Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
27 Postów
stacho bianco
(Gen_italia)
Wiking
BIGOS STAROPOLSKI


Czas: trzeba zacząć trzy dni wcześniej, a samo przygotowanie to jakieś 2 h z duszeniem
Ilość porcji: wielki garnek na około 10 porcji
Składniki

1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg białej kapusty
4 rodzaje mięs – każdego po ok 200 g: pieczeń wieprzowa, schab pieczony, dwie wędliny
3 jabłka
50 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżka masła
200 g suszonych śliwek
2/3 szklanki czerwonego wina
sól, pieprz i cukier
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
kilka nasion jałowca
3-4 listki laurowe
pieprz w ziarenkach (kilka)
1/2 łyżeczki ziela angielskiego

Krok 1.

Dzień wcześniej (a przynajmniej kilka godzin): śliwki zalewam wodą i odstawiam. Grzyby suszone również zalewam wodą.
Krok 2.

Namoczone grzyby stawia w rondelku na gaz i gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję.

Krok 3.

Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę młodą kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam.


Krok 4.

Do garnka wlewam szklankę wody i wrzucam dwa rodzaje kapusty. Stawiam na niewielkim ogniu i duszę.

Krok 5.

Jabłka obieram, a potem ścieram na tarce.

Krok 6.

Grzyby odcedzam (wodę po gotowaniu zostawiam!) i kroję je w paseczki.


Krok 7.

Mięsa kroje na małe kawałki. Mięsa to na przykład pieczeń wieprzowa, jakieś wędliny. Teoretycznie raczej nie używa się np. gotowanego drobiu.


Krok 8.

Dodaje pokrojone mięso.

Krok 9.

A także śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów.

Krok 10.

Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.

Krok 11.

Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, cukier i pieprz to możecie dobrać wg. smaku. Ja daję około 3 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę pieprzu.

Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam duszę.

Kolejnego dnia znów podgrzewam. Na noc można wystawiać na balkon (o ile nie jest na minusie) lub chować do lodówki.

Bigos podgrzewam chwilkę każdego dnia przez kolejne trzy dni. A potem życzę smacznego podaję z pieczywkiem. gotowe
Zgłoś wpis
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Zgłoś wpis
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Jeszcze ukismy sobie kapuste do tego bigosu, jest sto razy pyszniejsza niz ta sklepowa.
1. kupujemy sloik, tzw. wek w IKEA, duzy -30 koron.
2. kupujemy 2 srednie glowki kapusty bialej - ok. 9 koron
3. szatkujemy kapuste
4. mieszamy z lyzka kminku i lyzka soli, np. w misce
5. przekladamy kapuste do sloika i ubijamy mocno
6. pozostawiamy w cieplym miejscu, otwarty sloik kladziemy np. na brytfance
7. w ciagu kilku dni kapusta bedzie fermentowac i bedzie sie zbierala na powierzchni piana, ktora trzeba codziennie zebrac i wyrzucic.
8. po kilku dniach, kiedy przestanie sie wydzielac piana, kapuste ugniatamy, wkadamy na wierzch klocek drewniany lub wygotowany kanien i zamykamy sloik, kapusta ma byc caly czas pod powierzchnia soku, ktoty sie wytworzyl.
9 po okolo 10 dniach kapusta jest juz ukiszona i mozna sie zajadac.

Smacznego
Zgłoś wpis
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
poproszę jeszcze przepis na kaszankę z cebulą
i smalec z cebulą
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
aga31 napisał:Kurcze,tez to dostalam,ale nie zwrocilam uwagi,ze to obowiazkowe jest No ladnie sie porobilo
Z Twojej wypowiedzi wynika jedno...
...OLEWASZ TO , CO INNI PISZĄ DO CIEBIE ...
Zawsze czytam pisma dokładnie , jeżeli są adresowane imiennie , nawet te z reklamami o ile jest oczywiście tekst skierowany do Mnie .
---
...Obowiązek udzielenia odpowiedzi ... znajduje się powyżej podpisu nadawcy niejakiego Pana Hansa Henrika ...
Termin wysłania przez Internet to 28-10-2011. jest jeszcze parę dni .
Zgłoś wpis
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
czyzby chcieli sie dowiedziec ilu madrzejszych ludzi od nich przyjechalo?
badz ile moga z nas wyciagnac ,a nie zaplacili ani korony za nasz edukacje?
a uzurpuja sobie prawo do naszych dzieci
Zgłoś wpis
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
..obligatoryjnie

ankieta lezy juz w koszu...
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
Hilton napisał:Jeszcze ukismy sobie kapuste do tego bigosu, Osobiście jak wiadomo... jezdem ...patentowanym Leniem . Dlatego do bigosu robię sobie kapustę kiszoną w inny sposób ...:
Kupuję biały surkal który zawiera wszystko co potrzebne poza ilością /objętością , również rzeczoną białą kapustę ...
-Otwieram torebkę z surkalem wsypuję do dużego garnka , przekładając posiekaną drobno kapustą i marchewkami , dodaję liście bobkowe ...DUŻO PIEPRZU ZIOŁOWEGO...
Mieszam , przykrywam pokrywką i... w przypływie zmęczenia ...zostawiam spokojnie do dnia następnego ... znowu dodaję resztę kapusty i zostawiam na dwa trzy dni ...
Dłużej nie wytrzymuję... dostając szczękościsku...
Do samego bigosu zostaje już naprawdę niewiele ....
---
Przepis na bigos przedni ... z Miłą chęcią... skosztował bym tej pyszności w realu ...
---
Mojej Osobistej produkcji , jakoś nie za bardzo sobie chwalę ... niemniej spożywam , do ostatniego liźnięcia ozorem...
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
kryss napisał:
czyzby chcieli sie dowiedziec ilu madrzejszych ludzi od nich przyjechalo?
badz ile moga z nas wyciagnac ,a nie zaplacili ani korony za nasz edukacje?
a uzurpuja sobie prawo do naszych dzieci

Nie ma nic za darmo...
---
To nie ich wina , że za edukację nie płacili ...
To wina Tych , którzy Tu przyjechali ...nie płacąc nic za Swoją edukację , Krajowi Który na nią łożył ...!
---
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
jasta102 napisał:
poproszę jeszcze przepis na kaszankę z cebulą
i smalec z cebulą

Kaszankę ... i ... smalec z cebulą... !!!
...niech każdy przyrządza Sobie ...według własnego GUSTU... i smaku .
---

Natomiast przepisy na kiszonki jak najbardziej są polecane ....
Trzy lata temu w Komunalnej Szkole , przy której są organizowane kursy Norweskiego .
...W DNIU MIĘDZYNARODOWYM ...
Nasze wyroby ... jak PIEROGI z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ...oraz właśnie BIGOS ...robiły lokalną Furorę
...
---
...Sami nie znamy , co dobrego mamy...
Zgłoś wpis


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok