Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
96 Postów
Początkujący
anulka86 moja znajoma rodzila w tamtym roku w listopadzie a przyjechala tu w pazdzierniku wiec numer personalny miala jakies 2 tyg. i nie miala problemow z dostaniem becikowego, tym bardziej jakby sie cos pozmienialo to Ty masz numer pol roku wiec masz calkowite prawo becikowego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
Patrycja M.
(mamma84)
Nowicjusz
hej! mnie sie babka w nav tez pytala jak dlugo jestem w NO i do kiedy mam pozwolenie na pobyt, ponoc wazniejsze jest do kiedy pozwolenie niz jak dlugo ma sie numer pers. ale i tak widze, ze kazdemu mowia cos innego, wiec najlepiej samemu przekonac sie na wlasnej skorze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(anulka86)
Nowicjusz
ok DZIĘKUJE DZIEWCZYNY ZA POMOC! najlepiej sie sama wszystkiego dowiem i przekonam jesli pojde do NAV za pare tyg..

pozdrawiam ;**
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Justke E
(Justke)
Początkujący
hej,
a wiecie jak to jest jak jedno albo i dwoje rodzicow dostaje pienidze na dziecko przez 10 lub12 miesiecy po urodzeniu ( wypadla mi z glowy nazwa tego swiadczenia..)
to czy i tak becikowe sie nalezy??
i jesli becikowe dostanie sie 2 mies przed porodem to trzeba byc caly czas w Norwegii?
zastanawialam sie czy jak sie przez przypadek urodzi w innym kraju niz Norwegi to naleza sie i tak swiadczenia?

Ps. Co do naszego dzieciatka to pomalu tez zaczynam czuc jak sie rusza.. ale dopiero za miesiac mamy usg.. :/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów
Początkujący
hej, druk o macierzynski jest ten sam co o becikowe tylko jak chcesz macierzynski musisz zaznaczyc rubryke z FORELDREPENGER, (mam nadzieje ze sie nie myle) do macierzynskiego ma prawo albo 1 z rodzicow albo obydwoje gdy obydwoje w tedy przy 100% macierzynskiego maja razem 46 tyg z czego np. matka ma 36 tyg a ojciec 10tyg tak mi to baba w navie tumaczyla

www.nav.no/Familie/Svangerskap,+fødsel+og+adopsjon/Foreldrepenger+til+far+ved+fødsel+og+adopsjon

tu wszystko pisze ale po norwesku

a o becikowym to nie wiem jak jest jezeli zlozysz papiery i akiurat bedziesz np w polsce jak bedziesz rodzic idz do Nav i sie dowiedz najlepiej, i to jeszcze idz co najmniej 2 razy i do roznych bab bo jest czesto tak ze kazdy tam mowi co innego ja tak mialam wlasnie i chodzilam po 5 razy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
aleksandra d
(ola*i*andrzej)
Nowicjusz
Jezeli nalezy Ci sie macierzynskie to becikowego nie dostaniesz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Macierzyńskie trzeba sobie wypracować. "Becikowe" jest dla kobiet, które go nie wypracowały, jest płatne jednorazowo przed urodzeniem dziecka. Natomiast macierzyńskie miesięcznie przez ok.10-12 mies do wyboru (wtedy przysługuje 100% lub 80% wypracowanych pieniędzy). Na urlop macierzyński idzie się 3 tyg przed wyznaczoną datą porodu.
Oczywiście przysługuje zawsze tylko jedno świadczenie, macierzyńskie lub "becikowe".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Justke E
(Justke)
Początkujący
Dzieki za odpowiedz.
Bo my wlasnie wypracowujemy macierzyńskie, ale nie wiem czy damy rade wypracowac do narodzin dziecka..
za duzo byloby dobrego gdyby byly 2 razy swiadczenia..

Ania_86 dzieki za link, w sumie to bardzo madre sprawdzac u zrodla, sporo wyczytalam a do navu trzeba sie bedzie przejsc kilka razy ;]
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
czy ktoś ma namiary na ginekologa który przyjmuje prywatnie mógłby być Polak choć nie koniecznie,Oslo Kongsvinger lub okolice
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(beatris0302)
Wiking
hey Kobietki Zostały mi 4tyg do końca ciąży.. A już bym chciała być po wszystkim Mam pytanko czy i Wy po seksie macie albo miałyście skurcze?? bo mnie to łapią za każdym razem po seksie i pierwszy raz myślałam ze to już bo były co 3min ale skończyły się po 2godz.. Chyba powinnam o nich powiedzieć położnej na kolejnej wizycie co...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok