Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Koniec umowy - Norwegia

5 Postów

()
Wiking
Umowa na zastępstwo. D-numer . Koniec umowy co teraz ? Jakie dokumenty potrzebne są aby iść do navu i zarejestrować się jako bezrobotna? Jakie dokumenty musi mi dać pracodawca . Inne uwagi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Marcin K
(Martinii)
Wiking
Pracodawca nie musi Ci dać żadnych dokumentów. Na stronie NAV, również po polsku masz wskazówki, musisz wydrukować odpowiednie dokumenty i je wypełnić. Jeżeli ubiegasz się o dagpenger to musisz mieć przepracowane ponad rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Do samej rejestracji nie potrzeba dokumentów, lecz są one konieczne przy wnioskowaniu o zasiłek. Wówczas potrzebujesz wypowiedzenia lub świadectwa pracy od pracodawcy. Trzeba mieć także umowę o pracę i odcinki z pensji za 3 ostatnie miesiące. Kiedy będziesz wnioskować o zasiłek, pracodawca musi wypełnić specjalny formularz z Twoimi danymi.

Listę wszystkich potrzebnych dokumentów znajdziesz tutaj: www.multinor.no/zasilek-dla-bezrobotnych/utrata-pracy.html
Zgłoś wpis
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Martinii napisał:
Pracodawca nie musi Ci dać żadnych dokumentów. Na stronie NAV, również po polsku masz wskazówki, musisz wydrukować odpowiednie dokumenty i je wypełnić. Jeżeli ubiegasz się o dagpenger to musisz mieć przepracowane ponad rok.

Po pierwsze: musi dać dokumenty takie jak sluttattest i bekreftelse på arbeidsforhold, gdzie sa wypisane ile w danym tygodniu przepracowało sie godzin. Na tej podstawie Nav oblicza gjennomsnitt wypracowanych godzin i dochodu, na podstawie którego wyliczy dagpenger.
Po drugie: nie wprowadzaj ludzi w błąd, ze trzeba mieć przepracowane ponad rok. Ponad to znaczy ile wg. ciebie ?
Mozna mieć przepracowane sześć miesięcy lub nawet jeden dzień ( Ustawa o 1 dniu weszła około 2 lata temu), bo podstawą otrzymana zasiłku jest wypracowanie 1,5 G w ciagu ostatniego roku lub 3 G w ciągu ostatnich trzech lat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jeżeli kontrakt był od daty do daty, to wystarczy dostarczyć do NAV tyko kontrakt.
Co do potwierdzenia zarobków, to nie mam pojęcia. Zawsze wydawało mi się, że NAV bierze zarobki z ostatniego roku, lub trzech, a nie z ostatnich kilku miesięcy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

(nazwauzytkownikajuzistnie)
Stały Bywalec
Z D-numer można pójść na zasiłek? Nie wiem nie czytałem, nie interesowałem się dlatego pytam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
to coś robił
pił TYSKIE, i psu mordę lizał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
nazwauzytkownikajuzistnie napisał:
Z D-numer można pójść na zasiłek? Nie wiem nie czytałem, nie interesowałem się dlatego pytam.

mozna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

(nazwauzytkownikajuzistnie)
Stały Bywalec
A dzięki Cysiek. Z czystej ciekawości pytam Może ktoś kiedyś zapyta to będę wiedział Pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
nie ma sprawy
wystarcza jeden dzien pracu i odpowiedni dochod w krajach EOG
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj