Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
SOPHIX SOPHIX Robert P She She totek 1623 agnieszka pietruczuk Justyna Kaha (19034 niezalogowanych)
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
JASNA > czy chciałbys cos nam powiedziec po obejrzeniu tego programu?
Jestem ciekaw, choc jeszcze nie oglądałem jak teraz sie czujesz?
Bo pamietam,ze jako matka niezbyt ciepło wypowiadałas sie o matce Nikoli........
Kolega mój po obejrzeniu, napisał mi krótkiego esa " kurwy jebane"
wiec sądze,ze jednak nie miałas racji,bo ziomek mój jako ojciec i bardzo spokojny człowiek nie rzuca tak ciezkich słow ot tak........
Mogłabys sie ustosunkowac > please....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Ok.
Nie wyrokujmy, bo nie wiemy dlaczego BV zainteresowalo sie rodzina Nikoli i juz nigdy sie nie dowiemy co tam bylo "nie tak". Gdybac nie ma sensu.
BV procz zlych stron ma rowniez pozytywne, a ja jestem zdania, ze nalezy pisac o wszystkim, aby byc obiektywnym, dlatego napisalm tez o plusach.
Sama nie wyobrazam sobie co bym zrobila, gdyby BV zabralo mi corke argumentujac ze miala niewytarty katar pod nosem na przyklad.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
marianek- i jeszcze kilka osob powinno sie nieco pokajac ale nie o to chodzi..... mam to gdzies ,wazne by rodzice byli swiadomi tego czym jest bv.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
jedyna dobra strona bv,to taka ze nie sa w stanie odebrac wszystkim rodzicom wszystkich dzieci,przynajmniej narazie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
czekam cierpliwie na posty obronców złodziei dzieci......
Widzisz kryss jednak nie kazdy siemrany to cwaniak i gbur....
postaram sie ciebie przekonac, choc wiem ze bedzie trudno, chcoby dlatego,ze wy mieszkancy górnego sląska macie ogromne kompleksy wzgledem stolicy.....
Ale zaraz, czy bedzin to nie zagłebie ?
z tego co pamietam, to granica z hanysowem.....
Prosba taka > edytuj prosze swoj post i zmien tytuł na poprawną pisownie: pisze sie "stolica"
Nie stawiaj sie w jednym szeregu z naszym zakompleksionym jankiem na 102
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Ależ oczywiście
Dla Ciebie wszystko MArianek

Program był zrobiony bardzo emocjonalnie. Mnie też poruszył.
Ale mówie o reportarzu, nie o całej sytuacji.

Szkoda, że nie dali dziecku dojść do słowa własciwie, ze nie bylo kamery w samochodzie rodziców
( !!).
Ogólne, to ze cała akcja działa sie przed kamerami trąci mi sensacją i sam pomysł by to nakrecac to dla mnie abstrakcja.
Matka faktycznie wygladała na załamana i totalnie smutna, ojciec wygladał jakby był mocno przejety rolą skauta.

Baaardzo brakowało mi tam rzetelnosci, bo material był dosc "jednostronny" , żadnych opisów sytuacji, sprawdzenia faktow, jakiś konkretnych liczb ( w tym i tym roku w norwegii zabrano tyle i tyle dzieci.. np.).

tyle..

A teraz grad na moją głowę

Ale ja zawsze mowie to co mysle czy sie to komuś podoba czy nie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Relacja jest pełnym emocji thrillerem, który ogląda się w napięciu mniej zastanawiając się czy bohaterowie działają zgodne z literą prawa

Wszystko zaczęło się w małej norweskiej szkole, w której od blisko trzech lat uczyła się dziewczynka. Mieszkała opodal z rodzicami, którzy pięć lat wcześniej przyjechali ze Szczecina w poszukiwaniu lepszego losu i warunków życia. I wszystko układało się dobrze aż do dnia, gdy nauczycielka zainteresowała się brakiem radości u Nikoli.

Rodzice tłumaczyli, że ich córka przeżywała w tym czasie ciężką chorobę babci z Polski. Te wyjaśnienia nie miały znaczenia dla norweskich urzędników Barnevernet, instytucji zajmującej się ochroną praw dzieci i mającą prawo do daleko idących interwencji dla ich dobra. Nauczycielka poprosiła, by dziewczynka przyniosła do szkoły swoją ulubioną przytulankę. I tego właśnie dnia już nie wróciła po lekcjach do domu, tylko została umieszczona w norweskiej rodzinie zastępczej, gdzie przez sześć tygodni miała oczekiwać na adopcję.

W tej rodzinie miała pozostać do 18. roku życia i zapomnieć o swoich prawdziwych rodzicach. Przez sześć tygodni pobytu u rodziny zastępczej mogła być tylko kilkakrotnie odwiedzana przez rodziców. Pierwsze spotkanie zostało przerwane po 15 minutach, bo nie potrafili opanować emocji i łez, a tego nie wolno okazywać dzieciom w skandynawskim kraju.

– W dniu, w którym zatrzymali nam Nikolę, czułem się, jakby nam po prostu zginęła – wspomina ojciec dziewczynki Arkadiusz Rybka, z trudem hamując łzy.

Protesty na nic się zdały. Niewiarygodne? Ale prawdziwe. Rodzice Nikoli zdawali sobie sprawę, że mają niewielkie szanse w starciu z norweskimi urzędnikami, skoro na pomoc wezwali ekipę detektywa Rutkowskiego, znanego z kontrowersyjnych, ale i niekonwencjonalnych działań. Ale i on powiedział wyraźnie, że małą można jedynie nielegalnie uprowadzić, bo jest w rękach norweskiego rządu. I że jej uwolnienie można przypłacić pozbawieniem wolności. Opracowanie planu ucieczki wymagało współdziałania Nikoli: ukrycia telefonu komórkowego przed opiekunami, zejścia po linie przez okno – jednym słowem wykazania się dojrzałością i sprytem. To wszystko, a także kolejne etapy akcji utrwaliła taśma filmowa. Pozostaje pytanie – czy Nikola będzie umiała o tym zapomnieć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
acha..
Ide spac

pokłócimy się jutro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
nie znam sprawy i nikt nie zna tak na prawdę
liczy sie to że dziewczynka współpracowała
i skończyło się dobrze co przeszła cała rodzina to masakra.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Jasna napisał:
acha..
Ide spac

pokłócimy się jutro

jasna to nie ja napisałam tylko wkleiłam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok