Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
5 Postów

(Ssandrusiaa)
Wiking
Praca była na zastępstwo bo szefowa-mama poszła na macierzyński i nie.ma daty zakończenia umowy . Starałam Się o numer stały ale nie chcą mi dać. Chcą nowa umowę na czas nieokreślony pracuje od maja 2014 . Należy mi się zasiłek czy nie mam szans ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ssandrusiaa napisał:
Praca była na zastępstwo bo szefowa-mama poszła na macierzyński i nie.ma daty zakończenia umowy . Starałam Się o numer stały ale nie chcą mi dać. Chcą nowa umowę na czas nieokreślony pracuje od maja 2014 . Należy mi się zasiłek czy nie mam szans ?
Jak nie bylo w umowie daty zakonczenia pracy, to musisz miec sluttattest, czyli, tak jak napisala Hilton.

Zeby dostac dagpenger musisz miec wypracowane 1,5G (1,5 x 90068 NOK) w ostatnim roku lub 3G (3 x 90068 NOK)w ciagu ostatnich 3 lat.
www.nav.no/no/Person/Arbeid/Dagpenger+ve...ig.893.cms#chapter-1
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Ssandrusiaa napisał:
Wyglada na to, ze pracowałaś normalnie jako vikar. W zeszłym roku 7 miesięcy, wiec zasiłek ci sie nalezy, bo w ciagu 7 mcu to 1,5 G powinnaś wypracować,niemniej jednak do Nav musisz dosłać dokumenty. Chyba ze pracowałaś mało i mało zarobiłaś, to wtedy nie dostaniesz zasiłku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Ssandrusiaa)
Wiking
W tamtym roku zrobiłam 67.tys w tym 75 a jeszcze miesiąc do końca. Wiec musze zanieść papiery odra po zakończeniu umowy czy mogę np za miesiąc to zrobić ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Ssandrusiaa napisał:
W tamtym roku zrobiłam 67.tys w tym 75 a jeszcze miesiąc do końca. Wiec musze zanieść papiery odra po zakończeniu umowy czy mogę np za miesiąc to zrobić ?

Musiałabyś zarobić w zeszlym roku 135 tys koron żeby dostac zasiłek.
Pracując normalnie na cały etat nie ma z ta kwota problemu, lecz ty pracowałaś widocznie na pol etatu.
To za mało. Nie wypracowałas sobie zasiłku. Musisz szukać pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Ssandrusiaa)
Wiking
A tamten rok od maja do grudnia i teraz od stycznia do sierpnia. Nie będzie. Można polaczyc i starać się o zasiłek w styczniu jak się skończy rok ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
ja ja
(szefno)
Początkujący
Wcześniej zostało napisane, 135 tys za ostatni rok lub 270 tys za ostatnie 3 lata. Sa to warunki które musisz spełnić aby otrzymać zasiłek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Ssandrusiaa napisał:
A tamten rok od maja do grudnia i teraz od stycznia do sierpnia. Nie będzie. Można polaczyc i starać się o zasiłek w styczniu jak się skończy rok ?

Mozna połączyć, ale wtedy trzeba mieć z trzech ostatnich lat 3G czyli 270 tys z hakiem .
A ty nie masz. Zarejestruj sie jako poszukująca pracy bez prawa do zasiłku, bo tak tez mozna i szukaj pracy, pytaj tez o kursy. Jeżeli nie znasz norweskiego na tyle, żeby iść na jakiś w miarę fajny kurs, to staraj sie o kurs dla Polaków. Nav za chodzenie na kurs płaci. Takie kursy sa dostępne w Oslo. Trzeba być tez w Oslo zameldowanym.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

()
Wiking
Ja z drammen jestem i chciała bym iść a kurs norweskiego czy z navu można dostać czy nie ma szans i na własną rękę isc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok