Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
WujekJanek napisał:
MateuszReschke napisał:
Witam pracuje już jakiś czas w Norwegi. Planuje tu ściągnąć rodzinę żonę i 2 synów 2 latka i 1,5 mies. Na razie pewnie pracowałbym sam bo na żłobek pewnie wcześnie. Jak myślicie dam rade bez zjadania oszczędności , zarabiam 185nok na h minus podatek.

Spokojnie dasz radę.
Absolutnie niema szans żebyś dał radę.
Dasz radę, chyba że nie dasz.

Chłopaku, oczadziałeś? Skoro jesteś tu już jakiś czas, to rozejżałeś się dookoła i chyba znasz realia. A już na pewno znasz realia dotyczące swojej pracy, mieszkania które wynajmujesz, swoich możliwości rozwoju, wymagania rodziny... I co, pytasz internautów o opinie???

Wiesz co, my jutro zaczynamy robić szalunek pod płytę fundamentową, takiego sobie średniej wielkości budynku, powiedz mi ile kubików betonu zamówić?

jest rozwiązanie, kupujesz betoniarkę, sypiesz tam parę łopat piachu i cementu dodajesz do smaku trochę wody, czynność powtarzasz aż szalunek będzie wypełniony cementem, nic nie trzeba liczyć, tylko umieć machać łopatą..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Joseph napisał:
WujekJanek napisał:
MateuszReschke napisał:
Witam pracuje już jakiś czas w Norwegi. Planuje tu ściągnąć rodzinę żonę i 2 synów 2 latka i 1,5 mies. Na razie pewnie pracowałbym sam bo na żłobek pewnie wcześnie. Jak myślicie dam rade bez zjadania oszczędności , zarabiam 185nok na h minus podatek.

Spokojnie dasz radę.

Chłopaku, oczadziałeś? Skoro jesteś tu już jakiś czas, to rozejżałeś się dookoła i chyba znasz realia. A już na pewno znasz realia dotyczące swojej pracy, mieszkania które wynajmujesz, swoich możliwości rozwoju, wymagania rodziny... I co, pytasz internautów o opinie???

Wiesz co, my jutro zaczynamy robić szalunek pod płytę fundamentową, takiego sobie średniej wielkości budynku, powiedz mi ile kubików betonu zamówić?

jest rozwiązanie, kupujesz betoniarkę, sypiesz tam parę łopat piachu i cementu dodajesz do smaku trochę wody, czynność powtarzasz aż szalunek będzie wypełniony cementem, nic nie trzeba liczyć, tylko umieć machać łopatą..

No niby proste, ale tylko pozornie.
Bo co, jak się łopata złamie?
To rodzi kolejne pytanie, ile zapasowych stylisk do łopaty potrzeba?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
WujekJanek napisał:
Joseph napisał:
WujekJanek napisał:
MateuszReschke napisał:

Spokojnie dasz radę.

odpowiedzią jest egenmelding, niech inni się martwią.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Joseph napisał:
WujekJanek napisał:
Joseph napisał:
WujekJanek napisał:
MateuszReschke napisał:

Spokojnie dasz radę.

odpowiedzią jest egenmelding, niech inni się martwią.

No właśnie. Ale mnie przeraża to, że my tu się śmiejemy, ale odnoszę wrażenie że ten człek który rozpoczął wątek, a ja potem zacząłem jajca sobie robić na prawdę chciał, żeby ktoś mu poradził.
No jak ktoś ma mu poradzić czy on przy stawce godzinowej 183 czy ileś tam brutto zarobi wystarczająco, żeby rodzinę tu sprowadzić?
Przeraża mnie podejście do życia niektórych ludzi...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Mateusz Reschke
(MateuszReschke)
Wiking
Krystian85 napisał:
[/quote]Widać Stary - po pytaniu - ze juz długo tu pracujesz. Jakieś conajmniej 10 dni.Daj sobie jeszcze z tydzień. Potem kup kubel na zimna wodę,pochyl głowę i.....[/quote]

Pudło kolego 4 latka z roczną przerwą na tacierzyńskie.

Może i pytanie zbyt ogólnikowe , jednak myślałem że może ktoś z forumowiczów był w podobnej sytuacji i mógłby coś napisać. Co do betonu zbrojenia to nie moja bajka , choć i to czasem robić trzeba a u nas zawsze za mało zamówią.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Hei
Moze i przezyjecie w zaleznosci od kosztow wynajecia mieszkania samodzielnego dwu pokojowego... bo w kolektywie z dziecmi wykluczone...dochodzi ci sppra suma na maluchow wiec bez szalu dacie rade..
Co do przedszkola bo zlobkow tu nie ma to dzieci moga chodzic ale kosz na jedno dziecko to 2500 kr za miejsce no i trza dlugo czekac...tak czy siak dlugo tak sam nie pociagniesz wiec zona jezyk i do pracy bo bedziecie zyc skromnie chyba ze z Polszy zciagacie doslownie wszystko jesli chodzi o jedzenie to moze jest lzej tego nie wiem bo nie zwoze jedzenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
MateuszReschke napisał:
Krystian85 napisał:
Widać Stary - po pytaniu - ze juz długo tu pracujesz. Jakieś conajmniej 10 dni.Daj sobie jeszcze z tydzień. Potem kup kubel na zimna wodę,pochyl głowę i.....[/quote]

Może i pytanie zbyt ogólnikowe , jednak myślałem że może ktoś z forumowiczów był w podobnej sytuacji i mógłby coś napisać. Co do betonu zbrojenia to nie moja bajka , choć i to czasem robić trzeba a u nas zawsze za mało zamówią.[/quote]

no to tak, na 4 osoby to 15K to koszty stałe, mieszkanie,rachunki, lof, servelat i reszta z tego co zarobisz zostaje na towary luksusowetakie jak: ubrania dla rodziny, wyposażenie chałupy itp. a jak by ci jeszcze coś zostało to możesz sobie za to maybacha kupić.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Joseph napisał:
MateuszReschke napisał:
Krystian85 napisał:
Widać Stary - po pytaniu - ze juz długo tu pracujesz. Jakieś conajmniej 10 dni.Daj sobie jeszcze z tydzień. Potem kup kubel na zimna wodę,pochyl głowę i.....

Może i pytanie zbyt ogólnikowe , jednak myślałem że może ktoś z forumowiczów był w podobnej sytuacji i mógłby coś napisać. Co do betonu zbrojenia to nie moja bajka , choć i to czasem robić trzeba a u nas zawsze za mało zamówią.[/quote]

no to tak, na 4 osoby to 15K to koszty stałe, mieszkanie,rachunki, lof, servelat i reszta z tego co zarobisz zostaje na towary luksusowetakie jak: ubrania dla rodziny, wyposażenie chałupy itp. a jak by ci jeszcze coś zostało to możesz sobie za to maybacha kupić.[/quote]

Joseph, nie sadze zeby mu na servelat starczylo. Przy 185kr na godzine to jak w najlepszym razie srednio z roku wyjdzie mu 25.000 do reki... Przy najlepszych wiatrach...
Nie wiem gdzie on mieszka, ale liczac po najnizszych kosztach i zakladajac ze ma samochod sluzbowy osobowy (bo z 2 maluchow nie wyobrazam sobie zycia bez samochodu) to licz
mieszkanie 13.000
prad ca 1.500
telefony internet 1000
bilet miesieczny dla zony 650
Podstawowe art higieny (ma 2 maluchow) 2.000
jedzenie 250kr dziennie 8.000 (rodzina 4 osoby to stawka glodowa)

To masz lekko liczac 25 do 26 tysiecy koron. Zadnych wyjsc, zadnej roazrywki, zadnych zabawek, zadnych slodyczy, zadnych ubran, butow...

Moze zona moze cos dorobi...
Moze NAV cos da na dzieci...
Moze ma jakies super tanie mieszkanie
Moze dzieci nigdy nie zachoruja...
Moze w Lotto wygra...

Tak ja to widze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
WujekJanek napisał:
Joseph napisał:
MateuszReschke napisał:
Krystian85 napisał:
Widać Stary - po pytaniu - ze juz długo tu pracujesz. Jakieś conajmniej 10 dni.Daj sobie jeszcze z tydzień. Potem kup kubel na zimna wodę,pochyl głowę i.....

Może i pytanie zbyt ogólnikowe , jednak myślałem że może ktoś z forumowiczów był w podobnej sytuacji i mógłby coś napisać. Co do betonu zbrojenia to nie moja bajka , choć i to czasem robić trzeba a u nas zawsze za mało zamówią.

no to tak, na 4 osoby to 15K to koszty stałe, mieszkanie,rachunki, lof, servelat i reszta z tego co zarobisz zostaje na towary luksusowetakie jak: ubrania dla rodziny, wyposażenie chałupy itp. a jak by ci jeszcze coś zostało to możesz sobie za to maybacha kupić.[/quote]

Joseph, nie sadze zeby mu na servelat starczylo. Przy 185kr na godzine to jak w najlepszym razie srednio z roku wyjdzie mu 25.000 do reki... Przy najlepszych wiatrach...
Nie wiem gdzie on mieszka, ale liczac po najnizszych kosztach i zakladajac ze ma samochod sluzbowy osobowy (bo z 2 maluchow nie wyobrazam sobie zycia bez samochodu) to licz
mieszkanie 13.000
prad ca 1.500
telefony internet 1000
bilet miesieczny dla zony 650
Podstawowe art higieny (ma 2 maluchow) 2.000
jedzenie 250kr dziennie 8.000 (rodzina 4 osoby to stawka glodowa)

To masz lekko liczac 25 do 26 tysiecy koron. Zadnych wyjsc, zadnej roazrywki, zadnych zabawek, zadnych slodyczy, zadnych ubran, butow...

Moze zona moze cos dorobi...
Moze NAV cos da na dzieci...
Moze ma jakies super tanie mieszkanie
Moze dzieci nigdy nie zachoruja...
Moze w Lotto wygra...

Tak ja to widze.[/quote]

Fredrikstad to nie Oslo i ceny troszkę niższe

www.finn.no/59345722

7 tys apartament, więc w 15k spokojnie się zmieści, co jednak nie zmienia faktu że to i tak wegetacia, a nie życie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok