Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
187 Postów

(cysiek4)
Stały Bywalec
Gabriel- napisał:
majonez20 napisał:Witam wszystkich
Jestem tu nowy i nie mam żadnego pojęcia w sprawie ogólnych warunków pracy,mam pytanie odnośnie pracy tutaj: czy jeżeli zaczynasz pracę u polaka i zaczynasz od stawki np.140nok to normalne jest że nie masz jej na czysto tzw.na rękę tylko ty płacisz od tego jeszcze podatek w zależności ile tobie narzucą?????
Nie jest ważne u kogo zaczynasz pracować, Polak, Norweg, Pakistańczyk, ważne jest by praca była legalna i tym samym przed rozpoczęciem pracy, była spisana legalna umowa, może być po polsku i norwesku, po norwesku i angielsku, a może być tylko po norwesku.
Tam masz napisane na jakiej zasadzie pracujesz i jaką masz stawkę godzinową lub miesięczną, a może też być i napisane, że wynagrodzenie jest uzależnione od danego projektu.
Stawki godzinowe i inne w Norwegi zawsze są podawane brutto, jeżeli \"ten polak\" mówi, że stawka jest napisana netto to oszukuje i faktycznie nie płaci za ciebie podatku i ubezpieczenia.
Przy stawce np. 140-nok/t/b. zaliczka na podatek oscyluje w granicy ~33-35% i do ręki na konto otrzymujesz ~ 92-nok.
Ponieważ w tą zaliczkę, wliczana jest stała składka na ubezpieczenie 8,2%.od zarobionej kwoty brutto.
To tak w skrócie.

to ze ty gabriel pasozycie okradasz rodakow na obcyznie ,nie upowaznia cie kapusiu do oskarzania innych

damski bokser i menda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
majonez20
(majonez20)
Wiking
Panowie na wstępie powiem wam żebyście sie opanowali bo zachowujecie sie jak upośledzeni,po chu... sie wyzywacie zamiast normalnie pisać. Zadałem pytanie a wy zaczynacie zajeżdżać na siebie☝
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
majonez20
(majonez20)
Wiking
Pracuje jako budowlaniec (pracowałem juz w Anglii ok3,5 roku i ostatnie 10miesiecy w Niemczech),mam papiery na wózki widłowe tłumaczone na niemiecki i angielski,czytam rysunki wiec doświadczenie budowlane jest (murowanie,wykonczeniowka,fasady) wiec powiedzcie czy te 140nok na umówię to dobry pieniądz czy polaczek przycina na takich jak ja???? Dodam tylko ze zostawiłem w PL zonę z małym dzieckiem i kredyt dlatego podejmuje sie każdej pracy ale nie chciałbym aby ktoś moim kosztem mnie okradał.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
majonez20 napisał:
Panowie na wstępie powiem wam żebyście sie opanowali bo zachowujecie sie jak upośledzeni,po chu... sie wyzywacie zamiast normalnie pisać. Zadałem pytanie a wy zaczynacie zajeżdżać na siebie☝ Nie przejmuj się tym, to typowy hejter na tym forum z zadatkiem na stalkera, on inaczej nie potrafi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
majonez20 napisał:
Pracuje jako budowlaniec (pracowałem juz w Anglii ok3,5 roku i ostatnie 10miesiecy w Niemczech),mam papiery na wózki widłowe tłumaczone na niemiecki i angielski,czytam rysunki wiec doświadczenie budowlane jest (murowanie,wykonczeniowka,fasady) wiec powiedzcie czy te 140nok na umówię to dobry pieniądz czy polaczek przycina na takich jak ja???? Dodam tylko ze zostawiłem w PL zonę z małym dzieckiem i kredyt dlatego podejmuje sie każdej pracy ale nie chciałbym aby ktoś moim kosztem mnie okradał.
Jeżeli to co piszesz jest prawdą, a w innym poście napisałeś iż nie masz jeszcze umowy, to niestety ten "Polak" to zwykły oszust i być może nie ma nawet legalnej firmy.
Najniższa obowiązująca stawka godzinowa dla osoby dorosłej w budownictwie to niestety 168,8-nok/b/t. i to od pierwszego dnia pracy w Norwegi.
Tu masz podstawę tego co napisałem:
www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=92449
Place budowy
Minimalne stawki za godzinę:

Pracownik poniżej 18 roku życia: 113,20 kr.
Pracownik niewykwalifikowany bez doświadczenia w zawodzie: 168,80 kr.
Pracownik niewykwalifikowany z co najmniej rocznym doświadczeniem w zawodzie: 176,00 kr.
Pracownik wykwalifikowany: 187,80 kr.
Powyższe stawki obowiązują od 08.05.2015.

Dodatek za pracę w nadgodzinach:
Zawarte w umowach zbiorowych postanowienia dotyczące pracy w nadgodzinach, nie są upowszechnione.
Obowiązują więc postanowienia norweskiego Kodeksu pracy (Arbeidsmiljøloven), chyba, że zawarto umowę o korzystniejszych zasadach wynagradzenia za pracę w nadgodzinach.
Z godnie z § 10-6 (11) Arbeidsmijøloven, obowiązujące wynagrodzenie za pracę w nadgodzinach to dodatek w wysokosci 40% stawki zasadniczej.
Napiszę ostro, Pakój walizki i WAL tego gościa z liścia.
Jak chcesz to napisz mi na prywatne wiadomości, nazwę tej jego firmy, pełne nazwisko i imię to sprawdzę czy jest w ogóle w Norweskim systemie firm.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
cysiek4 napisał:to ze ty gabriel pasozycie okradasz rodakow na obcyznie ,nie upowaznia cie kapusiu do oskarzania innych
damski bokser i menda
To, że ty sam właśnie w swojej pseudo firmie, okradałeś pracowników na stawkach, dając im po 60-koron do ręki bez umowy, upoważnia ciebie teraz do pomawiania innych o takie czyny które sam robiłeś.
Weź tabletki i idź spać, to najlepsze wyjście.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
majonez20
(majonez20)
Wiking
Słuchajcie napisałem na tym forum z myślą ze ktoś doradzi,podpowie co tu zrobić z tym fantem,przed wyjazdem tu odrzuciłem dwie oferty z niemiec i holandii bo miało tu być lepiej,tak mnie zapewniał wiec zaryzykowałem i przyjechałem a widzę że wcale nie jest kolorowo!!!! Nie chciałbym wracać po miesiącu do domu dlatego chyba pozostaje mi pracować u tego pedała dopóki nie znajdę tu roboty może przez agencje lub uda się prywatnie jakos,nie wiem sam!!!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
Nie chciałbym wracać po miesiącu do domu dlatego chyba pozostaje mi pracować u tego pedała

...cymbale ...
...ale masz opinie o innych...
...pewnie o tych co ci pomoga tez...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Alex Adamski
(AlexAdamski)
Początkujący
Do jedna trzecia dnia . Okresl inne cele
Zgłoś wpis