Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(Luba)
Wiking
( tak, jak ja, jako "fast" ) - tu nie miało byc żadnego uśmieszka...
Zgłoś wpis
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Zapomniałeś o tym że nie można pracować na okrągło 234h w miesiącu, wszystko powyżej 157,5h (zależy od miesiąca) trzeba odebrać jako czas wolny (avspasering). jeśli masz umowę "fast" to możesz pracować 1800h rocznie plus max300h nadgodzin, (podałem to w zaokrągleniu jedynie). więc średnia powyżej 180h miesięcznie nie wchodzi w grę (legalnie). Jeszcze trzeba płacić za mieszkanie i jedzenie samemu jak pracujesz w adecco, a rafi7771 ma mieć za free (oczywiście komfort jest całkiem inny bo jesz co chcesz i nie śpisz na "gałęzi" jak w wojsku). Co nie zmienia faktu że koleś będzie na minusie pracując na takich warunkach(firma w pl). No i jeszcze majster polak.....współczuć tylko można.
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
Zuzu napisał:...Zapomniałeś o tym że nie można pracować na okrągło 234h w miesiącu, ....Nic nie zapomniałem , i nic nie ująłem ani dodałem ...
Gdybyś czytał Moje wyliczenia dokładnie i bez złości ... ,
to zauważył byś po pierwsze , iż ...:
-pisałem o systemie turnusowym ...np. 6/3 lub 8/3 ...lub każdym innym... a wtedy w tygodniu można pracować tyle skomasowanych godzin by w rozwinięciu mieć akurat to co pracowało by się normalnie wraz z nadgodzinami..
-po drugie ... porównałem tylko miesiąc pracy w dwóch różnych firmach JEDEN MIESIĄC ....i na tym jednym miesiącu facet jest walony w rogi średnio o 15312Nok ponad PIĘTNAŚCIE TYSIĘCY KORON
-po trzecie ...od kiedy to wyżywienie , hotel wraz z dojazdem do pracy w własnym zakresie , kosztuje 15 tys. koron...??? .
OT któryś raz Człowieku dałeś TYŁÓW ....
Na dodatek te Moje wyliczenia nie ujmują dodatków za należne nadgodziny ...JAK BYŚ TAK PRZYTOMNIE ZAUWAŻYŁ ...o których to nawet..."Luba" napisała....
Chcesz coś wypunktować a nie dajesz sobie z tym rady...!!! .
Zgłoś wpis
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Nic ze złością...
Sam pracuje w system rotacyjnym i doskonale wiem że miesiąc w którym sie pracuje nijak sie ma do miesiąca w którym ma sie dwa tyg wolnego.
(niektóre polskie firmy pracują grubo ponad 2000h(osoba) w roku żeby odbić sobie tym niską stawkę, tubylcy nie mają takiej możliwości ) (pomijam własną działalność)
Chciałem tylko zaznaczyć że tej kwoty nie pomnożysz razy 12 i tyle, co do samych wyliczeń miesiąc do miesiąca to masz racje.
Oczywiście że mieszkanie i wyżywienie nie kosztuje 15 tyś koron miesięcznie ale połowę tej kwoty to całkiem możliwe(zależy od sytuacji).
Nadgodziny w systemie rotacyjnym???
Jeśli ktoś pracuje 37,5h tygodniowo (48 tyg w roku) co daje 1800h rocznie dostanie gołą wypłatę, a osoba pracująca 36tyg. i mająca 12tyg wolnego(odpracowanego) (też 1800h rok) pracuje średnio 50h tygodniowo. Wtedy pracodawca za 12.5h tygodniowo musiałby płacić za nadgodziny. (wtedy wali w rogi siebie i tych co tu sa na stałe)
Albo rotacja i gołe godziny,albo nadgodziny (teoretyczne) i tylko 5 tyg wolnego w roku.

(na temat tego co luba napisała się nie wypowiadam bo o systemie zmianowym nie ma różowego pojęcia)

Co do zysków i strat samego wyjazdu tu na polskich warunkach to koleś dostanie po kieszeni zdrowo.
(wypłata+ Feriepenger+ zwrot+ ew.rodzinne )
wyliczenia fajnie wyglądają tylko że "rafi" nie ma takiego wyboru.
raczej taki żeby przyjechać tu za te "kryminalna'" stawkę albo cisnąć za 1500-2500PLN w Polsce (tyle zarabia budowlaniec miesięcznie za gołe godziny, a na umowie ma pewnie najniższą krajową)
Przez takie firmy ludzie (obcokrajowcy) będący tu nie mają pracy bo polskie firmy są tańsze, ale to to już inny temat (rzeka)

PZDR dla wszystkich grillujących( u mnie karkóweczka i zimny żywiec)
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
Niejaka ..."Monika"... napisała sobie coś takiego...."...A jeśli nie ma się konta w norwegi...."....

Moja odpowiedź...:
Jeśli nie ma się konta w Norge , to oznacza między innymi , że jest się tutaj w pewnym sensie nielegalnie , bo nie ma się chociażby -D-numeru personalnego , by otworzyć w Norge konto...
A na dodatek jak się ma pieniądze to jest jednoznaczne , że się robi na dziko... .
OT co ... takie proste acz logiczne rozumowanie...
A za GŁUPOTĘ się płaci , co prawda prawie żadne pieniądze , jednak cały czas jest się NIKIM w TYM SPOŁECZNYM BYCIE...
OT coś za coś...
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
CHA ...cha...cha...
Nie mogę ....

Normalnie nie mogę ....!!!! .
Niejaka ...HILTON...zapytowywuje się o AUTOPASS ...przy okazji NIESZCZĘSNYCH bramek ....

A to przecież takie PROSTE....
WYSTARCZY WPISAĆ w wyszukiwarkę .... Autopass i wyskakuje strona przy dobrym układzie nawet w języku Polskim ...
Pomijając Anielski i Norge...

OT uważam , iż Hilton stosuje podpuchę ....a nawet PROWOKACJĘ ...tylko w jakim celu...?
Zgłoś wpis
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Gabrielu

Kiedy w koncu " wyjdziesz" z tego strajkujacego watku i zaczniesz sie "wtracac" do innych bardziej populistycznych watkow - brakuje ciebie wsrod gawiedzi
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
barbara67 napisał:
Gabrielu

Kiedy w koncu " wyjdziesz" z tego strajkujacego watku i zaczniesz sie "wtracac" do innych bardziej populistycznych watkow - brakuje ciebie wsrod gawiedzi
No...WIESZ ...!!!
Jak łaziłem sobie bezpańsko po innych tematach i wtrącałem to i owo ...
To wszyscy mieli wielkie HALO ... i słali petycje do Adminów by mnie ukrócili ....
Co nie omieszkiwali skorzystać z takiej okazji...
Skasowano MI... multum postów... ponad 50...a skasowanie , niesłusznie-/z Mojego punktu widzenia/- chociażby jednego postu , to już... "MORDERSTWO"...!!! .
A Ja co prawda WAŻĘ więcej niż Normowy TUCZNIK...niemniej , jestem delikatny i serce Mi strasznie PIKA jak widzę Niesprawiedliwość na MOIM DZIELE... .
OT TO...
To Ja już wolę być na emigracji wewnętrznej , znaczy ... STREJKOWAĆ... , tak jak w tym temacie w pierwszym IDEOLOGICZNYM poście...
I serce mieć na stabilnym poziomie...zważywszy , iż mam tak zwaną... ARYTMIĘ... .
Zgłoś wpis
1132 Posty
Gosia P
(małgośka)
Maniak
I będziesz sobie tak na razie tu siedział ..., ma to swoje plusy i minusy jak wszystko . Taki Twój teren jest trochę tutaj .
Pozwalam sobię kawkę zostawić i udanego dnia

Zgłoś wpis
1 Post

(bad harry)
Wiking
KONIEC STREJKU I BASTA

TIME TO WORK
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok