Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Przemko napisał:
piotrek9012 napisał:
Witam. Mieszkam z synem i zona w Bergen od paru lat. W tym roku staramy sie o kredyt ale niestety nie dostaniemy. Mielismy dostac zapomoge od Bergen Kommune 25 % i 75 % kredytu z banku. Kazdy bank nam odmawia poniewaz tylko ja pracuje. Moje dochody sa dobre poniewaz zarabiam okolo 25 000 netto ale niestety dla banku to za malo poniewaz zona musi pracowac. Moja zona nie moze nauczyc sie norweskiego i przez to nie dostanie pracy.
Co mozemy zrobic teraz ? Sprobowac wziasc kredyt 100 % od Bergen Kommune czy moze cos innego ? a pro po pracy dla zony czy ktos nie wie o jakiejsc pracy w okolicy bergen, no chyba ze mozna pojsc do navu sie zapytac.
Prosze o jakiejs informacje co moge zrobic....Z gory dziekuje.

od 1000000 3.75% rata wynosi okolo 7500 miesięcznie do tego utrzymanie domu rachunki telewizja internet i takie tam plus życie to teraz mozesz policzyc sobie dlaczego masz odmowe

Kolego, a od kiedy to førstehjemlån wynosi 3,75% ??
Jak już to 4,10%.

Po drugie o pożyczce z komuny 100% to zapomnij.
Człowieku, jeżeli ktoś z jednej pensji ma spłacać 2 kredyty i jeszcze utrzymać 3 osoby i może dodatkowo na wakacje w Taj odłożyć to chyba żyjemy w dwóch różnych światach.

A do autora postu powiem tak. Nie broń żony bo to że nie ma kontaktu z norwegami to żadna wymówka. Odkąd jestem w Norge pracuje SAMA ! Na kursie byłam tylko 3mc , przerobiłam połowę książki a reszte kończyłam w domu bo cały ten kurs z murzynami nierobami był robiony pod nich i za każde "jeg forstår ikke" musiłam płacić ciężką kasę. Dwudziestoletnim podlotkiem nie jestem, norweski był czwartym językiem którego liznęłam w życiu, wszystko mi sie pieprzyło ale w każdej wolnej chwili łaziłam gdzie się dało żeby troche pogadać, nawet do sion'u.

Poza tym, odkładaj kase, uzbieraj te 25% i wtedy idz po kretyd. Jak nie uzbierasz tych 25% to znaczy że dwóch pożyczek też w stanie spłacić nie będziesz. Amen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...o

kurwa

nastepna

bohaterka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Ghalia napisał:
[quote]Przemko napisał:
piotrek9012 napisał:
Witam. Mieszkam z synem i zona w Bergen od paru lat. W tym roku staramy sie o kredyt ale niestety nie dostaniemy. Mielismy dostac zapomoge od Bergen Kommune 25 % i 75 % kredytu z banku. Kazdy bank nam odmawia poniewaz tylko ja pracuje. Moje dochody sa dobre poniewaz zarabiam okolo 25 000 netto ale niestety dla banku to za malo poniewaz zona musi pracowac. Moja zona nie moze nauczyc sie norweskiego i przez to nie dostanie pracy.
Co mozemy zrobic teraz ? Sprobowac wziasc kredyt 100 % od Bergen Kommune czy moze cos innego ? a pro po pracy dla zony czy ktos nie wie o jakiejsc pracy w okolicy bergen, no chyba ze mozna pojsc do navu sie zapytac.
Prosze o jakiejs informacje co moge zrobic....Z gory dziekuje.

od 1000000 3.75% rata wynosi okolo 7500 miesięcznie do tego utrzymanie domu rachunki telewizja internet i takie tam plus życie to teraz mozesz policzyc sobie dlaczego masz odmowe

Kolego, a od kiedy to førstehjemlån wynosi 3,75% ??
Jak już to 4,10%.

Po drugie o pożyczce z komuny 100% to zapomnij.
Człowieku, jeżeli ktoś z jednej pensji ma spłacać 2 kredyty i jeszcze utrzymać 3 osoby i może dodatkowo na wakacje w Taj odłożyć to chyba żyjemy w dwóch różnych światach.

nie wiem jak ciebie liczyli wczoraj odebrałem papiery od meglera i mam 3,75

A jak by dostał dotacje z komuny tak jak pisał 25% to nie musi miec wkladu własnego A teraz zalezy o jaka kwote złożył wniosek kolo miliona powinienen dostać z wkładem własnym 15% jesli bedzie miał dotacji
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
a od kiedy to førstehjemlån wynosi 3,75% ??
Jak już to 4
Koleg,10%.
przepraszam sprawdziłem papiery masz rację
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Rafal Z.
(7ups)
Wiking
Z kommuny nie wezmiesz więcej niż 300 tys tak zwany startlan
Dziecko dla banku jest niestety tylko wydatkiem tak wiec zapomnij
Od tego roku musisz posiadać 15 % własnego wkładu tak wiec trochę trzeba od siebie dać
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
piotrek9012 napisał:
Moja zona chodzila do szkoly itp. uczyla sie norweskiego ale szczerze sobie powiedzmy ze bez kontaktu z norwegami to nie da rady sie nauczyc w tym wieku. Oczywiscie umie juz duzo slow ale bez rozmowy codziennie z norwegiem to nie nauczy sie ukladac zdan itp.
Gdyby chodzila do pracy to zapewne juz by umiala rozmawiac ale wiekszosc nie chce wziasc do pracy poniewaz nie umie norweskiego a druga sprawa jest taka ze trudno znalezc prace.

a to niech trenuje codziennie w sklepie, pyta obcych ludzi o droge, oglada norweska TV a nie te z PL.....

co to znaczy nie umie???? nie chce.....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty

(zmiterka)
Stały Bywalec
Cfaniaki sie znalezli ,facetowi latwiej z praca!Moze kobieta nie ma glowy do jezyka!Niech idzie do NAV i zarejestruje sie slowik pod pache i dokumenty i dacie rade ja jestem troche tutaj i codziennie pogodzine staram sie chociaz slowek uczyc.
Moze wysla ja na kurs jakis albo na zastepstwo musisie probowac.Moze po angielsku sie dogada moj facet zna perfekt agn. i daje rade swobodnie!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
zmiterka napisał:
Cfaniaki sie znalezli ,facetowi latwiej z praca!
No nie zartuj!
Kazda z nas o ile nie jest "biedronkowcem pospolitym" da rade!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty

(zmiterka)
Stały Bywalec
No jak np mieszkasz na wiosce gdzie jest 2 tys ludzi i same firmy budowlane ...dwa sklpey spar i ica to facet ma szanse czy kobieta ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
piotrek9012 napisał:
Moja zona nie moze nauczyc sie norweskiego i przez to nie dostanie pracy.
wyjedź do Szwecji
może żonie ze szwedzkim łatwiej pójdzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok