Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
agnieszka mielczarek jan nowak tomasz gonciarz Slavo Slavo Maja Zych Aleksandra Janewicz (18128 niezalogowanych)
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Rocznie otwiera się 30000 spraw a 8000 dzieci ląduje w rodzinach zastępczych.
bo tylko 8000 udalo sie zamknac w roku kalendazowym ,pozastale 22 000 zamkna w roku przyszlym

w Polsce jest 10x wiecej ludzi i tylko 130 000 dzieci nie mieszka z rodzicami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
a tutaj ciekawe nowe przepisy odnosnie dzieci obcokrajowcow,
jesli ktos bedzie uprzejmy przetlumaczyc go dokladnie,bo nie chce zeby znow ktos zarzucal mi przeklamania
www.regjeringen.no/nb/dep/bld/aktuelt/ny...rskap.html?id=667243
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
kryss napisał:
[quote]a tutaj ciekawe nowe przepisy odnosnie dzieci obcokrajowcow,
jesli ktos bedzie uprzejmy przetlumaczyc go dokladnie,bo nie chce zeby znow ktos zarzucal mi przeklamania
www.regjeringen.no/nb/dep/bld/aktuelt/ny...rskap.html?id=667243[/quote

[i]Więcej [osób] może dostać obywatelstwo

Zmiany w przepisach krajowych umożliwiają wielu osobomi, które urodziły się w Norwegii lub które przybyły do Norwegii w młodym wieku otrzymanie obywatelstwa norweskiego. Zmiana oznacza, że ​​jest teraz więcej sposbów na określenie tożsamości.

W celu uzyskania norweskiego obywatelstwa tożsamość zgłaszającego się musi być ustalona. Dziś stanowi to problem dla wielu dzieci, ponieważ tożsamość jednego lub obojga rodziców może nie być ustalona. Nowe przepisy umożliwią większej ilości ludzi stanie się obywatelami norweskimi. Dotyczy to dzieci urodzonych w Norwegii, dzieci rodziców o okreslonej tożsamości oraz dzieci, które przybyły do Norwegii w młodym wieku i pozostały tutaj przez pięć lub dziesięć lat. Tylko w 2010 roku odrzucono około 900 wniosków o obywatelstwo, ponieważ tożsamość aplikujacych była niejasna.

Jako minister d/s dzieci i integracji cieszę się, że więcej dzieci będzie mogło teraz zostać obywatelami norweskimi. Obywatelstwo daje pełne prawa w Norwegii, pomaga imigrantom, a ich dzieci mają silniejsze poczucie przynależności do Norwegii, Powiedział Minister d/s dzieci, równości i integracji społecznej Audun Lysbakken.

Nowe zasady:

1. wnioskodawcy, którzy urodzili się w Norwegii i są w Krajowym Rejestrze
2. wnioskodawcy, którzy przyjechali do Norwegii jako nieletni i jeden z rodziców ma określoną tożsamość
3. wnioskodawcy do lat 14, który przebywali w Norwegii posiadający zezwolenie na pobyt na okres pięciu lat
4. wnioskodawcy między 14 a 17 lat, którzy przebywał w Norwegii z pozwoleniem na 10 lat

Rząd zamierza wprowadzić zmiany w przepisach krajowych wiosną 2012 roku.

[/i]

Nie jestem ekspertem, więc na pewno nie jest to idealne tłumaczenie.

W każdym razie dobrze to dla dzieci azylantów, którzy paszporty potopili w WC (żeby ich nie odesłać z powrotem), bo te dzieci nie mają wtedy żadnej tożsamości.

Ale mam nadzieję, że nie doprowadzi to do sytuacji, gdzie odebrane rodzinom pracowników sezonowych dzieci będą stawały się nagle obywatelami norweskimi.

Proszę pamietać, że zgodnie z dyrektywą EEA nie trzeba się osiedlać na stałe aby pracować legalnie. Bywa, że rodzice przyjeżdżają na kilka lat, dziecko kończy jedną szkołę za granicą, ale do drugiej idzie już w Polsce, a rodzice wprowadzają się do wybudowanego w Polsce domu. Znam takie przypadki z UK, więc sądzę, że w Norwegii jest podobnie - nie wszyscy wyjeżdżają 'na zawsze', niektórzy po prostu chcą zdobyć kapitał, żeby np. mieć własne lokum w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
czyli jezeli dziecko urodzi sie w norwegii,z automatu jest obywatelem norweskim, czy stanie sie takim dopiero na wniosek rodzicow?
bo jakos niejasne to jest,przeciez niemowle samo nie wystapi o obywatelstwo,a rodzic to tylko opiekun,wiec czyzby panstwo moglo samo odrazu nadac obywatelstwo?
nie jestem prawnikiem i nie bardzo to jednoznaczne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
kryss napisał:
czyli jezeli dziecko urodzi sie w norwegii,z automatu jest obywatelem norweskim, czy stanie sie takim dopiero na wniosek rodzicow?
bo jakos niejasne to jest,przeciez niemowle samo nie wystapi o obywatelstwo,a rodzic to tylko opiekun,wiec czyzby panstwo moglo samo odrazu nadac obywatelstwo?
nie jestem prawnikiem i nie bardzo to jednoznaczne

Tego nie wie nikt, tzn. jak te przepisy będą interpretowane. W każdym razie ja bym się obawiała tego, że kiedy BV odbierze dzecko imigrantom, to rodzina zastępcza raz dwa wystąpi o obywatelstwo norweskie dla tego dziecka i wtedy rodzice będą tak naprawdę bez żadnych szans.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
Jako minister d/s dzieci i integracji cieszę się, że więcej dzieci będzie mogło teraz zostać obywatelami norweskimi. Obywatelstwo daje pełne prawa w Norwegii, pomaga imigrantom, a ich dzieci mają silniejsze poczucie przynależności do Norwegii, Powiedział Minister d/s dzieci, równości i integracji społecznej Audun Lysbakken.

to chyba wiem dlaczego sie tak cieszy.....,nie wiem czy zauwazacie w wielu wypowiedzias,;jak o to sa zatroskani,zmartwieni,wszystko dla dobra .............itd,nawet kota by zaglaskali oczywiscie dla jego dobra.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
kryss napisał:

to chyba wiem dlaczego sie tak cieszy.....,nie wiem czy zauwazacie w wielu wypowiedzias,;jak o to sa zatroskani,zmartwieni,wszystko dla dobra .............itd,nawet kota by zaglaskali oczywiscie dla jego dobra.

Jak słusznie gdzieś zauwazyłeś, 'dla czyjegoś dobra, to można nawet zabić'. Wszystko zależy od interpretacji.

Myślę, że skoro dzieci urodzone w Norge na wniosek rodziców moga otrzymać obywatelstwo norweskie (tak to rozumiem, bo piszą 'wnioskodawcy', to BV będzie prawdopodobnie występował o owo obywatelstwo dla dzieci imigrantów odebranych rodzicom. To by znacznie utrudniło 'porwania' i wyjazdy rodzin imigranckich z dziećmi, aby uchronić się przed BV (chociaż BV potrafi nawet wkroczyć do samolotu i w asyście policji odebrać dziecko, które już siedzi w foteliku).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
Wioska ALVADAL ...
A w niej dwie sasiednie rodziny i ich dzieci jako ofiary nazwanej- pedofili www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10037347
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
gama28 napisał:
www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10016699

Czyli nie 8000 a 12500 dzieci każdego roku. No no....

Mnie najbardziej zmartwił ten fragment:

- Ofte sliter foreldrene med det vi kaller velferdsbehov. Det kan være dårlig fysisk og psykisk helse, lite utdanning, en løselig tilknytning til arbeidslivet, en stor andel har ikke arbeid, har lav inntekt og bor dårlig, sier han.

Barn som lever under slike forhold vil over tid ha mulighet til å også utvikle problemer, mener han.

W kontekście artykułu o odebraniu dzieci brzmi to, jakby rodziny uboższe i mniej wykształcone nie miały prawa ich posiadać...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok