Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
a ja nie mam z kim na grzyby pojechac
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Piterek xxx
(pietro27)
Wiking
Witam wszystkich zbieraczy znajacych gzrybki.Czy ktos moze mi rozjasnic na 101 % co to za grzybki?

Stawialbym na maslaka...ale
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
qantan napisał:
a ja nie mam z kim na grzyby pojechac

A sam sie boisz w lesie ?
Ja to nawet nie lubie, jak mi sie ktos placze pod nogami
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 2  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
pietro27 napisał:

Stawialbym na maslaka...ale



To na 200 % maślak. Maślak pstry mocno przerośnięty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
qantan napisał:
a ja nie mam z kim na grzyby pojechac

Możemy zorganizować wspólne grzybobranie w następny weekend. Będzie dwóch grzyboznawców. Może jest więcej chętnych na forum ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Stacja NRK wyemitowała film The Magic of Mushrooms - Magia grzybów (Licencja BBC4).Wielki entuzjasta grzybów brytyjski profesor Richard Fortey opisuje bliskie relacje świata zwierząt i roślin, w tym człowieka. W jaki sposób ewoluowały grzyby, jaki jest ich cykl życia i co oznaczają dla naszej planety? Odpowiedzi znajdziesz w tym magicznym filmie dokumenalnym.


Zobacz film : tv.nrk.no/program/KOID22000414/suveren-sopp
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Aleksander Nowacki
(nowackialeksander)
Wiking
Witam,
Dziś udałem się na łowy i znalazłem coś takiego. Niby wygląda jak nasz koźlak, lecz czytałem, że występuje także jego odmiana trująca. może ktoś określić, czy jest to "wersja" jadalna?
postimg.org/image/wkxjmgsrt/
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 5  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Piekny kozlarz czerwony (czerwono lebiec ). Jadalny, smaczny. W tej chwili lasy uginaja sie od nich
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Aleksander Nowacki
(nowackialeksander)
Wiking
Lindemans napisał:
Piekny kozlarz czerwony (czerwono lebiec ). Jadalny, smaczny. W tej chwili lasy uginaja sie od nich
Wyczytałem w necie, ze niejadek :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Lindemans napisał:
Piekny kozlarz czerwony (czerwono lebiec )

Musimy sprecyzować tą odpowiedź dla (nowackialeksander)
Owszem koźlarz, ale nie czerwony Lindemans. Zgadzam się , że łebiec ma niby czerwonawy i pewnie dlatego tak napisałaś . Koźlarzy z czerwonym kapeluszem jest kilka: świerkowy, sosnowy, dębowy.

WSZYSTKIE GATUNKI KOŹLARZY SĄ JADALNE

Na zdjęciu (nowackialeksander) jest koźlarz pomarańczowożółty ( Leccinum versipelle)
Na trzonie widać wyraźnie czarne łuseczki i zasinienia . Miąższ po przecięciu w kapeluszu i trzonie sinieje . Rośnie w pobliżu brzóz.

Koźlarz pomarańczowożółty




Natomiast Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) trzon ma pokryty białymi łuseczkami z wiekiem lekko brązowiejącymi. Miąższ po przeciięciu robi się winno czerwony. Rośnie tylko pod topolą osiką.
Póki co, ja go spotkałam tylko raz w Norwegii. Wydaje się rzadki.

Koźlarz czerwony


Na terenie Norwegii, jest koźlarzowy raj! Ja tutaj odkryłam ponad 10 gatunków.
Zgłoś wpis
Oceń wpis: -3  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok