Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
wracaj do chlewika
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
368 Postów

(Prezydent_elekt)
Stały Bywalec
napisał:
Nomad75 napisał:
Ja nie wyjechałem z powodów ekonomicznych. Mógłbym w ogóle rozważać powrót gdyby:
1. Stosunki międzyludzkie w Polsce zaczęłyby być nacechowane szacunkiem i zrozumieniem, unikano by konfliktów i szukano kompromisów. Dotyczy to zwykłych stosunków międzyludzkich, klasy politycznej oraz także kultury pracy w różnego rodzaju organizacjach i korporacjach, gdzie obecnie kultura pracy bywa jakby żywcem przeniesiona z okresu XIX wiecznego wyzysku, stosunki na linii szef - pracownik bywają często nie do przyjęcia
2. Kościół katolicki przestałby pełnić tak istotną rolę w życiu społecznym i politycznym, dzieci nie byłyby indoktrynowane w szkołach i przedszkolach, związki partnerskie czy in vitro nie byłyby w ogóle kontrowersyjnymi tematami.
Jednym słowem Polska upodobniłaby się do normalnych, zachodnich krajów. Czyli... jak na razie to czyste science fiction, ja raczej tego nie doczekam.

Pan Bog obdarowal Cie dzieckiem,(nie bede wnikal jaka metoda) ale nie obdarowal Cie rozumem.
Czasem tak jest -cos za cos.
W pierwszym punkcie piszesz ,ze ciezko zyje sie w Polsce ze wzgledu na niewlasciwe stosunki
miedzyludzkie i brak kultury,a z drugiego punktu dowiadujemy sie ,ze to Kosciol Katolicki jest za to odpowiedzialny.
Cos mi sie tutaj nie zgadza.Bylem naprawde w wielu kosciolach i srodowiskach koscielnych,
ale nigdzie nie slyszalem aby ktos namawial tam do konfliktow,do braku szacunku czy do nienawisci do innych.Podaj mi moze adresy tych kosciolow ,w ktorych slyszales nawolywania do agresji ,konfliktow,nienawisci i zachowania niezgodnego z kultura.Chetnie tam pojade i poslucham tych odwaznych kazan.Chyba,ze chodzi Ci o to,ze KK nie popiera zwiazkow
homoseksualnych i tu widzisz brak szacunku.No niestety ,tak juz jest w Kosciele ,ze kazdy grzech jest nazywany po imieniu.

Rzeczywiscie chcesz aby Polska upodobnila sie do normalnych zachodnich krajow?

Jebinie- Tubo episkopatu, co ty jeszcze robisz w Norwegii? Toc kraj nad Wisłą potrzebuje ewangelistów niczym starożytny Rzym. Ale ty chyba jesteś jak ten nowojorski żyd, co to wnika w polityka Izraela, ale przeprowadzic sie tam nie zamierza.
Taki chujek hipokryta z szerokim pyskiem.

A weź no naswietl, skąd to pomysł, że chlopaczyne powyżej ów bóg obdarował dziecieciem?
Pewnikiem ino na wierze się to opiera, takoż jak i przekonanie o rychlym sukcesie pisu.
A co ów bóg taki nierychliwy i nawet katolikom potomków nie daje, tako, że z podmiotem szatana- znaczy in vitro eksperymentuja? Widać modlitwy słabo skutkują.
A cotez ten najwyższy tak zaprzestał nawiedzac ziemie? Ani śladu wskrzeszen, wody w wino czy rozwiązania problemu głodu poprzezez multiplikacje ryb I chleba na masową skalę. Widać woli on jako te katolickie dusze szybci do niego dołącza. Dziwne ino, że zbiegiem okoliczności najwiency umiro z głodu w Afryce. Musi ten bog jaki rasista czy jak...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jacek B
(Nomad75)
Wiking
Hmm, kolego, ja na swój rozum nie narzekam, jak do tej pory robię z niego niezły użytek. Z tego co widzę, to lepszy niż Ty. Próbując mnie ponizyć pokazujesz właśnie to, o czym pisałem, typowo polskie piekiełko i chęć dowalenia bliźniemu. Żal, żal... Też mógłbym napisać że jesteś ograniczonym głupkiem, bo bronisz Kościoła i postrzegasz go bardzo wybiórczo, ale dyskusja na tym poziomie nie ma sensu.
Widzę jednak, że Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. A gdzież to ja niby napisałem, że oba punkty są ze sobą powiązane? Ty sam wyciągnąłeś taki wniosek.

Niemniej jednak faktyczne uważam, że duży udział Kościoła w życiu publicznym konserwuje Polskę na pewnym, nie za wysokim poziomie rozwoju społecznego. Szczerze mówiąc, to w krajach gdzie poziom sekularyzacji jest wysoki, to ludzie jacyć szczęśliwśi i spokojniejsi Przypadek? Może...
Nie pasuje to co piszę? Takie jest moje zdanie, i uszanuj to.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Nomad75 napisał:
Hmm, kolego, ja na swój rozum nie narzekam, jak do tej pory robię z niego niezły użytek. Z tego co widzę, to lepszy niż Ty. Próbując mnie ponizyć pokazujesz właśnie to, o czym pisałem, typowo polskie piekiełko i chęć dowalenia bliźniemu. Żal, żal... Też mógłbym napisać że jesteś ograniczonym głupkiem, bo bronisz Kościoła i postrzegasz go bardzo wybiórczo, ale dyskusja na tym poziomie nie ma sensu.
Widzę jednak, że Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. A gdzież to ja niby napisałem, że oba punkty są ze sobą powiązane? Ty sam wyciągnąłeś taki wniosek.

Niemniej jednak faktyczne uważam, że duży udział Kościoła w życiu publicznym konserwuje Polskę na pewnym, nie za wysokim poziomie rozwoju społecznego. Szczerze mówiąc, to w krajach gdzie poziom sekularyzacji jest wysoki, to ludzie jacyć szczęśliwśi i spokojniejsi Przypadek? Może...
Nie pasuje to co piszę? Takie jest moje zdanie, i uszanuj to.

Ciekawe, bo w Stanach Zjednoczonych religia jest obecna i bardzo wazna w zyciu codizennym ludzi jak i politykow.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
SENTEX napisał:
Ciekawe co z nasza kasa z OFE czy ja kiedys jeszcze zobaczymy

Jak masz w rodzinie górnika, policjanta czy trepa, i on sobie wstawi fotkę na fejsa z wakacji w Egipcie, w Alu przed piedziesiatką na emeryturze, to możesz śmiało stwierdzić że widziałeś swoje pieniądze z OFE.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jacek B
(Nomad75)
Wiking
@Karol.Ky przykład USA w moim akurat przeświadczeniu doskonale ilustruje to o czym pisałem - jest to kraj o bardzo wysokim stopniu nierówności społecznej, gdzie ludzie bardzo dużo pracują a mało odpoczywają, o silnej kulturze siły i agresji, o wysokim poziomie obywateli osadzonych w więzieniach itp. Tzw "pas biblijny" w USA, czyli stany środkowe gdzie religia jest szczególnie ważna, z ich, że tak ogólnie się wyrażę, "kowbojską", w wielu aspektach zacofaną kulturą (nie chcę się rozpisywać i wchodzić w szczegóły), nie jest dla mnie w żadnym razie społecznym wzorem do naśladowania. OK, kończąc temat, wyraziłem swoje zdanie, każdy ma do tego prawo i należy się wzajemnie szanować. To czego nienawidzę i do czego nawiązałem w pierwszym poście to ciągłego krytykowanie wszystkiego i wszystkich w myśl zasady "ty jesteś głupi, nie masz rozumu (patrz kilka postów niżej jak zostałem podsumowany po tym co napisałem), ja za to mam rację" - w miejsce normalnej, nacechowanej szacunkiem dyskusji. Miłego dnia wszystkim!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Nomad75 napisał:
USA - jest to kraj o bardzo wysokim stopniu nierówności społecznej
a dlaczego niby to ma obowiązywać równość społeczna
jeśli jedni na bogactwo pracują od kilkudziesięciu pokoleń
a drudzy sobie bimber pędzą i na fujarkach grają pod wierzbą płaczącą?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Nomad75 napisał:
@Karol.Ky przykład USA w moim akurat przeświadczeniu doskonale ilustruje to o czym pisałem - jest to kraj o bardzo wysokim stopniu nierówności społecznej, gdzie ludzie bardzo dużo pracują a mało odpoczywają, o silnej kulturze siły i agresji, o wysokim poziomie obywateli osadzonych w więzieniach itp. Tzw "pas biblijny" w USA, czyli stany środkowe gdzie religia jest szczególnie ważna, z ich, że tak ogólnie się wyrażę, "kowbojską", w wielu aspektach zacofaną kulturą (nie chcę się rozpisywać i wchodzić w szczegóły), nie jest dla mnie w żadnym razie społecznym wzorem do naśladowania. OK, kończąc temat, wyraziłem swoje zdanie, każdy ma do tego prawo i należy się wzajemnie szanować. To czego nienawidzę i do czego nawiązałem w pierwszym poście to ciągłego krytykowanie wszystkiego i wszystkich w myśl zasady "ty jesteś głupi, nie masz rozumu (patrz kilka postów niżej jak zostałem podsumowany po tym co napisałem), ja za to mam rację" - w miejsce normalnej, nacechowanej szacunkiem dyskusji. Miłego dnia wszystkim!

Gospodarka USA stoi dobrze, ale to co ludzie wyprawiaja? Mozna sie tu pokusic o analize przestepstw wsrod danych grup spolecznych/rasowych. Material na dluzsza dyskusje... Coz, zycze milego dnia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Nomad75 napisał:
gdzie ludzie bardzo dużo pracują a mało odpoczywają,

Gospodarka USA stoi dobrze, ale to co ludzie wyprawiaja?

to se polaczki podyskutowali
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok