Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Wystawa Goldberga w Kazimierzu Dolnym: - To antypolska prowokacja - mówią malarze

Czytaj więcej: www.kurierlubelski.pl/artykul/1066352,wy...e,id,t.html?cookie=1

Goldberg malował sceny z martyrologii Żydów, której sam nie doświadczył i której w Kazimierzu nie było: nie spłonęła synagoga, pod Grodarzem nie chowali się Żydzi, których atakowało polskie wojsko, a na jego obrazach są takie sceny - wylicza Piotr Żółkiewski - malarz z Kazimierza.

wpolityce.pl/polityka/182935-polski-ksia...ldberga-w-kazimierzu

lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,16592550.html?piano_d=1
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Rafał Wojciechowski rekonstruktor, członek Stowarzyszenia Ziemi Ostrołęckiej im. Aleksandra Bednarczyka ps. „Adam” złożył więc oświadczenie w związku ze swoim udziałem w klipie utworu „Wtań, rusz do walki” ostrołęckiej grupy Vinyl.

- Wraz z kilkoma innymi rekonstruktorami wziąłem udział w projekcie zespołu Vinyl. Miał to być teledysk przedstawiający polskie podziemie narodowe, polskich partyzantów. Cieszyłem się, że biorę udział w takim przedsięwzięciu. Z niecierpliwością czekałem na premierę.
To, co zobaczyłem 1 września tego roku w 75 rocznicę wybuchu II Wojny Światowej przeszło wszelkie moje oczekiwania - mówi wstrząśnięty i nawiązuje do skandalicznego serialu niemieckiej telewizji, gdzie polskich partyzantów przestawiono w bardzo złym świetle, wybielając za to żołnierzy niemieckich.

Choć świadomie brałem udział w teledysku - nie miałem świadomości jaki będzie efekt finalny. Nie znałem scenariusza. Chciałbym z go miejsca przeprosić kombatantów. Wszystkich żołnierzy, wszystkich partyzantów, bohaterów II Wojny Światowej, ich rodziny. Chciałbym przeprosić członków grup rekonstrukcji historycznej odtwarzających narodowe podziemie zbrojne. Chciałbym powiedzieć, że jest mi wstyd, że wziąłem udział w takim przedsięwzięciu - podkreśla rekonstruktor.

Oświadczenie Rafała Wojciechowskiego:

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Niemcy zamienili polską nazwę Wrocław na Breslau – tak oznaczone są drogowskazy ustawione wzdłuż autostrady łączącej Lebau ze Zgorzelcem. To jeden z wielu przykładów prowadzenia przez Niemcy spójnej polityki historycznej

Oznaczanie dróg to tylko wierzchołek góry lodowej w napiętych stosunkach polsko-niemieckich. Polska Tuska nie podnosi problematycznych tematów, ponieważ robi się wszystko, żeby nie zaogniać stosunków z kanclerz Niemiec Angelą Merkel – mówi Dorota Arciszewska-Mielewczyk z PiS, szefowa parlamentarnego zespołu ds. mniejszości polskiej w Niemczech. – Tymczasem sytuacja Polaków w Niemczech wygląda coraz gorzej – zaznacza posłanka. – Zamykane są polskie placówki dyplomatyczne, Polacy wciąż nie mają statusu mniejszości, rząd nie protestuje przeciwko kłamliwym paszkwilom, jak pokazywany ostatnio film „Nasze matki, nasi ojcowie” – wymienia przewodnicząca zespołu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Na Twitterze nosi imię "Princess Breanna". Od momentu, gdy ta nastolatka z amerykańskiego stanu Alabama zwiedzała miejsce pamięci hitlerowskiego obozu koncentracyjnego Auschwitz, zyskała wątpliwą popularność. Udało jej się umieścić na portalu społecznościowym "najgorszą słit focię wszechczasów".

Selfie amerykańskiej nastolatki nie jest jedynym tego typu zdjęciem w sieci. Magazyn "New Yorker" przed kilkoma tygodniami donosił, że portale społecznościowe są pełne fotek młodych Izraelczyków, zrobionych w Auschwitz, Majdanku i innych obozach śmierci, dokąd izraelska młodzież jeździ w ramach studyjnych podróży.

wiadomosci.onet.pl/swiat/slit-focia-z-au...cyfike-miejsca/gzz98
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Niemcy wymyślili „polskie getta”. Jak daleko jeszcze posunie się medialna propaganda?

Polscy prokuratorzy i sędziowie nie widzą nic niestosownego w tym, że niemieckie media piszą o „polskich obozach koncentracyjnych" lub „polskich gettach”, czym znakomicie wpisują się w tworzenie nowej wersji współczesnej historii. Szczególnie tej dotyczącej II wojny światowej. Wykorzystują to niemieckie media, nadal bezkarnie obrażając nasz kraj

Związek Polaków w Niemczech (oddział Berlin-Brandenburg), po uzyskanych od nas informacjach o pojawieniu się w „Rheinische Post” fałszywego i oszczerczego określenia „polski obóz zagłady”, złożył do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez ten dziennik. Jednak decyzja zarówno prokuratury, jak i sądu, zdumiała Polaków, błyskawicznie bowiem, bez jakiegokolwiek podjęcia tematu, umorzono sprawę. Członkowie Związku Polaków w Niemczech nie mogli uwierzyć, że polski wymiar sprawiedliwości tak bezceremonialnie stanął po stronie mediów. Osoby składające zażalenia na te decyzje, zawsze jednak trafiały na prokuratorski i sędziowski mur.

Niemcy myślą i to szybko
Niemiecka opinia publiczna, a zwłaszcza media, dokładnie obserwują takie sytuacje w Polsce i szybko wyciągają z nich odpowiednie wnioski. Ten sam „Rheinische Post” zorientowawszy się, że może bezkarnie obrażać Polaków, już po kilku miesiącach postanowił spróbować ponownie, ale tym razem już nie pisząc o „polskim obozie”, lecz o „polskim getcie”.

Gazeta w jednym z artykułów napisała o deportacjach do „polskiego getta w Łodzi”. Już od dawna obserwować można, że niemiecka metoda medialna relatywizowania historii przeszła do drugiej fazy. Stało się tak również w wyniku intensywnych działań coraz większej części Polaków, a nawet polskiego MSZ. Niemcy szybko zorientowali się, że pisanie o „polskich obozach zagłady” może okazać się jednak zbyt niebezpieczne z prawnego punktu widzenia, a poza tym ta wieloletnia praca propagandowa już przyniosła oczekiwane efekty, gdyż autentycznie międzynarodowa opinia publiczna w zdecydowanej większości sformułowania „obóz zagłady lub koncentracyjny” kojarzy obecnie właśnie z Polską.

Przyszła pora na „polskie getta”
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
"Polscy prokuratorzy i sędziowie nie widzą nic niestosownego w tym, że niemieckie media piszą o „polskich obozach koncentracyjnych" lub „polskich gettach”, czym znakomicie wpisują się w tworzenie nowej wersji współczesnej historii. Szczególnie tej dotyczącej II wojny światowej. Wykorzystują to niemieckie media, nadal bezkarnie obrażając nasz kraj"

nie pisz "Polscy prokuratorzy i sedziowie"szczegolnie z duzej litery.
tacy oni polscy jak ze swini motyl.
przesledz zyciorysy to okaze sie ze 70-80% to drugie pokolenie przywiezionej nowej wladzy ze wschodu,z pod znaku gwiazdy,czerwonej piecioramiennej badz nieco innej i napewno nie betlejemskiej.
w 89 popelniono wielki blad....
a inni zalatwili to tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
to byl cytat

Kontrowersyjny koncert ma być przeniesiony z kościoła do Żydowskiego Muzeum

Protesty rodzin pomordowanych przez banderowców, wspierane przez polskie organizacje patriotyczne, odniosły skutek. Koncert na rzecz ukraińskich tzw. batalionów ochotniczych (odwołujących się w swe.

www.wykop.pl/ramka/2169636/kontrowersyjn...-zydowskiego-muzeum/

niestety juz zablokowali strone
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
"Polacy muszą być tak biedni, by sami chcieli dobrowolnie jechać na roboty do Niemiec"

hans frank

komentarz chyba zbedny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok