Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gagatek napisał:

Na moim przykładzie, chodziłem do norweskiej szkoły językowej 1,5 roku jestem wtórnym analfabetą.
To taka moja drobna rada.

moja rada dla rzadu Krolestwa
zadnych kursow jezykowych dla polactwa za darmo
to pieniadze wyrzucone w bloto
i 10 lat ich nie nauczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Irena Jenne
(Irena73)
Wiking
Kursy językowe dla Polaków są płatne i sporo, więc nie pisz bzdur jak nie wiesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Irena73 napisał:
wlasnie, ze wiem i dlatego pisze
kiedys firmy placily za uczenie polskich mongolow
i to sporo
a polskie mongoly jak nie umieli tak i nie umieja
dlatego niech zydowski bog sie opamieta i nie namowi do placenia mongolom przez rzad Krolestwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Irena Jenne
(Irena73)
Wiking
To po co piszesz coś o czym wszyscy wiedzą. Nic tu nie ma dla nas za free, a wskaż mi jeszcze plac zabaw na którym są norweżki z dziećmi, chyba raczej centrum handlowe.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
Irena73 napisał:
To po co piszesz coś o czym wszyscy wiedzą.
Nic tu nie ma dla nas za free,
a wskaż mi jeszcze plac zabaw na którym są norweżki z dziećmi,
chyba raczej centrum handlowe.
Weź kobiecino i głupot nie powtarzaj.
Owszem są dzieci które w weekendy jadą na hyty i są dzieci które z rodzicami łażą po centrach, zresztą tak jak i w Polsce.
Są jednak i otwarte przedszkola oraz place zabaw, gdzie codziennie przebywają norweskie matki ze swoimi maluchami i nie tylko.
Tylko to trzeba chcieć znaleźć, a nie tylko biadolić farmazony.
Jednak, jak się siedzi cały czas w domu nad tipsami, użalając się nad sobą to i nie widzi się co dookoła domu się dzieje.

Do >@jasta<
Za moja naukę płaciłem sam z własnego wynagrodzenia.
Mój szefuncio w tamtych czasach mówił iż nie da za moją naukę ani ore,
ponieważ ja wystarczająco dobrze mówię jak na jego potrzeby w firmie, a najważniejsza jest dla niego moja znajomość zawodu niż bokmalowa paplanina.
Sam mówi słabo w bokmalu tylko w dialekcie.

Książki i nauczyciele to duża pomoc, jednak jak się nie ma codziennego żywego kontaktu otoczeniem to żadna nauka nic nie dale.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
138 Postów

(Coturobie)
Stały Bywalec
SKAD jestes? Moze chcesz pogadac z moja corka i ze Mna?ja Ås . Mieszkam w NO 7 lat.
Pozdrswiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
nic z tego nie rozumiem. Moja córka ma 10 lat od sierpnia chodzi do norweskiej szkoły. Nawet nie chcą myśleć o jakiejkolwiek pomocy dla niej w szkole ciągle nas zbywają.Jak zapytaliśmy o nauczyciela pomocniczego to pani nam powiedziała że dziecko powinno zapraszać kolegów do domu i koleżanki i od nich uczyć się języka. Nie mam pojęcia jak dziecku pomóc. Mam ochotę się spakować i wrócić do Polski. Odnoszę wrażenie że to wszystko ładnie i pięknie wygląda jak się o tym mówi. Należy się to tamto siamto i owanto a jak przychodzi co do czego to dupa...
porozmawiaj z rektorem ,jak to nie pomoze to idz do kommuny i do PPT
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Artur Głód
(arturglod1)
Wiking
jasta102 napisał:
Irena73 napisał:
wlasnie, ze wiem i dlatego pisze
kiedys firmy placily za uczenie polskich mongolow
i to sporo
a polskie mongoly jak nie umieli tak i nie umieja
dlatego niech zydowski bog sie opamieta i nie namowi do placenia mongolom przez rzad Krolestwa
Nie wiem co ty chcesz od MongoLow? chyba sam sie z tego narodu wywodzisz i tak czesto o nich wspominasz;P
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
trudno pojsc z 10cio latka do przedszkola nawet tego otwartego, lepiej do biblioteki niemniej nikt nie ma czasu zeby ot tak sobie porozmawiac i pocwiczyc jezyk

ogladanie norweskiej TV, czytanie ksiazek ze slownikiem i sluchanie radio to jedne ze sposobow a reszta ulozy sie sama, po przejsciu do norweskiej szkoly corka szybko znajdzie kolezanki, ktore jej podpasuja ze wzajemnoscia i w ten sposob bedzie sie uczyc norweskiego

druga sprawa jest tempo w jakim uczymy sie jezyka, jednemu zajmuje to rok, drugiemu 5 lat a niektorzy siedza 8 i wiecej i ledwo dukaja... taka nasza "walka o byt"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jan Zarosa
(Janek 64)
Wiking
nie dziwię się że nie widzisz norweskich matek z maluchami,,, bo często, ale to bardzo często to ojcowie się dziećmi w NO zajmują...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok