To już zależy od rodzaju fotografii. Fajnie to opisał scott kelby w swoich książkach. Np fotografując 1 osobę w zupełności wystarczy 1 lampa, którą ustawiasz w zależności od tego, co chcesz uzyskać. Dopiero, gdy totalnie opanujesz pracę z jedną, dokładaj drugą, np na kontrę na włosy.
I tak. Np "dostałem" studio w którym są obecnie 4 lampy plus jedna moja. Na każdej zamontowane inne modyfikatory, a i tak korzystam z jednej mojej z softboxem 90 i ewentualnie dokładam drugą jak mam więcej osób. Np ostatnio miałem w studio 14 osób i 3 podpiąłem dopiero jak ustawiliśmy wszystkich nq raz i to tylko na doświetlenie tła.
Oczywiście, jeśli chcesz mieć 10 lamp i świecić wszystkimi na raz, to możesz. W końcu to twoje zdjęcia. Natomiast gdybym ja miał coś obecnie dokupować, mając wszystko co niezbędne, to postawiłbym na dodatki. W sensie nietypowe krzesła, stolik, zabawki dla dzieci, dodatki do sesji okolicznościowych. Chcesz kupić tła np świąteczne i jeśli ich nie uzupełnisz w ciekawy sposób, to będzie 1000 kolejnych takich samych zdjęć co w sieci.
Do fotografii produktowej często polecana jest cyklorama
fotostudio360.com/studio-perfecta-360/ Jak tutaj.