Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia promocjina S1 i EKUZ

Zamów teraz

Czytali temat:
Karol Pitek Joanna Kuchnicka Angelika Mojak Justyna Zwierzchowska Karolina Zając Jaroslaw Maciejewski orime (9222 niezalogowanych)
27 Postów
Sta. Kel
(taika)
Wiking
Małe przygotowania do tłustego czwartku.Wiele moich przepisów pochodzi z internetu zamieszczonych na różnych blogach, lub z książek kucharskich.Czytam, sama robię, i jeśli przepis jest godny polecenia wpisuję na forum.W tym roku postanowiłam przed tłustym czwartkiem przeszukać internet ,w poszukiwaniu przepisu na idealne pączki.Znalazłam, przepis pochodzi ze strony Kuchareczki..Pączki pyszne.A smak....musicie spróbować. Gorąco polecam!

Pączki


Składniki na pączki , (ok.14 sztuk pączków , wielkości sklepowej):

- 1 szkl. mleka
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 2 jajka
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3 i 1/2 szkl. mąki

Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim masło, 1 łyżeczkę cukru i sól. Ostudzić. Dodać drożdże, gałkę muszkatołową, resztę cukru, ubite jajka i połowę mąki (przesianej). Dobrze wymieszać (najlepiej mikserem) i dodać resztę mąki.
Gdy składniki dobrze się połączą wyrabiać około 5 minut (ciasto będzie dosyć klejące). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny.
Z wyrośniętego ciasta urywałam po kawałku, formowałam w dłoniach kulkę .
Uformowane pączki, układać na lekko oprószonej mąką ściereczce, przykryć delikatnie drugą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.

Tłuszcz rozgrzać do temperatury ok. 185 st.C. i smażyć porcjami pączki po 2-3 minuty z każdej strony .
(Uwaga: pierwsze pączki mogą wyjść zbyt przypieczone, ale następne już powinny być dobre). Usmażone pączki wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia.

Do każdego jeszcze ciepłego pączka,wcisnęłam szprycą z podłużną końcówką,sporą ilość nadzienia. ( Do środka można użyć nadzienia z dżemu, powideł).
Następnie polukrowałam lukrem z cukru pudru (3 łyżki cukru pudru i łyżeczka soku z cytryny)

Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów
Karolina Zając
(KarolinaZajac)
Początkujący
Z zup krem lubię zupe dyniowa z grzankami, I jarzynowa a grzankami, kremu z białych warzyw mało kto lubi z mojej rodziny ja osobiście nie zjadłabym. Ale z przyjemnością zjadłabym dyniowa.
Na drugie danie gulasz bym zrobila z kluskami śląskimi, alby bułkami na parze . Na deser malinowa chmurką, szarlotka z beza
Jeśli chcecie zaoszczędzić czas na zakupach jedzenia to świetną opcją są zakupy z dostawą do domu, jak tutaj:
www.czecho.pl/wiadomosci/41938-dostawa-z...-ktorej-potrzebujesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
162 Posty
Angelika Mojak
(Angela22)
Stały Bywalec
A jakie herbaty polecicie? Jakie pijecie na co dzień>
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
orime
(orime)
Nowicjusz
Sklep studiokawy.pl/ , z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Ja ostatnio uwielbiam Chai Latte - herbata (najlepiej rooibos, ale czarna też może być) z przyprawami indyjskimi z mlekiem, wchodzi mi litrami.
Uwielbiam też herbatę Lahidżan - irańska herbata czarna, przepyszna, mocno herbaciana ale bez goryczki, bardzo łagodna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok