Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8929 Postów
Maniak
Norwegia:
onet.25-05-2012. 0:43
...Parlament Uchwalił Rozdział Kościoła od Państwa...
W Norwegii Kościół luterański nie jest już oficjalnie Kościołem państwowym -
Potwierdził norweski parlament, zmieniając konstytucję.
Wszystkie Kościoły w Norwegii będą miały równe prawa.
---
Państwo straciło prawo mianowania biskupów i proboszczów, teraz będzie to należeć wyłącznie do władz kościelnych. Król nie będzie również oficjalnym zwierzchnikiem Kościoła luterańskiego w Norwegii.

Nadal jednak będzie finansować pensje osób duchownych i innych pracowników Kościoła, którzy nie są opłacani przez samorząd. Reforma w tej kwestii ma zostać przeprowadzona w późniejszym okresie.
---
- To jest decyzja, która jest korzystna zarówno dla Kościoła, jak i dla państwa - powiedział norweskiemu nadawcy publicznemu NRK rzecznik Kościoła luterańskiego w Norwegii Svein Harberg.

Pod norweskim parlamentem przeciwko rozdzieleniu Kościoła od państwa demonstrowało jednak kilkadziesiąt osób, uznając decyzję za "zamach stanu".

Podczas pierwszego głosowania, które odbyło się w poniedziałek, za zmianą w ustawie zasadniczej opowiedziało się 161 posłów, a trzech było przeciw. W czwartek, gdy decyzję zgodnie z wymogami prawa potwierdzono, "nikt nie był przeciwny" - poinformował rzecznik parlamentu Torodd Noreng.

Decyzja oficjalnie wchodzi w życie 15 czerwca.

Kościół luterański, zwany Kościołem Norweskim, został ustanowiony jako państwowy w konstytucji z 1814 roku po uzyskaniu niezależności Norwegii od Danii.

Według statystyk oficjalnie członkami Kościoła luterańskiego w niespełna 5-milionowej Norwegii jest prawie 80 proc. mieszkańców, w praktyce regularnie w mszach uczestniczy tylko 2 proc.
---

Ciekawe ile minie czasu zanim Muślimy zaczną narzucać swoją wiarę Norgom pod groźbą zamachów gorszych od Breivika ...?!!! .
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
...TAK ...TAK...!!! .
---
...TO JUŻ SZEŚĆ LAT I JEDEN DZIEŃ ...
---
Jak Norge męczy się z Moją Osobą ...!!!
---
A Ja Osobiście Cały Ten Czas Twierdzę iże Jestem na Niekończących się Intensywnych WAKACJACH ...!!! .
---
Deszczyk Pada , Słońce Świeci , a i Śniegiem Nieraz Sypnie .../ nie tak dawno , bo w czwartek/...
A i za te Wakacje , jeszcze jakiś GROSZ dodatkowy... na Konto Spływa ...
---
Nic tylko zdrowie mieć w porządku i korzystać z dobrodziejstwa , jakie otrzymało się pod koniec wędrówki , po tym ZIEMSKIM PADOLE ...
---
---
NORGE ... ŚMORGE ... BARABORGE ...

---
---
...SZEŚĆ LAT I JEDEN DZIEŃ ... jak mgnienie , mikro pyłek w KOSMOSIE ...!!! .
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
...WITAM LUDZISKA KOCHANE ...!!!

...RODACY ...!!!

...POMUSZTA ...!!!

----
Jadym do takiegoś Wielgachnegoś Miasta ... MO i RANA ...

I to z samego rana ... bydym tamcik o godzinie słusznej znaczy ...14:00... / to już nie będzie Rano .
Ale co tamsik ... !!! .
Mamsze do Waz Rodacy , Służne Zapytowywanie ...

---
Gdzie tamsik jezd jakowyś śpańko , Kaempinge , Hotelere , Parkinge ze kiblątkiem , coby w krzakach papieraków nie sadzić .
---
Bydem tamzik pracowałem , a po pracy , chciałoby si do Baru Piwnego , coby Brzuszysko nie podupadło na wyglundzie ... Jezdże tamzik takowyj przybytek ...?!? .
---
A w Niedziele Pańską , trza by było odehamićżeśię , a i Grzeszyska dać odpuścić kleszyskom .
Gdzieże jezdże tamże przybytek sakralny Obeżądku Żymskiego ... ?
---
Znaczymże Czysto Katolskiego ... a nie że się inszego , plugawego ...!!! .
---
No Pomuszta Rodacy , Cobym Nie Musiałże się , Pałętować Bezpańsko jako i ten pies , bo szłyszałżem Jamże , że w Norwidźianie Psisków bezpańskich ni ma , bo to rarytas regionalny .

---

A i zapomniałże bymże , Prosiłże bymże ...
o JAKOWĄŚIK
---
... BRAMĘ POWITALNĄ ODE STRONY NARVIKU ... / a co /
---
Coby widać było , iże rodacy so i we tymże ... MO i RANOWYM ... MIEŚCIE ...
---
No i to by było pewnikiem wśićcko ...
HEJ... HEJ ... do zobaczyska Milusie Ludziska ... !!!
---
ECH...! co za Mo i Rana/owy pech ...!!! .

Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
I taka Pomoc że story Rodaków ...
Wjeżdżam do Miasta a tu Bramy Powitalnej Brak ...!!!
---
Żadnych Kwiatów Okrzyków Wiwatów ...!!!
---
Szok
---
Pracę mam od Już dlatego do zobaczyska wieczorem
---
A cha ... Pracuje na górze za Biltemą tam gdzie jest Pizzeria Bakeren .
---
Tylko proszę nie robić ZBIEGOWISKA ...!!!
---
NO ....!!!

ECH ... siąpi deszcz !!!
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
I CO ... W ...MO I RANA ... nie ma Żadnych Polaków ...?!!! . którzy są również uczestnikami Tego Forum ... !
Nie wierzę ...
SZOK ...
Jeszcze wczoraj to rozumiem , pogoda pod psem , jednak dzisiaj... ładna słoneczna aura .
A tu totalna cisza ...
BUUUUUUUUUUU.....uuuuu...
Nudy na pudy ... !
---
Czyżby wszyscy Rodacy w tej Mieścinie pracowali bez wytchnienia i nie mieli odrobinę wolnego .
---
A może Obawiacie się iż robię sobie kwadratowe jaja ...?! .
---
Naprawdę jestem w Mo i Rana i naprawiam dach nad halą , w Pizzerii jak wyżej , ulica Nordlandsvejen ...

----
ECH...

Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
...Dzwonią Dzwony Dzwonią ...!!!

A Ja nie wiem gdzie tak dzwonią .
W Zborze a Może w Kościele .

ECH
I tak to jest z tymi Rodakami w Mo i Rana

Co za Niedzielny Pech

Pewnie pójdę na dach , do roboty ...
ECH ...
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
Miły słoneczny Niedzielny Dzień zbliżający się ku Końcowi ...
A tu ze strony Miejscowych Rodaków Cisza ... Jak makiem zasiał ...
---
A zapachy z grilla takie ...waniały , że aż kiszki marsza grały ...
Pizzeria też dorzuciła swoje zapachy i kołomyja taka była , że nie czekałem już dłużej na Kogokolwiek miejscowego ...
---
Ot w trójkę dwóch Norgów i Ja zasiedliśmy do stołu Pełnego w ciasto zwane Pizza taka siaka i owaka ...
W jednej dłoni szklanka z Piffem a w drugiej , słuszny kawałek CHWILOWYCH przysmaków .
---
I w nosie Mam , Tą Całą Miejscową Polonię , Która Czyta te Słowa i ani mru mru , coby z Rodakiem po polsku ponarzekać ...
ECH ...
... WALCIE SIĘ POLSKA POLTUNERIO - KOŁTUNERIO ... będąca akurat w Mo i Rana ... !!!
A zaglądająca ukradkiem na Mój Profil , Ja Osobiście poza pisanymi Tutaj żalami , nie będę się Wam Napraszał ...!!!
A KYSZ ... ysz... ysz ...
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
UF...fff...
Nareszcie delegacja zakończona .!!!
---
Zostawiłem za plecami Miłe Miasteczko Mo i Rana z NIEMIŁYMI RODAKAMI ...ufff.
---
Po drodze , zajrzeliśmy pod Kopułę Budowli na Lini Koła Podbiegunowego ... Kawa wypita , Kartka Kupiona i Wysłana gdzie trzeba ...
Ciekawe czy w Polsce , listonosz doniesie tam gdzie adresat .
---
MOJA miła Wioska , a zarazem przytulny Grajdołek , do którego już się przyzwyczaiłem jak do Swego .
---
Ech dzisiaj WOLNE ... Leżenie Do Góry Brzuchem jak na wczasach ...
Nawet dam spokój Felce , pomimo iż ma termin na 30 Czerwca .
ECH ... idę piuńkać ...
Zgłoś wpis
48 Postów
kasia xxxxx
(google)
Nowicjusz
czy mogę przyłaczyć sie do strajku bo tak mnie dziś uruchomili że muszę zastrajkować.
JA STRAJKUJĘ PRZECIWKO WSZYSTKIM ZASADOM REGUŁOM. Kto powiedział że muszę być taka jak inni w dupie to mam będę chciała to będe na cały regulator słuchała disco polo albo metalu zima w samdałach bedę chodzići w ogóle gówno wszystkim do wszystkiego będę sobie robiła co mi siępodoba. I podoba mi sie strajkowac i będe strajkować. to tyle chciałam powiedziec ulżyło mi troche hihi
Zgłoś wpis
48 Postów
kasia xxxxx
(google)
Nowicjusz
czy mogę przyłaczyć sie do strajku bo tak mnie dziś uruchomili że muszę zastrajkować.
JA STRAJKUJĘ PRZECIWKO WSZYSTKIM ZASADOM REGUŁOM. Kto powiedział że muszę być taka jak inni w dupie to mam będę chciała to będe na cały regulator słuchała disco polo albo metalu zima w samdałach bedę chodzići w ogóle gówno wszystkim do wszystkiego będę sobie robiła co mi siępodoba. I podoba mi sie strajkowac i będe strajkować. to tyle chciałam powiedziec ulżyło mi troche hihi
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok