Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
679 Postów
AGNIESZKA M
(AGA76)
Wyjadacz
AK83 znalazlam taki artykul....

Nisko, coraz niżej
W trakcie ciąży zmienia się położenie brzucha względem ciała. Przez większość miesięcy podnosi się on coraz wyżej. Dopiero pod koniec ciąży zaczyna się lekko obniżać. A to dlatego, że maluch przygotowując się do narodzin, wpasowuje się do kanału rodnego, czyli przesuwa niżej (dno macicy obniża się na początku 37. tygodnia ciąży, do wysokości z 32. tygodnia). Dlatego nasze babcie zwiastowały: „Niedługo urodzisz, bo brzuch zaczął się opuszczać”. Trochę w tym prawdy, ale obniżenie się brzucha może być tak nieznaczne, że nikt nie będzie w stanie tego zauważyć. Lepiej zatem w dziewiątym miesiącu spakować torbę do szpitala i nie czekać na obniżenie się brzucha. Bo choć jego wygląd może nam wiele powiedzieć, najważniejsze są wyniki badań i to, co mówi lekarz.

Tekst: Aleksandra Sokalska
Konsultacja: dr Renata Jaczyńska, ginekolog położnik, Instytut Matki i Dziecka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Zdjecia usg fajna sprawa-ale chyba bardzo osobista
AK83 mi do konca ciazy sie nie obnizyl,wiec to nie regula ale moze u ciebie juz bliziutko hihi
A jesli o gruzlice chodzi to mnie jeszcze w hotelu pytali czy chce czy nie-no to chcialam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
527 Postów
6666 6666
(6666)
Wyjadacz
dziewczyny jak często kąpiecie maluszki codziennie czy co drugi dzien?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
796 Postów
Marzena N
(marzenie)
Wyjadacz
daris wczoraj rano moi rodzice pojechali ej ale jak byłas w moich okolicach to trzeba było pisac i wpaść na kawke;*:* i w niczym bys nie przeszkadzała no teraz moge wpaść ale to sie spiszemy bo musze ustalić to z Mirkiem a i moja rana po nacięciu zagoiła sie wieksze pół przez ten tydzień ale jeszcze jest świeża w jednym miejscu i mam nadzieje że sie nie bedzie goiło znowu cały miesiąc specyfiki mamy duzo pomogły;*:* no i daris ja juz nie wiem czy to kolki bo on nie płacze tylko te dzwieki wydaje a jak juz sie pręzy to puszcza pełno baków i zginam mu nózki za dobra radą NANY hi własnie Agnieszka pozdrawiamy i całujemy również;*:* ja nie uzywam żadnych kropelek więc chyba zakupie tą wodę koperkową i zobaczymy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
lady_dosia, ja nie szczepilam na gruzlice i na razie nie planuje tego robic. Ide norweskim kalendarzem szczepien.
AK83, co do obnizenia brzusia,to mi opadl 5 tygodni przed terminem a urodzilam po terminie. Wiec jak dla mnie to zaden wyznacznik. Ale moze sie czasami sprawdza
Kasia,super kosi kosi Zuzi
Zdjecia z Usg... Hm.. Swietne wspomnienie Pamietam,ze godzinami sie wpatrywalam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Natalia P
(Natalia1625)
Początkujący
daris napisał:
[quote]Zdjecia usg fajna sprawa-ale chyba bardzo osobista

Prawda, że osobista, ale jak dla mnie nie na tyle żeby się nimi nie móc pochwalić.
Ale jeśli Ciebie i kogoś jeszcze uraziłam to przepraszam, więcej nie będę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
619 Postów
Wyjadacz
a tam nikogo nie urazilas super te zdjecia z usg ja mam takie w ramce
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Natalia P
(Natalia1625)
Początkujący
agusss- dziekuje za pokrzepienie, juz myslalam, ze naprawde zle zrobilam, ale takie Wasze malenstwa sliczniutkie, tak sie napatrzec na ich zdjecia nie moge, ze sama tez sie chcialam pochwalic pierwszymi zdjeciami naszej córci).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
527 Postów
6666 6666
(6666)
Wyjadacz
A JA NIESTETY NIE MAM ŻADNEGO ZDJĘCIA USG CAŁĄ TECZKĘ Z DOKUMENTAMI DOTYCZĄCYMI CIĄŻY I ZDJĘCIA USG ZOSTAWIŁAM PRZEZ PRZYPADEK W SZPITALU JAK BYŁAM NA KURSIE SZKOŁY RODZENIA I JUZ ICH NIE ODZYSKAŁAM GAPA ZE MNIE
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
No kochana,nie urazilas nikogo ani tymbardziej mnie przeciez ty masz swoje zdanie na ten temat i to jest najwazniejsze
Ja bym nie zamiescila takiego zdjecia na forum mimo iz do mojego usg tez mam slabosc
A grunt to to ze wogole jestes z nami na tym forum,bo to z kolei oznacza ze bedziesz mamuska Marzenie-dam znac co i jak kochana
halas-ja mojego misia kapie od poczatku codziennie mimo ze norweski system glosi teze ze wystarczy np co drugi dzien... moze wlasnie dzieki zachowanemu takiemu porzadku rzeczy codziennie-jak kapiel,masaz balsamikiem po kapieli i jedzonko nie mam problemu zeby maly sam usnal sobie w kolysce wieczorkiem Pozdrawiamy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok