majonez20 napisał:Witam wszystkich
Jestem tu nowy i nie mam żadnego pojęcia w sprawie ogólnych warunków pracy,mam pytanie odnośnie pracy tutaj: czy jeżeli zaczynasz pracę u polaka i zaczynasz od stawki np.140nok to normalne jest że nie masz jej na czysto tzw.na rękę tylko ty płacisz od tego jeszcze podatek w zależności ile tobie narzucą?????Nie jest ważne u kogo zaczynasz pracować, Polak, Norweg, Pakistańczyk, ważne jest by praca była legalna i tym samym przed rozpoczęciem pracy, była spisana legalna umowa, może być po polsku i norwesku, po norwesku i angielsku, a może być tylko po norwesku.
Tam masz napisane na jakiej zasadzie pracujesz i jaką masz stawkę godzinową lub miesięczną, a może też być i napisane, że wynagrodzenie jest uzależnione od danego projektu.
Stawki godzinowe i inne w Norwegi zawsze są podawane brutto, jeżeli "ten polak" mówi, że stawka jest napisana netto to oszukuje i faktycznie nie płaci za ciebie podatku i ubezpieczenia.
Przy stawce np. 140-nok/t/b. zaliczka na podatek oscyluje w granicy ~33-35% i do ręki na konto otrzymujesz ~ 92-nok.
Ponieważ w tą zaliczkę, wliczana jest stała składka na ubezpieczenie 8,2%.od zarobionej kwoty brutto.
To tak w skrócie.