Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
agnieszka mielczarek jan nowak tomasz gonciarz Slavo Slavo Maja Zych Aleksandra Janewicz (18122 niezalogowanych)
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
barbara67 napisał:

Moze i jestem naivna bo nie wierze w okrucienstwo ludzi - przynajmniej nie na taka skale o jakiej tu jest mowa - prosze o przytoczenie danych na temat tych 30000 dzieci odbieranych rocznie rodzicom no.

Each year, more than 30,000 children were
assisted and over 8,000 new children were placed
under the auspices of child welfare protection. During
the same period, the number of children in care grew
from 29,500 in 1997 to 40,213 in 2006, an increase of
36% (Statistics Norway, 2009). This growth may be
attributed in part to a change in the regulation and
reporting system, and in part to an increase in needy
children and the capacity of the CWS (Clausen and
Kristofersen, 2008).
The circumstances that force children into the CWS
are an adverse experience which may have a long-term
negative health outcome
(Takayama et al., 1998; Dube
et al., 2001; Dubowitz et al., 2002; Felitti, 2002; Leslie
et al., 2003; Flaherty et al., 2006; Wang and Holton et
al., 2007; Springer et al., 2007). When compared with
the general population of children, those under the
CWS are more likely to have physical and mental
health problems
(Farmer et al., 2001; Green et al., 2005;
Hill and Thompson, 2003; Kortenkamp and Ehrle,
2002). Research findings in the US revealed that at
least one chronic condition was present in the majority
of children entering foster care (Steele and Buchi,
2008; Leslie et al., 2005; Chernoff et al., 1994). The
most widely reported chronic health problems among
CWS children are obesity, asthma, bronchitis, hypertension, ulcer, vision problems, hearing problems, malnutrition, physical injuries, emotional problems and
conduct and adjustment disorders (Ringeisen et al.,
2008; Steele and Buchi, 2008; Iversen et al., 2007). All
these suggest that children under care present challenges to society in general and to child welfare agencies
in particular, as they require health care resources and
caregivers attention and time (Kortenkamp and Ehrle,
2002; Van Cleave et al., 2010). Moreover, the costs
needed to meet the needs of these children should not
be underestimated since these costs are associated with
the child’s immediate health needs as well as those
associated with a loss of productivity due to unemployment and under employment later in life (Caldwell, 1992; Fromm, 2001; Wang and Holton, 2007).

www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/viewFile/1297/1206

Jak chcesz więcej informacji to odsyłam do linków, którejuż podałam wczesniej na tym forum, w różnych postach. Trudno, zebym cytowała wszystko naraz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
79 Postów
M C
(mac_cc)
Początkujący
barbara67 napisał:
Nie rozumiem skad wzial sie u was ( u kryssa ?) poglad na to, ze w No. matki i ojcowie nie okazuja uczuc swiom dzieciom - to ze sie z nimi publicznie nie obcalowuja nie znaczy ze nie maja pojecia o zadnej z form intymnosci i czulosci. Uwazasz, ze wszystkie dzieci wychowane w no. a moze nawet w meszanych no.- jakistam rodzinach to bezuczuciowe potrory ??? W czy sa lepsze matki obcalowujace swoje dzieci na kazdym kroku od tych ktore okazuja im uczucia poprzez n.p przytulenie, pocieszenie na kolanach itp.
To, ze w kulturze pl. wszyscy musza sie ze soba calowac - czy tego chca czy nie , na przywitanie i na pozegnanie , i kiedy mama albo jakas ciotka sobie tego zyczy ???

Rodzina zastepcza piszesz reagowala na slodycze - w wiekszosci no. domow dzieci jedza slodycze tylko w sobote - nie slyszales o lørdagsgodter ??? - taka to juz kultura

Moze i jestem naivna bo nie wierze w okrucienstwo ludzi - przynajmniej nie na taka skale o jakiej tu jest mowa - prosze o przytoczenie danych na temat tych 30000 dzieci odbieranych rocznie rodzicom no.

Nikt nie pisze o tym jak rodziny norweskie wychowują swoje dzieci!
Tu jest poruszony temat, co się dzieje gdy wkracza BV, oraz to co jest prezentowane w jej placówkach(???)
I dla tej instytucji bezuczuciowy model jest jak najbardziej zalecany. Spójrz na wytyczne co ma się stać gdy rodzice zaczną okazywać dziecku uczucia podczas wizyty w domu zastępczym...
Jakie zachowanie rodziców "zmusza" instytucję do zakończenia wizyty...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
basia-troche opatrznie mnie zrozumialas,napewno nie mialem na mysli obslinianie maloletnich.
masz czas to poszukaj jakie sa wytyczne bv,odnosnie tego.
macc-z tym karmieniem to autentyczny fakt,nikt nie musi w to wierzyc,a nagrywa sie po to zeby wieksze grono "specjalistow"moglo to ocenic,i opisac minuta po minucie,i wysnuc wniosek;dobra matka albo zla.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
kryss napisał:
basia-troche opatrznie mnie zrozumialas,napewno nie mialem na mysli obslinianie maloletnich.
masz czas to poszukaj jakie sa wytyczne bv,odnosnie tego.
macc-z tym karmieniem to autentyczny fakt,nikt nie musi w to wierzyc,a nagrywa sie po to zeby wieksze grono "specjalistow"moglo to ocenic,i opisac minuta po minucie,i wysnuc wniosek;dobra matka albo zla.

Bodajże na www.knut.com jest o tym więcej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
dzieki strix,nie znalem tej strony
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Rzeczywiscie - wiele strasznych historii a tu jeszcze jeden link do barnevernsbloggen :

barnevernsbloggen.blogspot.com/

Podobne linki mozna znalezc z opisami z instytucji w Pl. n.p :

www.google.no/search?q=przemoc+wobec+dzi...amp;client=firefox-a

www.google.no/search?hl=no&client=fi...13l0l185l368l0.2l2l0

www.google.no/search?hl=no&client=fi...7l196l1815l1.11l12l0

www.google.no/search?hl=no&client=fi...l251l1611l3.4.4l11l0

Ale oczywiscie w No jest o wieeeeeeeeeeeeele gorzej rowniez pod tym wzgledem .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
barbara67 napisał:
Rzeczywiscie - wiele strasznych historii a tu jeszcze jeden link do barnevernsbloggen :

barnevernsbloggen.blogspot.com/

Podobne linki mozna znalezc z opisami z instytucji w Pl. n.p :

www.google.no/search?q=przemoc+wobec+dzi...amp;client=firefox-a

www.google.no/search?hl=no&client=fi...13l0l185l368l0.2l2l0

www.google.no/search?hl=no&client=fi...7l196l1815l1.11l12l0

www.google.no/search?hl=no&client=fi...l251l1611l3.4.4l11l0

Ale oczywiscie w No jest o wieeeeeeeeeeeeele gorzej rowniez pod tym wzgledem .

Póki co, to norwescy a nie polscy intelektualiści protestują przeciwko terrorowi urzędników opieki społecznej. I to BV przegrywa w Strasbourgu raz za razem.

W Polsce nie odbiorą Ci dziecka na hurra, bo coś zmyśliło albo pomyliło film z rzeczywistością i powiedziało w przedszkolu, że mama dała klapsa. A w Norwegii owszem.

Jak już tu ktoś mądrze napisał, to, że w Polsce jest źle nie znaczy, że w Norwegii jest dobrze. Denerwuje mnie to ciągłe przeciwstawianie sobie tych dwóch państw.

Z resztą, nie chce mi się już wałkować tego tematu, bo to jest bezcelowe. Sceptykom pozostaje mi życzyć aby BV znali tylko z tej dobrej strony.

Wesołych Świąt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
basia-odbijasz pilke do pl,a to chyba nie jest temat tej rozmowy,braklo ci argumentow?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
A ja proponuje porownanie tego tekstu www.kalisz.pl/files/12701268964bb49930c5...ORMATOR-BIULETYN.pdf
z tekstem przepisow Norweskich i moze zrozumieja co niektorzy tutaj oczym mowimy(przeciwnicy BV w duzym cudzyslowiu oczywisice).

Pani Barbaro to pani wkleila ten link poniekad.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kryss napisał:
basia-odbijasz pilke do pl,a to chyba nie jest temat tej rozmowy,braklo ci argumentow?POŚREDNIO ...
jest to jak najbardziej , temat tej rozmowy .
---

Ponieważ... to Polskie Rodziny z Własnymi Dziećmi ... zawitały do Norge ...
---
A NIE ODWROTNIE ...
---
Czyli Norweski Rząd i Jego Integralne Instytucje , NIE ZAWITAŁY na terytorium Polski ...!!! .
---
A MOŻE JA .. Gabriel ...MYLĘ się ...!?
---
Skoro jednak się nie Mylę ... to należy na terenie Norge respektować PRAWO NORWESKIE , zwłaszcza , że dobrowolnie i bez żadnego przymusu FIZYCZNEGO , przyjęło się Opiekę tego Państwa ... poprzez Numer personalny , stały lub czasowy , oraz opiekę tak NAV...Skatt... jak i HELFFO... .
---
Jeżeli Rodzice występują do Norweskiej Instytucji o zasiłek na Dane dziecko ...
TO ...tym samym , wyrażają Pisemną zgodę ... ,ABY PAŃSTWO NORWESKIE ROZTOCZYŁO NAD TYM DZIECKIEM SWOJĄ OPIEKĘ W MYŚL PRAWA NORWESKIEGO ... a nie Polskiego ...
--
W związku z TYM ... jaki widzicie tu problem ...?
---
PIENIĄDZE ...ależ proszę ... garściami ile się da ...
---
JEDNAK JAK IDZIE O NORWESKĄ OBYCZAJOWOŚĆ SPOŁECZNĄ ... TO WARA...!!!
BO MOJE DZIECI SĄ POLAKAMI ...
---
Brak logiczności w postępowaniu i EWIDENTNE NIEUCTWO EDUKACYJNE TAKICH RODZICÓW ...
---
Skutki widoczne , i na terenie Norge przez Polaków , bez przemocy psychicznej Rutkowskiego nie do przeskoczenia .
---
Niemniej pozdrawiam i ŻYCZĘ więcej rodzicielskiej rozwagi w tym ...2012...ROKU na terenie NORGE .
Gabriel
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok