam na niewielkim ogniu i duszę.
Krok 5.
Jabłka obieram, a potem ścieram na tarce.
Krok 6.
Grzyby odcedzam (wodę po gotowaniu zostawiam!) i kroję je w paseczki.
Krok 7.
Mięsa kroje na małe kawałki. Mięsa to na przykład pieczeń wieprzowa, jakieś wędliny. Teoretycznie raczej nie używa się np. gotowanego drobiu.
Krok 8.
Dodaje pokrojone mięso.
Krok 9.
A także śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów.
Krok 10.
Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.
Krok 11.
Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, cukier i pieprz to możecie dobrać wg. smaku. Ja daję około 3 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę pieprzu.
Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam duszę.
Kolejnego dnia znów podgrzewam. Na noc można wystawiać na balkon (o ile nie jest na minusie) lub chować do lodówki.
Bigos podgrzewam chwilkę każdego dnia przez kolejne trzy dni. A potem życzę smacznego


