Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Rewelacyjnie wygladasz!!! Piekna rodzinka I wozek super. Tutaj kupilas?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
Karolina :)
(Karolina2)
Początkujący
witam mogę dołączyć do was? mieszkam w Oslo, mam 2 letnią córeczkę Hanię. Chętnie poznam jakieś bratnie dusze

Dziewczyny czy warto tak wszystko ciągnąć z PL?? łóżeczko, wózek jest tyle ogłosze na finn.no można odkupić super używany wózek no chyba że tylko nowy wchodzi w gre. Ja z własnego doświadczenia powiem wam jedno że nie warto Bóg wie ile inwestować w gondolkę, lepiej kupić używaną ale dobrej firmy a zainwestować w porządną spacerówkę i tu raczej skłaniałabym się ku nowej ponieważ dużo i długo się jej używa, a gondola to jest kilka miesięcy.
Ubranka tak samo polecam odkupowanie od innych mam, ja przy wyprowadzce z PL doznałam szoku ile ubrań się zbiera po dziecku, wiele rzeczy nigdy nie ubranych bo nie trafione w porę.
Taki maluch nie niszczy ubrań a wyrasta bardzo szybko więc polecam odkupić od innej mamy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
796 Postów
Marzena N
(marzenie)
Wyjadacz
No witamy Karolina o to już masz duża pociechę a co do tych rzeczy na finn to racja jest dużo rzeczy fajnych i nie drogich a czasem za darmo sie cos super trafi A Ty tez rodziłaś w Norwegii????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
796 Postów
Marzena N
(marzenie)
Wyjadacz
A i przeczytałam Karolina w jednym poście że jestes fryzjerka super działasz w domu??? bo po porodzie przydałby sie fryzjer heh a tak własnie mam pytanko??mozna farbować włosy w ciązy???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Agnieszka Jarosińska
(Agagdańsk)
Wiking
Tysia jak Ty ślicznie wyglądasz! serio-nie widać że w ogóle Byłaś w ciąży Ja do tej pory nie zgubiłam...tzn wagowo niby już tak, ale wygląd brzucha-porażka. Maleństwo CUDNE! i super że Kuba tak dobrze do tego podchodzi.
Dziękuję za sprawdzenie ofert w finn.no. Przyznam, że to pierwsze forum do którego się zapisałam, stąd też nie wszystkie "kwestie techniczne" jeszcze łapię...ale wierzę, że wraz z częstotliwością użytkowania moje umiejętności będą rosły
Muszę jednak powiedzieć, że mimo iż nie należałam do żadnego forum zdarzało mi się śledzić różne. I nigdzie nie widziałam takiej aktywności jak tu
Super!!!!
Przyznam, że ciekawi mnie wiele kwestii związanych z życiem w Norwegii. Jeśli więc Będziecie miały czas i ochotę napisać mi coś na ten temat to będę wdzięczna...Ciekawi mnie ile z Was jest tam na stałe-tak już docelowo, do końca życia, a ile np. na 5 lat czy jakoś tak...Mam na myśłi długi, ale określony końcem termin. Jak się tam żyje?
Podobno państwo dba o swoich mieszkańców. Podobno socjal jest dobry. Podobno wszystko mówią po angielsku.
Będą c u Męża rzeczywiście w sklepach czy autobusie udało mi się porozumieć, właśnie po angielsku, ale ciekawa jestem czy to "reguła".
No i interesuje mnie również czy uczycie się norweskiego? czy Wasze dzieci chodzą tam do szkół i przedszkoli? Jak wygląda ich komunikowanie się w grupie, a także czy są w pełni akceptowani.
Z tego co zdążyłam zauważyć zdecydowana większość Was, forumowiczek, jest Mamami małych dzieci- Bądź przyszłymi Mamami Nie wiem więc czy Będziecie potrafiły mi powiedzieć "jak
tam jest"...
No i czy łatwo spotkać Polaków "na ulicy"? Czy macie jakichś rodaków w swym otoczeniu?

Wiecie co Wszystkie przyszłe Mamy? Strasznie Wam zazdroszczę ! tak pozytywnie oczywiście Pamiętam ile szczęścia i radości dała mi ciąża ...końcówka nie była już tak radosna, ale chyba się nie da inaczej
Ja bardzo bym chciała znów być w ciąży...mimo, iż nie wiem jak moja Kruszynka by się "odnalazła" w takiej sytuacji...Ale gdy my w Gdańsku, a Mąż tam...nie da się
Tak więc gratuluję Wam bardzo serdecznie ślę buziaki dla Waszych pociech- tych całkiem malusich, i tych w brzuszkach
papa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Podobno w pierwszym trymestrze nalezy sie wstrzymac z farbowaniem , ale nie wiem czemu. Jak bylam w ciazy 4 lata temu to zafarbowalam sobie wlosy w pierwszych tygodniach ciazy, a kolor nie wyszedl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
796 Postów
Marzena N
(marzenie)
Wyjadacz
No słyszałam rozne opinie na ten temat i rzeczywiscie w pierwszych miesiacach nie powinno sie chyba farbować, chociaż ja tam sie nie znam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Agagdansk,ja sie do Polski nie wybieram Mieszkam juz tu prawie 5 lat i w sumie to tutaj mam swoj dom. Nie wiem jak w Bergen,ale w Oslo mieszka sie calkiem niezle. Tzn,3 lata temu wynioslam sie troche po za Oslo,bo w centrum nie dalam rady. Za duzo szumu jak dla mnie. No i odwieczny problem z parkowaniem. Angielski jest wszechobecny I mimo,ze mowie po norwesku to i tak wiecej uzywam angielskiego. I czesto jest tak,ze ludzie do mnie po norwesku a ja do nich po angielsku Socjal chyba dobry,bo pomagaja. Ale ja nie wiem dokladnie. Nie korzystalam Ale moj brat jak stracil prace i byl na zasilku to doplacali mu do pradu i do mieszkania. Na dzieci tez sie dostaje pieniadze W Oslo latwo spotkac Polakow. Jest ich bardzo wielu. Ale czy to dobrze ich spotykac,to nie wiem Zalezy kto co lubi Wiecej widac mezczyzn. Dziewczyny tak sie nie rzucaja w oczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
Karolina :)
(Karolina2)
Początkujący
odpowiem w kwestii mojej pracy- działam w domu u siebie, mogę również dojechać do klientki.
Co do tego farbowania w ciąży, odradzam farbowanie ( rozjaśnianie farbą którą kładzie się na skórę głowy) ponieważ farba rozjaśniająca( mowa o bardzo jasnych blondach) jest bardzo silna.
I może podrażniać skórę głowy. Jeżeli chodzi o resztę np. balejage to nie ma to znaczenia ponieważ farba nie ma kontaktu ze skóra głowy. No i farba na całość - farbowanie ton w ton jest to zabieg mało inwazyjny więc nie ma obaw.
jedynie zapach może przeszakadzać przyszłej mamie.
A lekarzy którzy tak krzyczą na ciężarne żeby nie farbowaly włosów to bym pogoniła. Znam przypadki że laski całą ciążę nic nie robią z włosami a później chodzą takie ulizane, wymęczone, zaniedbane.
Ja całą ciążę farbowałam włosy normalnie i nie wyobrażam sobie inaczej stanąć do pracy z ludźmi
Dlatego dbajcie o siebie kobietki dla własnego dobrego samopoczucia.

ja nie rodziłam w Norwegii. Jestem z Gdańska, do Norwegii przeprowadziłam się kilka dni temu ale mój mąż pracuje tutaj od roku- jest mechanikiem samochodowym.
W PL działałam "na swoim" ale rodzina jest najważniejsza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Agnieszka Jarosińska
(Agagdańsk)
Wiking
Aga 31- dzięki bardzo za odpowiedź pytam o Polaków, bo TAK MI SIĘ ZDAJE- jednak mamy trochę inną mentalność niż Norwedzy. Są przecież wszędzie Polacy i "Polacy" Raczej mam na myśli dogadanie się. Podziwiam Was, które znacie ten język...dla mnie wszystko brzmi tak samo i nie jestem w stanie słuchając oddzielić jednego wyrazu od drugiego Jeśli jednak angielski jest wszechobecny to super
Karolina2...jak na parę dni tam to świetnie sobie radzisz! Rodzina jest najważniejsza-to prawda...Ja dziś odprowadzałam Męża na lotnisko...Zostałyśmy więc tu z córcią same...Jednak jako że nie pracuję, cały czas poświęcam Małej to baaaaardzo odczuwam brak Męża...stąd też moje zainteresowanie tą Norwegią i życiem tam... Chcę wiedzieć jak tam jest. A wiadomo że co innego powie mi Mąż, wstający rano do pracy, mający kontakt z ludźmi, niż Wy- Mamy, które, w większości, nie pracujecie i na co dzień troszczycie się o Wasze pociechy mimo barier kulturowych i językowych.
Pozdrowionka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok