Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Znalazlam dzisiaj (przez przypadek) ciekawe strony dotyczace nauczania jez.pl jako jez. ojczystego - morsmål :

morsmal.no/polsk/

tu sa m.in. linki do roznych slownikow, info. jak zostac nauczycielem jez. ojczystego i inne ciekawe dla was info.

i jeszcze jeden :

modersmal.skolverket.se/polska/index.php

szkolnictwo - temat jez.ojczysty - materialy edukacyjne, linki materialow ze szkoly polskiej

i jeszcze link do wielojezykowej biblioteki :

www.dfb.deichman.no/index.php?option=com...t=blog&Itemid=27

tam mozecie - bez wzgledu na miejsce zamieszkania w No. wypozyczyc ksiazki, filmy i muzyke pl.

Mam nadzieje, ze sie przyda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
699 Postów
agnieszka o.
(saka)
Wyjadacz
witam
ja znów z piosnką wyskoczę

(w wątku "muzyka" inna jej wersja, ale to dla zainteresowanych )

tekst i kilka pytań do niego:
kurde, można się zamieszać z tymi kolorami. pytania są na zielono. to co podkreślone, to udało mi się wyszukać, wyczytać. tekst mi się "strasznie podoba", dlatego tyle pytań do niego.

Du og meg e like som et par dråper vann
I hvert fall hvis du *tør* og spør han [å tore/tørre =odważyć się]
Eg pleier å sette på ei plate som du for meg sang
Heilt til eg sovne i ditt *fang* - [et fang =łono]

Før såg eg ingenting og det eg såg forsvant
Men nå ser eg alt det som du ser
På min finger har eg ringen din og på ringen står det blankt
At du er min hjerteknuser

Lure på om du finst der ute nå
Sende eg mine tanker kjenne du de då? {då/dåe - jakiś kwiat, ale ja się nie znam na gatunkach, ale czy to de to rodzajnik? czy to w ogóle ma być rzeczownikiem? nie rozumiem o co chodzi w tym wersie... }
Send meg eit hint så skal du få

*Sjøl om* han forteller lite og minnene e få [Sjøl om = selv om]
Fins ting han aldri kan ta meg i frå [czy to znaczy "ta fra meg"?]
Som då me sprang øve plantasjen eg *gjemte* meg i strå [å gjemme seg - s/chować się]
Du telte til hundre eg vett at du såg

Lure på om du finnes der ute nå
Sende eg mine tanker kjenner du de då?
Eg vanner mine planter og pleie det eg sår
Sekundene tikker, minuttene går
Og det går dager og det går år
Og den som lever får sjå

Kanskje du ikkje fins lenger kanskje det e håp
Kanskje du ikkje tenker på meg heller
Men eg venter på den dagen at me e ute og går [???]
Du bøyer deg ner og eg står på tå [ner = ned???]

Lure på om du finnes der ute nå
Send eg mine tanker kjenner du de då
Eg vanner mine planter og pleie det eg sår
Sekundene tikker, minuttene går
Og det går dager og det går år
Og den som lever får sjå [et sjå = en utstilling (w jęz. potocznym)] [czy dobrze myślę, że w tym zdaniu chodzi o przedstawienie?]

mam nadzieję, że nie sprawiam kłopotu tym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Witaj Saka

Bardzo dobrze, ze podejmujesz takie wyzwania jak tlumaczenie tekstow piosenek - teksty literackie sa bardzo trudne w zrozumieniu bo czesto lamia regoly poprawnej pisowni i sa czesto pisane dialektem .

- et fang - oznacza obszar ciala pomiedzy klatka piersiowa a kolanami : Kom og sitt på fanget - Chodz i usiadz na kolanach . Albo jak w tekscie : Heilt til eg sovne i ditt *fang* - Dopuki nie zasne na twoich kolanach .

- då = da adv. oznacza wowczas, wtedy
kjenne du de då = kjenner du de da ? - poznajesz / poczujesz je wowczas ?
kjenne - moze oznaczac rowniez pojmowac, zrozumiec, poczuc jak w wyrazwniu : kjenne en rar lukt = poczuc dziwny zapach ; kjenne smerte = poczuc bol, kjenne seg uvel - poczuc sie zle

- ta meg i fra = ta ifra meg

- me e ute = vi er ute

- ner = ned

- Og den som lever får sjå = Og den som lever får se - I ten kto zyje zobaczy
få sjå= få se - zobaczyc ; tak jak w pytaniu : Kan jeg få se ? - Moge zobaczyc ?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Dwa nowe linki do nauki no. :

kfnbm.portfolio.no/ - Klar ferdig norsk

norskna.portfolio.no/ - Norsk nå

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
Witaj Basiu,

Mam do Ciebie serdeczną prośbę związaną z Twoim długim pobytem w NO. Chciałabym skorzystać z Twojego doświadczenia i prosić o przybliżenie kwestii Bożego Narodzenia. Wiem, że jest na forum osobny podtemat dotyczący Świąt. W szkole dzieci mają oczywiście wyjaśniane zwyczaje praktykowane przez Norwegów. Mnie troszkę bardziej interesują Święta "od kuchni". To moje pierwsze Boże Narodzenie na obczyźnie. Przyglądam się produktom w sklepie, szczególnie rodzajom mięsa, hurtowo teraz kupowanym przez Norwegów. Intryguje mnie też sprzedawana w buteleczkach tajemnicza płynna substancja, której nazwa wyleciała mi właśnie z głowy. Coś nie coś o białej, świątecznej kiełbasie niby słyszałam. Wolałabym mieć wiedzę z pierwszej ręki jeśli jest taka możliwość. Co jedzą Norwegowie na Święta? Czy ich Boże Narodzenie przypomina nasze polskie?

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Droga Kasiu

Ja chyba nie jestem odpowiednia osoba tzn. taka swiateczna - ja po prostu nie cierpie adventu, swiat, przyjec, hurtowego pieczenia, stesu wywolanego histerycznym poszukiwaniem prezentow .... itp. Jedyne to co lubie to choinka - ze wzgledu na oswietlenie.

A tak na serio i informatycznie to swieta w No. zaczynaja sie juz 1.12 - tzn zaczyna sie adwent - tu rodzice kupuja gotowy albo ( jak ja ) przygotowuja dla swioch pociech adventskalender - kalendarz adwentowy. Co ranek dziecko otwiera nowa paczke - niespodzianke ( moze to byc jakis slodycz, maly prezent albo ciastko) ; w szkole tez mamy taki kalender - kazde dziecko i my nauczyciele przynosimy maly prezent - do 30.- kr. i w czasie adwentu losujemy kto dostanie paczke danego dnia.
Oprocz tego czas adwentu do czas pieczenia mnostwa rodzajow ciastek i roznych innych wypiekow na swieta - niektorzy juz zaczeli piec w poprzednim miesiacu zeby miec cos dla gosci w okresie adwentu.
Adwent to tez okres roznych imprez w szkole - typu julekveld, konsert, underholdning, wspolny baking - pieczenie, juleverksted - swiateczne warsztaty, juleball - swiateczny bal, no i oczywiscie julebord - swiateczny stol ( przyjecie dla doroslych z % ) itd., itp. - istny horror

Jezeli chodzi o jedzenie wigilijne to jedza to uroczysty obiad typu juleribbe - swinskie zeberka (?), pinnekjøtt - owcze zeberka, lutefisk - ryba ktora wyglada jak rozgotowana galareta ( ale z dodatkiem skwarek jest niezla ), niektorzy jedza tez ta biala kielbase ale ja nigdy sie na nia nie skusilam

Po wigilii jest 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., itd. dzien swiat - wowczas odwiedza sie tu rodzine i znajonych i sie obzera i / albo sa imprezy i tam sie je i pije

Ja juz dawno nie bylam na swieta w Pl. ale pamietam, ze nie robi sie tam z tego powodu takiego powstania narodu jak tu w No.

Moje najlepsze swieta - wakacje na Kanarach i w USA - bez stresu i brudzenia sobie rak praca

Ale to ja - a wiele osob mi mowi, ze przypominam im Grincha - takiego stwora, ktory nie cierpi swiat i chce je wszystkim je obrzydzic

Pomimo wszystko - zycze wszystkim udanych swiat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
699 Postów
agnieszka o.
(saka)
Wyjadacz
dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Dla milosnikow swiat kilka slow swiatecznych - juleord

- advent - bardzo intensywny okres przygotowan do swiat
- juledekorasjon - swiateczna dekoracja
- julegave / julepakke - prezent / paczka swiateczna
- julepynt - ozdoba swiateczna
- julebord - swiateczna zabawa z jedzeniem i piciem
- julekrans - wieniec swiateczny ( ozdoba n.p na dzwi )
- julelys - swieczka
- juletre - choinka
- juletrelys - lampki na choinke
- juletrefot - stojak na choinke
- julestjerne - gwiazda swiateczna
- julenisse - krasnal / mikolaj
- julesang - piosenka sw.
- julebrus / juleøl - swiateczna oranzada / piwo
- juleakevitt - alkohol sw.
- julestrømpe - skarpetka sw. - wkada sie w nia slodycze rankiem swiatecznym
- julehjerte - serduszko sw.
- juleglede - radosc sw.
- julefortelling - sw. opowiesc
- julekake - sw. ciasto
- julekule - babka
- julekort - sw. kartka - No. uwielbiaja wysylac karki zwlaszcza takie domowej roboty albo zrobione ze zdjecia rodzinnego - dzieci przebrane za nisser
- julepølser / juleskinke / julepålegg - sw. kielbasa / szynka / cos na chlebek
- juleverksted - warsztaty sw. - robienie roznego rodzaju ozdob sw., pieczenie, robienie swiec itp.
- juleball
- julegløgg - taki pacz sw. z dodatkiem rodzynek i podrobionych migdalow, moze byc tez z dodatkiem czerwonego wina
- julegardiner - zaslonki sw. - KONIECZNE !!! - najlepiej w calym domu
- julestemning - sw. nastroj
- julehøytid - uroczysty czas swiat
- julekjole - sw. sukienka - musi byc tegoroczna !!!
- julekalender - jak juz wczesniej pisalam ...
- julenatt - noc sw.
- julerengjøring - porzadki sw. - najlepiej w caaaaaalym domu
- juleduk - sw. obrus
- julaften = julekveld - wieczor sw.

No i jeszcze kilka swiatecznych slow ale juz bez jul- :

- engel - aniol
- kirke - kosciol
- lenke - lancuch ( na choinke )
- glitter - swiecidelka
- slede / kjelke - sanie / sanki
- reinsdyr - renifer oczywiscie sw.
- bjelle - dzwonek
- peis - kominek
- pepperkaker - typowe no. pierniki
- marsipan - marcepan
- marsipangris - swinka z marcepanu
- konfekt - bonbonierka ??? - czekoladki
- misteltein - jemiola - pod ktora trzeba sie calowac
- lykt - lampka
- nøtter - orzeszki - czesto obserwowane na stole

O czyms zapomnialam ????

Glade jul
-
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
U mnie w szkole przedswiateczne "urwanie glowy "

A propos julesang :

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
699 Postów
agnieszka o.
(saka)
Wyjadacz
zawsze uważałam, że niektórzy ludzie dysponują zbyt dużą ilością czasu. kurde, wpdaliby do mnie naczynia pozmywać....

god jul!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok