Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
BDSMPAN napisał:
na stale to można być w jakimś kraju jak ma się obywatelstwo danego kraju ,a nie tylko pozwolenie bezterminowe na pobyt i prace podkreślam prace.
Polaczkom się widzi że polskie obywatelstwo to skarb honorowy za który ich dziady pot przelewali pod batem karbowego albo gorzale w karczmie u Żyda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Marta F
(MartaF)
Nowicjusz
Dzień dobry,
Cały okres przebywania na zasiłku rehabilitacyjnym (AAP) przyczynił się do utraty dochodu na skutek wypadku, co jest podstawą do otrzymania odszkodowania od ubezpieczyciela pracodawcy. Jeśli jeszcze nie wnioskował Pan o zadośćuczynienie do ubezpieczyciela, to w Pana sytuacji należy to zrobić jak najszybciej i skorzystać z pomocy kancelarii prawnej, aby część kwoty odszkodowania nie przepadła ze względu na przedawnienie, jako, że szkoda miała miejsce w 2008 roku.

Więcej informacji: www.mojanorwegia.pl/odszkodowanie-za-wypadek-w-pracy-norwegia

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
wiking norwegia
(WikingNorwegia)
Wiking
Tak, więc NAV dopowiedział mi, ,że renta mi się nie nameży pomimo tego, że zostało to zdgłoszone jako wypadek w pracu i NAV potwierdził to jako Yrkeskade.
Teraz mi mówią, że nie przepracowałem slat przed wypadkiem w którym straciłem zdrowie fizyczne, jestem w sumie inwalidą i mam opinię lekarza , że w 200% nie nadalę się do jakiejkolwiek pracy. Traz proponują mi "sosialpenger" zamiast renty inwalidzkie o którą wystąpił mój lekarz i przedstawił tam wyrażnie, że nie nadale się do wykonywania żadneh pracy a jego rokowania co do mojego stanu zdrowia są bardzo złe. To czy nie należy mi się faktycznie żadna renta tylko jakieś sosialpengr? Ile tego będzię i na jak długo to jest przyznawane?
Proszę o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(grochuslawek)
Wiking
do Bogdan Tracz, żeby ci tych milionów nie nawalili. Sam miałem wypadek w Norwegii 1,5 roku chorobowego i rehabilitacji. Złamałem dwu krotnie kręgosłup, rękę i nogę. Dostałem skierowany do ponoć najlepszego adwokata w Oslo od wypadków w pracy. 2 lata spraw i z tych milionów dostałem 100.000 nok na odpierdol bo sprawy sądowne przekroczyły 3 krotność odszkodowania. Nav zapłaci ci aap, pomoże w przekwalifikowaniu. Ale jest jedno ale AAP to średnia z iluś tam lat i jak nie masz wypracowanych dobrych pieniędzy to jest lipną kasą. Przekwalifikowania z NAV dla polaków (bynajmniej dla mnie )są śmieszne . Jak prosiłem o jakieś kursy , to dostawałem odpowiedz że nie będą we mnie inwestować większych pieniędzy bo nie mają pewności czy zostanę w Norwegii. I to takie błędne koło
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
360 Postów

(KonkoN)
Stały Bywalec
NAV nie chce wyslac Cie do Polski na rente lub po rete, zbieraja papiery na Twoj temat praca, historia choroby itp itd z Polski + to wszystko z Norwegii i na tej podstawie zapada decyzja od kotorej mozesz sie odwolac, w szpitalu jest sosionom (nie pamietam jak sie to pisze) i tam tez udziela Ci pomocy w zwiazku z tym ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
wiking norwegia
(WikingNorwegia)
Wiking
grochuslawek napisał:
do Bogdan Tracz, żeby ci tych milionów nie nawalili. Sam miałem wypadek w Norwegii 1,5 roku chorobowego i rehabilitacji. Złamałem dwu krotnie kręgosłup, rękę i nogę. Dostałem skierowany do ponoć najlepszego adwokata w Oslo od wypadków w pracy. 2 lata spraw i z tych milionów dostałem 100.000 nok na odpierdol bo sprawy sądowne przekroczyły 3 krotność odszkodowania. Nav zapłaci ci aap, pomoże w przekwalifikowaniu. Ale jest jedno ale AAP to średnia z iluś tam lat i jak nie masz wypracowanych dobrych pieniędzy to jest lipną kasą. Przekwalifikowania z NAV dla polaków (bynajmniej dla mnie )są śmieszne . Jak prosiłem o jakieś kursy , to dostawałem odpowiedz że nie będą we mnie inwestować większych pieniędzy bo nie mają pewności czy zostanę w Norwegii. I to takie błędne koło
Poczytaj sobie od początku ten wątek bo ja go założyłem. Opisałem całą historię i sytuację w jakiej się znalazłem, znajduję. Ja od wypadku czyli od kwietnia 2008 roku jestem/byłem 12mc na zwolnieniu lekarskim, następnie na rehabiliteringpenger co zostało pózniej zmienione bo system NAV-u się zmienił na AAP ale żeby była jasność byłem zarejestrowany nie jako bezrobotny lecz niezdolny do pracy. Czyli i naczej mówiąć od przeszło 7 lat dostawałem pieniąze z NAV-u (rehabiliteringpenger/aap) a teraz chcą mi dać sosislpenger.
Nie mogę zrozumieć dlaczego muszę mieć przepracowane trzy ostatnie lata w norwegii przed wypadkiem skoro pracowałem legalnie, w norweskiej firmie i miałem wypadek w pracy, w czasie wykonywania swojej pracy i jej obowiązku. Jak to jest? Jak to jest możliwe, że zostałem inwalidą/kaleką w legalnej pracy a renta mi się nie należy??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Jacek Sylka
(JacekSylka)
Wiking
"Aby moc otrzymac rente w Norwegii, nalezy spelniac 5 warunkow:
1. Musi sie byc czlonkiem norweskiego ubezpiecznia spolecznego przez 3 ostatnie lata przed momentem nastapienia niepelnosprawnosci (w niektorych przypadkach istnieje mozliwosc przyznania wyjatku od tej reguly).
2. Nalezy byc osoba w przedziale wiekowym 18-67 lat.
3. Musi sie przejsc przez potrzebne i celowe leczenie a takze indywidualne i celowe srodki zaradcze prowadzace do powrotu do pracy.
4. Choroba musi miec charakter trwaly i byc glowna przyczyna obnizenia zdolnosci zarobkowych/zdolnosci do pracy.
5. Zdolnosci zarobkowe/zdolnosci do pracy musza byc trwale obnizone o co najmniej 50 %."

Moze podpunkt 1 niesie za soba jakas nadzieje...?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Jacek Sylka
(JacekSylka)
Wiking
"Aby moc otrzymac rente w Norwegii, nalezy spelniac 5 warunkow:
1. Musi sie byc czlonkiem norweskiego ubezpiecznia spolecznego przez 3 ostatnie lata przed momentem nastapienia niepelnosprawnosci (w niektorych przypadkach istnieje mozliwosc przyznania wyjatku od tej reguly).
2. Nalezy byc osoba w przedziale wiekowym 18-67 lat.
3. Musi sie przejsc przez potrzebne i celowe leczenie a takze indywidualne i celowe srodki zaradcze prowadzace do powrotu do pracy.
4. Choroba musi miec charakter trwaly i byc glowna przyczyna obnizenia zdolnosci zarobkowych/zdolnosci do pracy.
5. Zdolnosci zarobkowe/zdolnosci do pracy musza byc trwale obnizone o co najmniej 50 %."

Moze podpunkt 1 niesie za soba jakas nadzieje...?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Jacek Sylka
(JacekSylka)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Grzegorz-zabik
(Grzegorz-zabik)
Wiking
Hej. Nie wiem jak zakonczyla sie ta sprawa ale zostawie tutaj kilka informacji dla osob w tej sytuacji. Otóż zgodnie z prawem norweskim osoby które miały wypadek w pracy i otrzymały godkjend yrkeskade nie podlegaja obowiazkowi uczestnictwa w folketrygd w norwegi przez okres 3 lat przed wypadkiem. Sa traktowane na odrebnych zasadach. Podaje strone do aktow prawnych dla zainteresowanych.
lovdata.no/dokument/NL/lov/1997-02-28-19/*#KAPITTEL_5-10
Ogolne postanowienia to:
§ 12-17.Uføretrygd ved yrkesskade
Til den som er arbeidsufør på grunn av en skade eller sykdom som går inn under kapittel 13, ytes det uføretrygd etter følgende særbestemmelser:
a)Vilkåret i § 12-2 om minst tre års forutgående medlemskap gjelder ikke.
b)Vilkåret i § 12-3 om fortsatt medlemskap gjelder ikke.
c)Uføretrygd ytes ved uføregrader ned til 30 prosent.
Jesli masz yrkeskade nie musiales byc w folketrygd 3 lata przed wypadkiem tak mowi prawo i każdy adwokat ci pomoze bo najwyrazniej ktos w NAVie nic nie zna sie na przepisach. Na stronie NAV jest ta sama informacja
www.nav.no/rettskildene/397173/12-17-uføretrygd-ved-yrkesskade
Także tylko sie odwoływać od decyzji i adwokata zatrudnić. Powodzenia Daj znać czy sie udało.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok