Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przygotowanie zawodowe do wyjazdu - Norwegia

9 Postów
Wojciech Kęsicki
(Ogrodnik230)
Wiking
Witajcie,

Zwracam się do was Rodacy mieszkający w Norwegii z prośbą o doradzenie w temacie kształcenia zawodowego aby było łatwiej znaleźć pracę.

Oczywiście uczę się języka , mój aktualny poziom to A2 a naukę chcę kontynuować do poziomu B2 i wczesną wiosną 2016r zjawić się w norwegi. Przez ten czas oprócz szkolenia języka , chciałbym załapać jakieś nowe uprawnienia które dadzą mi większą szansę w znalezieniu pracy. Mam trochę opcji do wyboru :

Kurs na Koparko - Ładowarkę ,koparkę jednonaczyniowa ew. Ładowarkę
Kurs na walec , równiarkę , spycharkę
Kurs pilarza
Prawo jazdy Kat lub C

Najbardziej skłaniam się ku kategorii D oraz kursie pilarza.. Co o tym sądzicie ? Chodzi mi również po głowie kurs na koparkę... Co byście mogli innego doradzić ? Wiem ,że większość napiszę "Budowlanka" lecz nie jest to praca którą chciałbym wykonywać.. Z góry dziękuje za rzeczowe odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Jak chcesz jeździć do pracy na budowe drogi czy wycinkę lasu bez prawa jazdy kat B, Metrem?

Z samymi papierami bez doswiadczenia to raczej pracy nie znajdziesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wojciech Kęsicki
(Ogrodnik230)
Wiking
Prawo jazdy KAT B oczywiście mam Względem doświadczenia to nikt się z nim nie urodził więc wszystkiego można się nauczyć..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Ja akurat w tej chwili nie mieszkam w Norwegi bo wrobiłem się w zobowiązania i muszę siedzieć w Polsce. Ale przejrzyj sobie po prostu ogłoszenia dam pracę. Powiem ci że jak nie masz jakichś kwalifikacji już nabytytych to nie opłaca się inwestować w szkolenia i kursy bo na nic one. Już pomijając fakt że bez skandyanwskiego doświadczenia, jakieś praktyki która tworzy z ciebie samodzielnego pracownika , to zawsze twoja aplikacja będzie rozpatrzona negatywnie. To nie ma dziś szans na stałą pracę , a czy opłaca się inwestować w zawody gdzie jest rwane i sezonowe zatrudnienie, a i stawki nie są jakieś porywające przy obecnych cenach. Poszukiwani są najbardziej cieśle szalunkowi - zbrojarze, cieśle konstrukcyjni. Tego się nie nauczysz na kursie, tylko praktyka. Byś musiał lata robić za grosze w polskich pojebanych fimach budowlanych. A potem i tak odpadzniesz bez płynnego języka i skandynawskiego doświadczenia w rekrutacji nawet na pracę na zastępstwo. Teraz to już zaczynają sobie na dodatek żądać norweskich potwierdzeń kwalifikacji tzw. fagbrev-ów. A te kursy na koparki i ładowarki, no cóż , to jest lajtowa jak na budownictwo praca i na takie coś bez wątpienia mają pod dostatkiem aplikacji od Norwegów. Kiedyś miałem znajomego koparkowego w Norwegi co go wylali żeby zrobił miejsce dla Norwega. Kurs pilarza to możesz sobie zrobić jak masz swój las i nie chcesz się zabić przy wycince. Bo zawodowo w tym pracy w Norwegi nie dostaniesz , gdyż w lasach robią maszyny Harvestery i Forwardery. W Szwecji jest robota przy przecinkach i pozyskaniu drewna opałowego ręcznie ale to słabo płatne bo w przeliczeniu 8.50 E/h , wypizdowo, a i tak tylu kandydatów że bez praktyki i ukończonej szkoły leśnej cię nie wezmą. A wogóle to nie czytaj tyle bajek o drugiej fali emigracji, o milionach młodych Polaków szykujących się do wyjazdu bo to mrzonki. Bez dobrych papierów i dobrego języka to raczej nic teraz nie dostaniesz. No chyba że masz jakieś dobre układy w Norwegi czy za granicą.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Wojciech Kęsicki
(Ogrodnik230)
Wiking
Dzięki za rzeczową odpowiedź. Dlatego jako priorytet postawiłem sobie opanowanie języka na dobrym poziomie co myślę ułatwi znalezienie pracy. Nie stawiam wysoko , po prostu chce się gdziekolwiek załapać i nie będę wybrzydzał jeśli będzie to sprzątanie ,zbiory , wywożenie śmieci itp. Chce jak najlepiej przygotować się do wyjazdu , żeby potem nie pluć sobie w twarz na miejscu ,że jest potrzebny magazynier ale z uprawieniami na wózek widłowy których nie mam..

Decyzja podjęta , chce jak najszybciej wyjechać z POLSKI. Tu jest bagno większe niż się wam wydaje!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
368 Postów

(Prezydent_elekt)
Stały Bywalec
Zrob se na ten walec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Ogrodnik230 napisał:
Decyzja podjęta , chce jak najszybciej wyjechać z POLSKI. Tu jest bagno większe niż się wam wydaje!
mnie to od 25 lat nie ma w Polsce to nie wiem, i tak się zapytam
a kto tam tego bagna tak narobił?
bo kiedyś to tak źle nie było?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Zgadzam się z M.Antoniuszem, zrób sobie papiery na walec. Jak jeszcze do tego bedziesz mial uprawnienia na obciągarkę... to ho, ho, ho... Pracy i tak nie znajdziesz, ale przynajmniej będzie wesoło. Mam kolegę ktory kilka lat pracował w Bumarze Łabędy i w CV wpisał sobie, że umie budować czołgi...

A tak na poważnie, to pomiedzy Polską a Norwegią nie ma różnic. To nie są różnice, to jest kompletnie inny świat. Papierami i certyfikatami to mozesz sobie tutaj co najwyżej ścianę w pokoju wykleić. Pierwsze pytanie jest: CO POTRAFISZ? Nie na co masz papiery, tylko co potrafisz. Potem masz ZAPREZENTOWAĆ że potrafisz. W międzyczasie należało by, żeby twoje doświadczenie było zdobyte w krajach skandynawskich, ale to da sie obejść. Natomiast w przypadku norweskiego pracodawcy nie da się obejść tego, że szef poprosi o numer telefonu do jakiegoś innego Norwega, twojego poprzedniego pracodawcy.

Bez tego to mozesz mieć 8 kilogramów dyplomów, uprawnień, certyfikatów, Państwowych Licencji... a i tak zaczynasz od noszenia rygipsów i worków z gruzem u Polaka. Ja przyjechałem tu z naprawdę wieloma i naprawdę mocnymi dyplomami, a zaczynałem właśnie od gipsplate i worków z gruzem...

Norwegia to nie jest Polska, Niemcy, Anglia czy Szwecja. To nie jest Europa, to nie jest cywilizacja. To jest inny świat.
Zresztą sam zobaczysz.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
WujekJanek napisał:
Ja przyjechałem tu z naprawdę wieloma i naprawdę mocnymi dyplomami, a zaczynałem właśnie od gipsplate i worków z gruzem...
No tak, tylko, że to był tylko i wyłącznie twój własny wybór.
Ewentualnie w tamtych czasach, nie miałeś innego wyboru, pomijając powrót bez tarczy i z kosmicznym długiem u rodziny i znajomych.
Dobrem tych minionych doświadczeń, jest taki fakt niezbity iż przy stole z rodakami , popijających ciepłą wódkę i zagryzających kwaszonym ogórkiem, słysząc teksty podobne do powyżej zaprezentowanych, uśmiechasz się figlarnie pod nosem i automatycznie wiesz z kim to masz do czynienia.
A to jak sam nieraz tutaj piszesz jest naprawdę bezcenne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Remigrant napisał:
WujekJanek napisał:
Ja przyjechałem tu z naprawdę wieloma i naprawdę mocnymi dyplomami, a zaczynałem właśnie od gipsplate i worków z gruzem...
No tak, tylko, że to był tylko i wyłącznie twój własny wybór.
Ewentualnie w tamtych czasach, nie miałeś innego wyboru, pomijając powrót bez tarczy i z kosmicznym długiem u rodziny i znajomych.
Dobrem tych minionych doświadczeń, jest taki fakt niezbity iż przy stole z rodakami , popijających ciepłą wódkę i zagryzających kwaszonym ogórkiem, słysząc teksty podobne do powyżej zaprezentowanych, uśmiechasz się figlarnie pod nosem i automatycznie wiesz z kim to masz do czynienia.
A to jak sam nieraz tutaj piszesz jest naprawdę bezcenne.

To jest bezcenne, bo człowiek pracuje z ludźmi. Nawet firmy nie pracują z firmami, tylko zatrudnieni w nich ludzie z ludźmi.
A uwierz mi, że jak przyjechałem tutaj, to o Polakach uczyłem się wszystkiego od początku. Bo zgodzisz się chyba, że (tak brzydko to ujmując) losowo pobrana próbka z materiału ludzkiego Polaków, pobrana w Polsce a pobrana w Norwegii, to delikatnie mówiąc pewna różnica...
Polaków uczyłem się więc w Norwegii od zera.
Uczyłem się wszystkiego. Tego, że Polakowi nie pożycza się pieniędzy. Tego, że jak Polak zjeżdża na 2 tygodnie do kraju to nie wolno wypłacić mu wszystkich pieniędzy które mu się należą, bo jak to zrobisz, to wyjazd bankowo mu się przedłuży, a twoje kłopoty z przestojami będzie miał centralnie w dupie. Tego, że jak Polak pracuje, to musisz mu stać cały czas nad głową, bo jak na moment spuścisz z oka to zaraz będzie miał własne genialne pomysły. Tego, że okazanie komuś zaufania, czy pójście na rękę jest postrzegane jako przejaw słabości, a lojalność wobec pracownika to zwykła głupota.
A nawet tego, że na imprezie należy na stół wystawiać wyłącznie najtańszą czyściochę, bo choćby to było 25letnie Chivas Regal to chłopcy albo zmieszają to z ciepłą colą albo rozleją w kieliszki i zagryzą ogórkiem...

Znam parę innych osób, ale generalnie zanim do tego przywykłem, to czułem się jak Diogenes z Synopy...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok