Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Tom Jan Krzys W Sławomir, Janusz kumpel Grażyny Wiśniewski Renata Renata Tomasz Szymanski Jan Maryjan Sylwia Zadara mart enty Daniel Z boj fra oszlo I-ona *** Łukasz Ch IzaW Darek1234 Katarzyna Tusk Heksel (21164 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak
mdpsycholog napisał:
To sie narobilo, koleja proba analizy Biblii.
Swietnie, probowac trzeba ale tutaj od samego poczatku bledne myslenie i brednie nieslychane!
Nie bede dyskutowac z ateistycznym podejsciem, warto byloby sie zastanowic nad poszanowaniem wartosci tych co mysla inaczej.
Twoj wybor,masz do niego prawo.

"...ale tutaj od samego poczatku bledne myslenie i brednie nieslychane!", znaczy: nie czytałam tego postu, tylko się wściekłam na takie herezje . Przeczytaj jeszcze raz, na spokojnie i zajrzyj do Biblii, aby zobaczyć cały kontekst. Następnie napisz, dlaczego są to brednie i błędne myślenie. Wypadałoby podać jakieś uzasadnienie, nieprawdaż? "Nie bede dyskutowac z ateistycznym podejsciem...". Co to jest ateizm? "...warto byloby sie zastanowic nad poszanowaniem wartosci tych co mysla inaczej.". Dlaczego muszę być kneblowany? Tylko dlatego, że nie podoba mi się jedynie słuszna interpretacja Biblii? Takich, które przekształciły się w oficjalne religie, jest ponad tysiąc. Jako katolik, mam prawo do krytyki i to robię, a najwłaściwszą osobą do dyskusji jest inny katolik, bądź innowierca wychowany na Biblii. Dobrze jest również, aby obie strony posiadały argumenty, skoro chcą dyskutować. Inaczej dyskusja zamienia się w monolog jednej ze stron i pokrzykiwanie drugiej .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
Na zalaczonym obrazku zdjecie zrobione po przeczytaniu kilku postow, ktore po prostu wniosly radosc w dusze ma!
Jesli chodzi o dyskusje to interpretacja wlasna Biblii jest ciekawa aczkolwiek troche ryzykowna.Owszem pytac trzeba, dyskutowac,zglebiac co niewiele sie ma do gloszenia o bezuzytecznosci i jej zaklamaniu.
Ja nie czytalam calej Biblii,moze uda mi sie w ciagu zycia bo dluga droga i zawila historia. Jesli chodzi o czytanie to czytam i akceptuje i jestem pod wrazeniem,nawet nie pytam dlaczego ludzie zyli po tysiac lat.Bog nie klamal, kiedy powiedzial Ewce i Adysiowi umrzecie.Uczynil tym samym ludzi smiertelnymi.
Moze i tym samym wybawil nas od meki zycia na ziemi, bo lekko nie jest zwlaszcza po obejrzeniu filmu z C.Lambertem Highlander.
Doslowne tlumaczenie Biblii mija sie z celem.
Uplycone.
Dobrze sie slucha jesli ksiadz z powolaniem podkreslam czyta podczas mszy, i jesli ma dar slowa to nawet potrafi sensowne nawiazania do zycia swieckiego robic, czy linki jak ci bardziej na czasie wola .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
mdpsycholog napisał:
Na zalaczonym obrazku zdjecie zrobione po przeczytaniu kilku postow, ktore po prostu wniosly radosc w dusze ma!
Jesli chodzi o dyskusje to interpretacja wlasna Biblii jest ciekawa aczkolwiek troche ryzykowna.Owszem pytac trzeba, dyskutowac,zglebiac co niewiele sie ma do gloszenia o bezuzytecznosci i jej zaklamaniu.
Ja nie czytalam calej Biblii,moze uda mi sie w ciagu zycia bo dluga droga i zawila historia. Jesli chodzi o czytanie to czytam i akceptuje i jestem pod wrazeniem,nawet nie pytam dlaczego ludzie zyli po tysiac lat.Bog nie klamal, kiedy powiedzial Ewce i Adysiowi umrzecie.Uczynil tym samym ludzi smiertelnymi.
Moze i tym samym wybawil nas od meki zycia na ziemi, bo lekko nie jest zwlaszcza po obejrzeniu filmu z C.Lambertem Highlander.
Doslowne tlumaczenie Biblii mija sie z celem.
Uplycone.
Dobrze sie slucha jesli ksiadz z powolaniem podkreslam czyta podczas mszy, i jesli ma dar slowa to nawet potrafi sensowne nawiazania do zycia swieckiego robic, czy linki jak ci bardziej na czasie wola .

No cóż, nie kłamał .
(Rdz 2:16,17) "I Bóg dał też człowiekowi taki nakaz: z każdego drzewa ogrodu możesz jeść do syta. Ale co do drzewa poznania dobra i zła - z niego nie wolno ci jeśc, bo w dniu, w którym z niego zjesz, z całą pewnością umrzesz."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
W tym dniu Ewka przeholowala i Adama w to wpakowala,tym samym od tego dnia stalismy sie smiertelni bo jak pamietasz moglismy hasac bezustannie do tamtego momentu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
mdpsycholog napisał:
W tym dniu Ewka przeholowala i Adama w to wpakowala,tym samym od tego dnia stalismy sie smiertelni bo jak pamietasz moglismy hasac bezustannie do tamtego momentu...

Wasza rasa robi to do dziś. Ja rozumuję w ten sposób, że skoro mój Bóg (pan mojego losu) mówi mi: "...bo w dniu, w którym z niego zjesz, z całą pewnością umrzesz.", to nie planuję sobie życia na dłużej niż dobę od zjedzenia zakazanego owocu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
429 Postów
Monika Engan
(mepsycholog)
Wyjadacz
To bardzo logiczne co mowisz, moglbys spokojnie aplikowac jako wykladowca logiki tutaj w Czyscu ale Bilia jak juz podkreslilam pisana jest dla ludzi ktorzy interpretujac jedno zagadnienie sa zaangazowani w kilka wczesnieszych oraz w miedzyczasie borykaja sie z kilkoma dalszymi. Przede wszystkim zrozumienie zagadnienia wymaga gimnastyki duchowej, umyslu.
Gdyby mowiac prosciej Bog od razu zmasakrowal Ezcie i Adka to padliby i byloby po sprawie. Natomiast caly wspanialy i budujacy jest proces jakiemu Bog poddal czlowieczenstwo!Proces dlugotrwaly, ktory jest o wiele bardziej rozbudowany i daje sznse na proby naprawienia tego co sie zawinilo!Gdyby tak wszystko uproscic to Bog stworzylby swiat, pobawil sie pacynkami, dokopal diabelkowi,diabelek podbilby swiat a Bog puscilby swiat z dymem tak szybko jak go stworzyl bo przeciez zlo i tak sie rozpanoszylo jak karaluszki to po co rece mialby sobie brudzic.

Ale swiat nie jest tak prosto skonstruowany i mamy szanse go naprawic na tyle na ile mozemy, zaczynajac od samych siebie, swoich rodzin, wychowywac dzieci ktore znaja zasady i odrozniaja dobro od zla!
Proces trwa i trwac bedzie i znajda sie tacy ktorzy beda szli pod gore, pod wiatr i beda niesli resztki ktore przetrwaly a reszta nie plynie z pradem, jak sniete ryby!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
mdpsycholog napisał:
To bardzo logiczne co mowisz, moglbys spokojnie aplikowac jako wykladowca logiki tutaj w Czyscu ale Bilia jak juz podkreslilam pisana jest dla ludzi ktorzy interpretujac jedno zagadnienie sa zaangazowani w kilka wczesnieszych oraz w miedzyczasie borykaja sie z kilkoma dalszymi. Przede wszystkim zrozumienie zagadnienia wymaga gimnastyki duchowej, umyslu.
Gdyby mowiac prosciej Bog od razu zmasakrowal Ezcie i Adka to padliby i byloby po sprawie. Natomiast caly wspanialy i budujacy jest proces jakiemu Bog poddal czlowieczenstwo!Proces dlugotrwaly, ktory jest o wiele bardziej rozbudowany i daje sznse na proby naprawienia tego co sie zawinilo!Gdyby tak wszystko uproscic to Bog stworzylby swiat, pobawil sie pacynkami, dokopal diabelkowi,diabelek podbilby swiat a Bog puscilby swiat z dymem tak szybko jak go stworzyl bo przeciez zlo i tak sie rozpanoszylo jak karaluszki to po co rece mialby sobie brudzic.

Ale swiat nie jest tak prosto skonstruowany i mamy szanse go naprawic na tyle na ile mozemy, zaczynajac od samych siebie, swoich rodzin, wychowywac dzieci ktore znaja zasady i odrozniaja dobro od zla!
Proces trwa i trwac bedzie i znajda sie tacy ktorzy beda szli pod gore, pod wiatr i beda niesli resztki ktore przetrwaly a reszta nie plynie z pradem, jak sniete ryby!

Świetny pomysł, zacznę studiować filozofię, żywot akademika jest całkiem ciekawy, wyjazdy, sympozja itp., kawał świata można zwiedzić. Najlepsze za to na co dzień, wykładanie podstaw logiki dzikim studentkom . A jakie tematy prac magisterskich, raj na Ziemi. Choćby:

"Nie-inteligentna Sztuczna Inteligencja, czyli o problemach sztucznej inteligencji, ze szczególnym uwzględnieniem problemów natury językowej"

"Walory kobiecego ciała w kulturze współczesnej"

"Różnice między buddyzmem Hinajany a Mahajany"

"Organy szczątkowe jako argument w sporze ewolucjonizm-kreacjonizm"

Dobrze, że zwróciłaś uwagę na problem ludzi interpretujących Biblię, te kilkanaście zagadnień na raz, którymi się zajmują pomijając resztę. Z uwagi na skomplikowane powiązania elementów naszego świata, wymagana jest wielokrotnie większa liczba danych. Inaczej powstają wypaczenia, które widać w religiach.
   Nie wiemy, ile takich par zostało zgładzonych. Jest możliwe, że nasz wszechświat leży w magazynie nieudanych eksperymentów i zarasta kurzem, bądź jest rozrywką i hazardem bogów .
   Wychowanie dzieci jest tylko niewiele trudniejsze, niż interpretacja Biblii, nie widzę problemu, problemem jest co one zrobią z tą wiedzą, a na to już rodzice nie mają wpływu. Chyba, że wypiorą im mózgi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
1 Post
Katarzyna Tusk Heksel
(KatarzynaTuskHeksel)
Wiking
Ile dać w kopertę jako zwykły gość. Mowa o konfirmacji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj