Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Pod koniec ciąży to normalne. Nawet zalecają seks, aby wcześniej urodzić, tzn. po 36 tyg. A przed samym porodem to już możesz od rana do nocy, hihi, bo potem abstynencja na kilka tygodni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
www.mojanorwegia.pl/ciekawostki/norweski...siedziec_w_domu.html

Ja w ogóle tej tendencji nie widzę. To chyba tylko takie puste gadanie wywołane wyrzutami sumienia. Większość bobasów w pierwszych kilku miesiącach życia trafia tu do przedszkoli. Ja osobiście ciągle spotykam się z pytaniami kiedy planuję powrót do pracy i gdy odpowiadam, że planuję zostać z dziećmi w domu mniej więcej do ukończenia przez nie 3 roku życia, zawsze spotykam się z odpowiedzią: "Men du må jobbe!!!". Nie wierzę zbytnio w połączenie tak zwanej kariery zawodowej z wychowywaniem dzieci, zwłaszcza kilkorga. Początkowe lata życia dziecko wręcz musi być z Matką. Dla mnie to jest coś za coś. Nie mówię tu oczywiście o samotnych rodzicach, którzy nie mają wyboru. To samo w przypadku ciężkiej sytuacji finansowej.
Pracowałam w Norwegii przez pierwsze 2,5 roku, teraz jestem w domu, potem znów pójdę do pracy. Nie ma mowy o siedzeniu w domu przez wieki całe, ale o pierwszych latach życia dziecka, gdy nie jest ono gotowe na tak dużą samodzielność wśród obcych ludzi, z którymi nie jest związane emocjonalnie.
A co do rozwodów i tego, że kobiety zostają same z dziećmi, to wiem od prawniczki, że 97% rozwodów w Norwegii jest inicjowanych przez kobiety. Tu nie mężczyźni, a kobiety są stroną porzucającą w większości. Znam kilak takich przypadków. Jeden był bardzo "interesujący", gdy kobieta, którą nam osobiście porzuciła męża (ma 2 dzieci) z uzasadnieniem, że jest nudny, a ona młoda (on też) i ma ochotę sobie jeszcze seksualnie poszaleć. Dzieci cały tydzień są w przedszkolu, na weekend lądują u byłego, a ona w tym czasie sypia z kim popadnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
ja też nie mogę rozstać się z synem,wszyscy do około mówią żebym oddała Go do przedszkola a ja np.do szkoły bo nie bardzo u mnie z językiem uczę się w domu,odpowiadam że jak swoje będziecie dzieci mieć zobaczymy jak szybko ich oddacie do przedszkola.Myślimy na przyszły ro k już zapisać syna do przedszkola ale jakoś nie mogę sobie wyobrażić tego cały czas ze mną (bo mąż dopiero wieczorem wraca z pracy)i weż oddaj w obce ręce i jeszcze nie wiadomo po jakiego gadają,nasz syn bardzo się wstydzi jak ktoś obcy do niego po norwesku gada a w domu to całkiem przeciwnie nawet się mu podoba
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
wiecie bardzo zawiodłam się na mojej położnej dość że drugi raz chcę skierowanie do ginka(oczywiście nie dostałam bo stwierdziła że nie potrzebnie się nie pokoję i moje dolegliwości są normalne) to jeszcze do tego jest na urlopie przez 3 tygodnie a termin mam za 3 tygodnie i 3 dni to jeszcze w ostatniej chwili powiedziała że nie będzie przy porodzie.Jestem bardzo rozczarowana i zła.Ale kij jej w oko jak to się mówi,zgarnęła kasę i ma mnie w nosie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów
Początkujący
moja polozna tez jest na urlopie i tez zawsze slysze ze to normalne w ciazy i na tym koniec :/
dziewczyny jakie macie sposoby na bolace piersi? nie tyle piers mnie boli co sutek i nie moge wytrzymac z bolu (jeszcze nie karmie )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
może powinnaś udać się do lekarza może coś poradzi co Ci pomoże
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(Anna M)
Wiking
Dziewczyny gdzie w Norwegii kupowałyście ubranka ,wyprawkę dla noworodka .przywoziłyscie z Polski ,kupowałyscie przez inernet może znacie jakieś sklepy inernetowe ,na finn no np narazie nie znalazłam niczego fajnego,mieszkam w sandvice niedaleko mam do oslo ale jakos kiepsko sie tu odnajduje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Ania Popardowska
(mlodaart)
Wiking
Witam wszystkie mamy i przyszłe mamy!
Ja zostanę mamą za kilka dni (termin mam na 8go!) -już się nie mogę doczekać! ;D

Co do wyprawki ANNO M to ja przywiozłam wszystko z Polski, bo tak mi było wygodniej (podonie jak Ty nie mogę się tu odnaleźć) Poza tym wydaje mi się, że w PL jest jednak ciut taniej! Właśnie byłam w CUBUSIE dokupić śpioszki, i szczerze powiem, że cenowo może i niedrogo, ale jakość taka sobie. Fajne rzeczy mają w Baby Shop'ie, ale ceny powalają, więc wszystko zleży od tego ile chcesz na te maleńkie rzeczy wydać?!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
Witam
Ja polecam H&M ceny takie same jak w Polsce i równie dużo wyprzedaży, również w KappAhl można dostać ciekawe ubranka w dobrej cenie. Anno M zorientuj się gdzie jest w pobliżu centrum handlowe.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
marta171086 napisał:
Witam
Ja polecam H&M ceny takie same jak w Polsce i równie dużo wyprzedaży, również w KappAhl można dostać ciekawe ubranka w dobrej cenie. Anno M zorientuj się gdzie jest w pobliżu centrum handlowe.
Pozdrawiam

Też najwięcej rzeczy kupiłam w HM, poza tym Lindex, Cubus. Watro głównie, gdy są wyprzedaże. Ja mam już doświadczenie z moimi dziećmi i potrafię przewidzieć, jaki rozmiar będą nosiły za kilka miesięcy, więc zaopatruję się w różne rozmiary już wcześniej. HM mam ceny przystępne nawet na co dzień, gdy nie ma wyprzedaży. W tym roku próbowałam kupić coś w Polsce i tam z kolei trudno było mi znaleźć rzeczy, których potrzebuję. W końcu mąż coś tam wybrał dla malucha.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok