Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Watrobka89 napisał:
na 3 rozmowach kwalifikacyjnych w ostatnim okresie... oraz 2x moje CV było odrzucone...
Ja to odbieram to tak, że biorą mnie na rozmowę z czystej ciekawości... kończy się tym, że dochodzą do wniosku, że po 1godz i 20 min rozmowy kwalifikacyjnej potrafię rozmawiać po norwesku, ale jak to ostatnio usłyszałem "Muszą porozmawiać z resztą zespołu projektowego, bo zatrudnienie osoby takiej jak ja, czyli cudzoziemca jest czymś specjalnym i unikalnym" ...

W Norwegii zawsze sprawdzaja referencje jezeli maja kogos zatrudnic. Mysle, ze masz dobre CV skoro w dosc krotkim okresie byles wezwany na 3 rozmowy, biorac przy tym pod uwage, ze w Norwegii nie ma az tak duzo firm projektowych. Moze wiec problem tkwi w referencjach. Ludzi moze zastanowic, ze firma nie zatrunila ciebie mimo, ze byles u nich 6 miesiecy na praktyce.

Obcokrajowcow zatrudnia sie w Norwegii w biurach projektowych i to wcale nie tak malo (w tym z Polski i bylych demoludow). Niektorzy mowia po norwesku naprawde slabo i przechodza na angielski przy kazdej okazji.

Tekst o dyskusji z zespolem, to standard, wic nie bierz tego do siebie.

Niestety tak jest w zyciu, ze niektorzy umieja sie sprzedac, a niektorzy nie. Po pewnym czasie czlowiek wie czego moze sie spodziewac na rozmowach jakiej odpowiedzi oczekuja prowadzacy rozmowy. Wiec sie nie poddawaj tylko dalej probuj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Dupek Stary
(Kolega)
Stały Bywalec
co oznacza B2? nic
bedac czlonkiem "personal komite" zatrudnialismy ludzi bez znajomosci jezyka norweskiego... ale mielimy podstawy do jego wyksztalcenia. np: projekty w ktorych brali udzial nie mowiac o referencjach...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(Riggman)
Wiking
nie chcieli Cie zatrudnic bo juz dawno mieli kandydata na stanowisko, ja tez mam norweski b2 czy tam cokolwiek znaczy i wiekszsc søknadow mam odrzucanych gdyz tak nie jest do konca. Wiesz oni nie potrzebuja nas tutaj od myslenia tylko od robienia. Dobry jestes jak pracujesz ale jak pojdziesz na nav to juz jestes zly i obibok

Zaloz wlasna dzialalnosc..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Agnieszka Randstad
(Agnieszka Randstad)
Wiking
Oczywiscie ze majac 2 osoby o podobnych kwalifikacjach zatrudnia Norwega. Zupelnie tak samo jak Ty, majac firme budowlana w PL, i dwoch kandydatow o podobnych kwalifikacjach, zatrudnil bys chetniej Polaka, niz np. Ukrainca. Chociazby po to zeby uniknac ewentualnych nieporozumien na tle roznic kulturowych, mentalnych, itp.
Wniosek: za granica musisz sie postarac przynajmniej 2 razy wiecej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok