Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pytaie - Norwegia

7 Postów
wioletta1 Jazowska
(wioletta1)
Wiking
Witam wszystkich bardzo serdecznie mam pytanie.
Chciałabym wyjechać z dziećmi do Norwegii, znam j. angielski czy orientujecie się może czy po przyjeździe mogę liczyć a jakąś pomoc w zalezieniu taniego mieszkania w którym mogła bym mieszkać w 5 osób.?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
171 Postów

(wsteczniak)
Stały Bywalec
wioletta1 napisał:
Witam wszystkich bardzo serdecznie mam pytanie.
Chciałabym wyjechać z dziećmi do Norwegii, znam j. angielski czy orientujecie się może czy po przyjeździe mogę liczyć a jakąś pomoc w zalezieniu taniego mieszkania w którym mogła bym mieszkać w 5 osób.?

A maja pani znalezc to mieszkanie bo...? Zna pani angielski czy to, ze zechce pani przyjechac z 4 dzieci? W Gambii, liberii czy Nigerii urzedowym jezykiem jest angielski i mieszkancy tych krajow zapewne chetnie zajechali by nad fiordy, gdyby ktos zaoferowal im pomoc w znalezieniu niedrogiego lokum i zapewne pracy. Pytanie dlaczego tak sie nie dzieje jest pytaniem retorycznym. Dla norwegii jest pani jedynie klopotem, bo od poczatku trzeba pani pomagac. Barnetrygd- 4000, bostøtte( doplata do mieszkania) zapewne ogromna. Zasilki socjalne itp. .Prosze sobie zadac pytanie czy jako rzadzaca jakimkolwiek krajem oczekiwala by pani samotnej matki z 4 dzieci bez pieniedzy, poszukiwanego zawodu i jezyka obowiazujacego w danym kraju? Zdaje pani sobie sprawe jakie by generowala koszty? Rocznie zapewne ze 200 tys.
A gdyby takich mam z 4 dzieci zechcialo przyjechac 1000?

Nikt tu pani nie pomoze z tego tylko powodu, ze raczy pani zaszczycic ich swoja obecnoscia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jako obywatelowi EU nie przysluguje tobie zadna pomoc w znalezieniu mieszkania.
Czyli mieszkanie musisz sobie znalesc sama. Jezeli masz prace, to w koncu cos tam znajdziesz. Jezeli nie masz, to masz problem - malo kto ma chec wynajac cokolwiek obcokrajowcowi bez stalej pracy i referencji.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
wioletta1 Jazowska
(wioletta1)
Wiking
Drogi Panie "wsteczniak" nie mam zamiaru być na czyimś utrzymaniu ani na zasiłku socjalnym . Samotnie wychowuje 3 dzieci i po prostu chciałam im zapewnić leszy start w życiu o tu w Polsce nic dobrego nas nie czeka . nie oczekuje ze ktoś mnie przyjmie pod swój dach. To ze Pan tak napisał wcale mnie nie zrazi o każdy ma prawo do wlanego zdania ale proszę się nie martwic Pana pracy ani mieszkania nie zabiorę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
wioletta1 Jazowska
(wioletta1)
Wiking
Wystarczy sama Wioletta proszę nie mówcie mi na Pani
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
171 Postów

(wsteczniak)
Stały Bywalec
wioletta1 napisał:
Drogi Panie "wsteczniak" nie mam zamiaru być na czyimś utrzymaniu ani na zasiłku socjalnym . Samotnie wychowuje 3 dzieci i po prostu chciałam im zapewnić leszy start w życiu o tu w Polsce nic dobrego nas nie czeka . nie oczekuje ze ktoś mnie przyjmie pod swój dach. To ze Pan tak napisał wcale mnie nie zrazi o każdy ma prawo do wlanego zdania ale proszę się nie martwic Pana pracy ani mieszkania nie zabiorę

Pani wioletto, tego wlasnie pani oczekuje, pomimo zapewnien. Zapytala pani, czy ktos pani pomoze w znalezieniu taniego lokum? A niby kto ma to zrobic? Zapewne gmina, bo polak nie przyjmie pani do wlasnego mieszkania z 3 dzieci. Nic pani nie potrafi ( a przynajmniej nie chwali sie umiejetnosciami zawodowymi) mozna zatem przyjac zalozenie, ze przy odrobinie szczescia znajdzie pani prace slabo platna, co automatycznie robi z pani klienta dzialu pomocy spolecznej. Jako sprzataczka zarobi pani kilkanascie tys netto, wobec tego bedzie to za malo dla tak licznej rodziny. By zapewnic dzieciom przyzwoite waruki wystapi pani o zapomogi o ktorych pisalem itp. itd.

Osobiscie nic do pani nie mam, w poscie nie bylo atakow ad personam, pokazalem jedynie jak dziala system.
Nie jest pani norwegii do niczego potrzebna i jest to brutalna prawda. Co naturalnie nie zamyka pani drogi do przeprowadzki. Napisalem jedynie, ze bedzie cholernie ciezko. Po drodze zapewne przyplata sie BV. Gdy dzieci nie beda odpowiednio ogarniete..

Zreszta smialo, niech pani przybywa. 380tys km2 czeka . Polak polakowi wilkiem, Pani i tak przyjedzie pomimo tego gadania, boje sie o swoja prace dlatego zniechecam itp.( wybrac wlasciwe)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
wioletta1 Jazowska
(wioletta1)
Wiking
chodziło mi o jakąś instytucje a wiadomo że jadąc z dziećmi nie jechał bym bez pieniędzy o uważam się za odpowiedzialną matkę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
171 Postów

(wsteczniak)
Stały Bywalec
wioletta1 napisał:
chodziło mi o jakąś instytucje a wiadomo że jadąc z dziećmi nie jechał bym bez pieniędzy o uważam się za odpowiedzialną matkę

pani wiolu - instytucja najczesciej pomagajaca matkom z dziecmi w Norge to barnevernet.
Nie znam wieku dzieci, ale przynajmniej 1 lub 2 musi wedlug prawa miec wlasny pokoj. To w duzych osrodkach dla 5 osobowej rodziny kilkanascie tys koron. Niewiele wiecej pani zarobi.
A gdzie ubrania, media, prad, zywnosc..
Napisala pani 5 osobowa rodzina, 3 dzieci - jezeli jest tam jeszczejakis mezczyzna( lub dorosla kobieta) ktory zechce pracowac i takowa prace znajdzie, to pani sytuacje znacznie sie polepsza. Jesli jednak sama ma pani zamiar utrzymac rodzine, to czarno to widze.

Nim pani znajdzie prace:
Na mieszkanie jakies 12 tys i 3 miechy depozyt to 48 tys ,
Na zywnosc, bilety, media, transport nim pani znajdzie prace i po miesiacu dostanie wyplate - lekko 20tys. Bilety do norge, chemia itp.

Na taka rodzine pewnie min. 80-100 tys.

Da pani rade to smialo - prosze przyjac zalozenie, ze takowej pracy pani nie znajdzie i te pieniadze pani straci...
Tyle w temacie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
wioletta1 Jazowska
(wioletta1)
Wiking
Ojej Przepraszam chciałam się tylko dowiedzieć a nie wywołać aferę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj