Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
dariusz jankowski agnieszka Pawłowicz Łukasz rrrrrrr Jan Maryjan Andrzej Andrzej MultiNOR Konsultant Marek Marecki Michał Michał Monika Sperczy Robert Stefanski max787 Nord Trapp Pabllo31 iga.mojanorwegia Maja Zych (10003 niezalogowanych)
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
o czym wy mowicie? to jest zart !!! koniec pracy zostaje bezrobotna no to deport ???

matylda wez nie rob sobie jaj ........... wrzucaj dokumenty na forum inaczej nie uwierze!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
napisał:
matylda100 napisał:
Dokument mam na piśmie z Nav.
Jutro wyśle odwołanie do Nav i przedzwonie do ambasady RP. Może oni będą wstanie mi powiedzieć jakieś konkrety na temat.

odwolanie jak najbardziej.

dzwonienie do ambasady, no w sumie bez pracy jeste to masz czas, mozesz go sobie marnowac jak ci pasuje.

sprawdz dokladnie czy podstawa do waznosci registeringbevis nie jest: posiadanie pracy, renty, chrobowoge i prawa do zasilku.

posiadanie prawa do zasilku jest podstawa do waznosci registreringbevis a ona przeciez to prawo ma wypracowane tyle ze pierwsze pieniadze zostana jej wyplacone po uplywie magicznych 8 tygodni...tak? A pozwolenie jest wazne przez okres pracy i 3 miesiace po jej ustaniu tak powiedziano mi na policji. Mialam przerwe w zatrudnieniu i pytalam jak to wyglada.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
matylda matylda
(matylda100)
Wiking
Ronn napisał:
o czym wy mowicie? to jest zart !!! koniec pracy zostaje bezrobotna no to deport ???

matylda wez nie rob sobie jaj ........... wrzucaj dokumenty na forum inaczej nie uwierze!!!!

Nie rób prosze zamieszania. Podeprzyj swoje zdanie jakąś podstawą prawną z której moge skorzystać i się odwołać
Twoje przypuszczenia niestety nic mi nie pomagają i w sumie nic nie wnoszą nowego.

Nie mam potrzebny nic udowadniać. Zawsze jak nie znasz sie na temacie oskarżasz innych o jakąś prowokacje?
Jak zajdzie taka potrzebna to wrzuca tutaj skan dokumentu ale póki co nie widze takiej potrzeby.

Dziekuje wszystkim za pomoc ale narazie póki co nie mam żadnych konkretów i w sumie nie wiem co wpisać w odwołaniu.
Na to wygląda, że Nav czy Państwo Norweskiego nagle zaczeło prowadzić inną polityke i interpretować przepisy.
Logicznym kiedyś było, że tracąc prace masz prawo do dalszego pobytu ponieważ pobierasz zasiłek, szukasz aktywnie pracy, masz środki na utrzymanie do momentu znalezienia nowej pracy i nie wymagali żadnych dodatkowych dokumentów (pozwoleń). Teraz Nav wymaga innego pozwolenia ponieważ twierdzi, że tamto jest nie ważne, policja nie chce wystawić nowego pozwolenia ponieważ nie pracujesz i automatycznie nie mając pozolenia nie możesz starać sie o zasiłek. Koło sie zamyka. Jest to dla mnie nowość i z tego co widze nie tylko dla mnie.

Niestety nie zmusze Policjantki by mi wystawiła takie pozwolenia i nie walne w głowe Pani z Nav by nie żądała ode mnie dokumenów które nigdy nie żadali od innych bezrobotnych. Teraz szukam sposobu co z tym zrobić.
Mój pomysł to odwołanie bo sprawa jest abstrakcyjna. Wynajmuje mieszkanie, mam numer personalny, konto w banku, samochód i co niby mam z tym teraz zrobić tracac pozwolenie z dnia na dzień? ;/ Jak bym miała dom i dzieci to mam go sprzedać a dzieci mają rzucić szkołe?

Co napisać w tym odwołaniu? Jaka podstawa prawną sie podeprzeć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
Matylda wrzuc scan na forum, tu juz nie chodzi o dogryzanie sobie nawzajem ale to zupelnie nowa rzecz. Oczywiscie wymarz swoje dane osobowe.

Przejdz sie tez do friretthjelp w swoim miejscie...tam mozna przynajmnij dostać darmową porade prawną jak zarobiłas do 246 tys kr brutto
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Z tego co mi wiadomo w tej sprawie, to poruszany powyżej temat, jest aktualny dopiero od niedawna.
Ten przepis zaostrzający wymogi co do pobytu, obowiązuje jako poprawka od 2012 roku w związku z nagminnym wykożystywaniem przez emigrantów norweskiego socjalu jako bezrobotni na własne życzenie.

to wez podac ten przepis z poprawka a nie cwaniakuj

. Teraz Nav wymaga innego pozwolenia ponieważ twierdzi, że tamto jest nie ważne, policja nie chce wystawić nowego pozwolenia ponieważ nie pracujesz i automatycznie nie mając pozolenia nie możesz starać sie o zasiłek.

jak nazywa sie to nowe pozwolenie ?

jest jeszcze jedna opcja zeby dostac zasilek ,trzeba zglosic w nav chec otwarcia firmy ,dostaniesz pozwolenie i zasilek przez kilka miesiecy

Dagpenger og etablering av egen virksomhet

Er du arbeidsløs og ønsker å etablere egen virksomhet kan du søke om å beholde dagpengene under planlegging og etablering av virksomheten.

en utviklingsfase på inntil seks måneder
og en oppstartingsfase på inntil tre måneder (ni måneder totalt).
For å søke om dagpenger under etablering, er det et vilkår at du allerede mottar dagpenger etter folketrygdloven kapittel 4. Etablering av egen virksomhet er et arbeidsrettet tiltak som i hovedsak skal benyttes etter at formidling til ordinært arbeid er forsøkt. Det vil derfor i hovedsak ikke innvilges de første tre månedene av et dagpengeforhold. For de som er selvforskyldt ledige, ved at de for eksempel selv har sagt opp sin jobb uten rimelig grunn, vil det være en karantenetid på seks måneder før etablering kan innvilges.

www.nav.no/no/Person/Arbeid/Dagpenger+og...irksomhet.347271.cms

ALE TO JUZ POLSKIE KOMBINOWANIE JAK PRZECHYTRZYC SYSTEM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów

(Lechoog)
Nowicjusz
matylda100 napisał:Logicznym kiedyś było, że tracąc prace masz prawo do dalszego pobytu ponieważ pobierasz zasiłek, szukasz aktywnie pracy, masz środki na utrzymanie do momentu znalezienia nowej pracy i nie wymagali żadnych dodatkowych dokumentów (pozwoleń). Jak z powyższych twoich wypowiedzi widać, to ty na siłę chcesz nagiąć prawo pod twoją sytuację.
Czy ty nie widzisz różnicy w tym co zacytowałaś a w sytuacji w jakiej sama się postawiłaś ?.

Przecież ty pracy nie straciaś, ty się tej pracy SAMA POZBAWIŁAŚ.
I właśnie przeciwko takim osobom, są aktualne obostrzenia administracyjne.
Nikt tobie nie zabrania odwoływać się, jednak to i tak nic nie da, ponieważ przez samowolne pozbawienie się pracy, straciłaś wszystkie podstawy do ochrony i opieki.
Proszę jeszcze raz bardzo dokładnie, przeczytać to co pisze na twoim byłym zezwoleniu na pobyt w Norwegi.
DOKŁADNIE, znaczy również wszystkie paragrafy na podstawie których funkcjonuje to zezwolenie, a które widnieją na tym dokumencie.
Pracownik z UDI nie miał potrzeby zabierać tobie żadnego fizycznego dokumentu z tej tylko racji iż ono właśnie straciło ważność i taka adnotacja widneje w całym systemie elektronicznym.

Natomiast ty sama, nie masz już żadnego prawa, posługiwać się tym byłym dokumentem w żadnej instytucji, ponieważ w razie jakiejkolwiek kontroli, możesz być pociągnięta do odpowiedzialności karnej.
Taki zapis również widnieje w paragrafach zawartych w podstawie wydania tego dokumentu.

Parafrazując:

Na złość Mamie, odmroziłaś sobie uszy i teraz masz pretensje do wszystkich, poza sobą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Nikt tobie nie zabrania odwoływać się, jednak to i tak nic nie da, ponieważ przez samowolne pozbawienie się pracy straciłaś wszystkie podstawy do ochrony i opieki.

a gdzie to jest napisane w lovdata?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów

(Lechoog)
Nowicjusz
cysiek2 napisał:
Nikt tobie nie zabrania odwoływać się, jednak to i tak nic nie da, ponieważ przez samowolne pozbawienie się pracy straciłaś wszystkie podstawy do ochrony i opieki.

a gdzie to jest napisane w lovdata?

W tym miejscu w którym jest podstawa wydania konkretnego pozwolenia na pobyt.
Nie będę cytował ponad 20 stron różnych form zezwolenia na pobyt w Norwegi, skoro sama zainteresowana nie chce umieścić konkretnego zezwolenia oraz negatywnego pisma z NAV.

Przy okazji, proszę naprawdę czytać wszyskie odnośniki które są zawarte w konkretnych dokumentach, oraz odnośniki do odnośników. Wiem, że to jest żmudne i nużące, jednak jak się chce gdzieś odwoływać to niestety nie ma wyjścia i trzeba tą niewdzięczną procedurę przebrnąć.

Nie na darmo jest ukute stwierdzenie, że zawsze diabeł tkwi w szczegółach napisanych drobnym maczkiem / tu odnośniki do konkretnych paragrafów /.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Nie będę cytował ponad 20 stron różnych form zezwolenia na pobyt w Norwegi
20 powiadasz
przeciez ona ma tylko jedno

Et registreringsbevis er et dokument som bekrefter at politiet har registrert deg som EU/EØS-borger som bor i Norge.
Et registreringsbevis er et dokument som bekrefter at politiet har registrert deg.
Du skal bare registrere deg én gang, uansett hvor lenge du skal bo i Norge. Du kan også f.eks. bytte fra å være student til å være arbeidstaker uten å registrere deg på nytt.
Etter at du har registrert deg kan du få et norsk identitetsnummer og skattekort (skatteetaten.no).

Hva skjer hvis du ikke lenger har en jobb?

Hvis du har arbeidet i Norge i minst ett år kan du fortsette å bo i Norge og søke etter ny jobb så lenge du vil. Du kan ikke ha sagt opp jobben selv og du må ha meldt deg hos NAV som arbeidssøkende (ekstern nettside).
Hvis du har jobbet i Norge i mindre enn ett år, kan du fortsette å bo i Norge og søke etter ny jobb i seks måneder. Du kan ikke ha sagt opp jobben selv og du må ha meldt deg hos NAV som arbeidssøkende (ekstern nettside).

tu nic nie pisze o przyczynach utraty pracy albo p tym ze registreringsbevis traci waznosc
cwaniczki poloczki a wrecz przeciwnie jest napisane ze moze przebywac så lenge vil

www.udi.no/skal-soke/registreringsordnin...gere/#Arbeidstaker-1
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów

(Lechoog)
Nowicjusz
cysiek2 napisał:
Nie będę cytował ponad 20 stron różnych form zezwolenia na pobyt w Norwegi
20 powiadasz
przeciez ona ma tylko jedno

Et registreringsbevis er et dokument som bekrefter at politiet har registrert deg som EU/EØS-borger som bor i Norge.
Et registreringsbevis er et dokument som bekrefter at politiet har registrert deg.
Du skal bare registrere deg én gang, uansett hvor lenge du skal bo i Norge. Du kan også f.eks. bytte fra å være student til å være arbeidstaker uten å registrere deg på nytt.
Etter at du har registrert deg kan du få et norsk identitetsnummer og skattekort (skatteetaten.no).

Hva skjer hvis du ikke lenger har en jobb?

Hvis du har arbeidet i Norge i minst ett år kan du fortsette å bo i Norge og søke etter ny jobb så lenge du vil. Du kan ikke ha sagt opp jobben selv og du må ha meldt deg hos NAV som arbeidssøkende (ekstern nettside).
Hvis du har jobbet i Norge i mindre enn ett år, kan du fortsette å bo i Norge og søke etter ny jobb i seks måneder. Du kan ikke ha sagt opp jobben selv og du må ha meldt deg hos NAV som arbeidssøkende (ekstern nettside).

tu nic nie pisze o przyczynach utraty pracy albo p tym ze registreringsbevis traci waznosc
cwaniczki poloczki a wrecz przeciwnie jest napisane ze moze przebywac så lenge vil

www.udi.no/skal-soke/registreringsordnin...gere/#Arbeidstaker-1

To jest tylko i wyłącznie twoja wybiórcza interpretacja tego dokumentu.

Zapominasz jednak o jednej podstawie, że każdy medal ma dwie strony.

W tym przypadku skoro są artykóły i paragrafy na podstawie których otrzymuje się zezwolenie na pobyt, to również sa i odpowiednie artykóły i paragrafy na podstawie których takie pozwolenie się traci.
Inaczej żaden "dokument" nie miał by podstawy prawnej do dalszego funkcjonowania.

Dlatego nie rób ludziom nieobeznanym z prawem wody z mózgu.

Pomijam już sam fakt, wólgarnej odzywki w stronę Polonii, do której i ty sam też się zaliczasz.

Myślałem, że chcesz coś wnieść konkretnego do tego tematu, jednak jak widać to cała twoja "produkcja" zmierza tylko w jednym kierunku, zwykłej pyskówki.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok