Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
5 Postów

(RafalMeres)
Wiking
ile masz na umowie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
majonez20 napisał:Witam wszystkich
Jestem tu nowy i nie mam żadnego pojęcia w sprawie ogólnych warunków pracy,mam pytanie odnośnie pracy tutaj: czy jeżeli zaczynasz pracę u polaka i zaczynasz od stawki np.140nok to normalne jest że nie masz jej na czysto tzw.na rękę tylko ty płacisz od tego jeszcze podatek w zależności ile tobie narzucą?????
Nie jest ważne u kogo zaczynasz pracować, Polak, Norweg, Pakistańczyk, ważne jest by praca była legalna i tym samym przed rozpoczęciem pracy, była spisana legalna umowa, może być po polsku i norwesku, po norwesku i angielsku, a może być tylko po norwesku.
Tam masz napisane na jakiej zasadzie pracujesz i jaką masz stawkę godzinową lub miesięczną, a może też być i napisane, że wynagrodzenie jest uzależnione od danego projektu.
Stawki godzinowe i inne w Norwegi zawsze są podawane brutto, jeżeli "ten polak" mówi, że stawka jest napisana netto to oszukuje i faktycznie nie płaci za ciebie podatku i ubezpieczenia.
Przy stawce np. 140-nok/t/b. zaliczka na podatek oscyluje w granicy ~33-35% i do ręki na konto otrzymujesz ~ 92-nok.
Ponieważ w tą zaliczkę, wliczana jest stała składka na ubezpieczenie 8,2%.od zarobionej kwoty brutto.
To tak w skrócie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
majonez20
(majonez20)
Wiking
Na początku jest 120 a jak sie sprawdzę to bedzie 142nok, a wiem ze raczej zostanę bo jest zadowolony ze mnie i mówił ze bedzie umowa ale w PL jak byłem to nie mówił nic o żadnym podatku tylko powiedział ze nie bede miał gorzej niż w Niemczech (ostatnie kilka miesięcy pracowałem w Niemczech i miałem na czysto 12€ ) i byłem pewien ze tu tez dostanę kwotę juz po odjęciu wszystkich kosztów (ubezpieczenie i tax) dlatego dziwi mnie to ze zamiast 140 bedzie ok. 100
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
majonez20 napisał:
Na początku jest 120 a jak sie sprawdzę to bedzie 142nok, a wiem ze raczej zostanę bo jest zadowolony ze mnie i mówił ze bedzie umowa ale w PL jak byłem to nie mówił nic o żadnym podatku tylko powiedział ze nie bede miał gorzej niż w Niemczech (ostatnie kilka miesięcy pracowałem w Niemczech i miałem na czysto 12€ ) i byłem pewien ze tu tez dostanę kwotę juz po odjęciu wszystkich kosztów (ubezpieczenie i tax) dlatego dziwi mnie to ze zamiast 140 bedzie ok. 100
Co to za zawód wykonujesz, przy takiej stawce wyjściowej 120-nok/b/t?
W jakiej branży norweskiej tak płacą?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów

(zdzisek778)
Początkujący
nie idz czlowieku za zadne 120 koron takiego goscia ktory takie cos proponuje juz powinni scigac minimalna teraz wynosi okolo 160 koron za godzine
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
ROBERTO788 napisał:
nie idz czlowieku za zadne 120 koron takiego goscia ktory takie cos proponuje juz powinni scigac minimalna teraz wynosi okolo 160 koron za godzine
Co ty za bzdury wypisujesz, gdzie w Norwegi jest najniższa stawka 160-nok/b/t.
Zanim coś chlapniesz, to się najpierw zastanów.
Gość nie napisał gdzie pracuje, dlatego zadałem wyżej pytanie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów

(zdzisek778)
Początkujący
Gdzie? Wszędzie i komu wciskamy ciemnote ja z takimi jak ty to nie dyskutuje nie nawijaj rodaków ciemnoty w glowe za długo tu jestem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
ROBERTO788 napisał:
Gdzie? Wszędzie i komu wciskamy ciemnote ja z takimi jak ty to nie dyskutuje nie nawijaj rodaków ciemnoty w glowe za długo tu jestem
PIJESZ to nie pisz, zobacz jaką bzdurę spłodziłeś, co to znaczy wszędzie?
Podaj konkrety a nie bzdury. Jak nie masz bladego pojęcia o minimalnych stawkach w Norwegi to zamilcz, ponieważ się ośmieszasz.
Tu masz dowód na twoje bzdurne wypociny. Zajrzyj tam przeczytaj i wtedy mędrkuj.
Państwowa Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet)
Oczywiście Norweska Inspekcja Pracy.
Owocnej lektury do poduszki.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów

(zdzisek778)
Początkujący
Że ty pijesz za pieniądze rodaka któremu płacisz 120kr to nie znaczy że ja też bzdury to ty piszesz akonkrety poszukaj sobie w Nav,norweskiej inspekcji pracy który Ci wytłumaczy i ja z takimi jak ty więcej niemam co pisać zegnam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
ROBERTO788 napisał:
Że ty pijesz za pieniądze rodaka któremu płacisz 120kr to nie znaczy że ja też bzdury to ty piszesz akonkrety poszukaj sobie w Nav,norweskiej inspekcji pracy który Ci wytłumaczy i ja z takimi jak ty więcej niemam co pisać zegnam Tom siem uśmiałem, czy ty wiesz chociaż co czytasz i piszesz?
Przecież napisałem byś zajrzał na stronę Inspekcji Pracy i dopiero wtedy dyskutował na temat minimalnych stawek, a ty jak naćpany powtarzasz ni do składu ni do ładu.
Nic to jutro jak się obudzisz to się będziesz wstydził tego co tutaj nabazgrałeś.
Dobrej Nocy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok