Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

1434 Posty

(gama28)
Maniak
Oczywiście, że można stosować w ciąży, podczas karmienia i dla noworodków. Uwierz, że nie trzeba żadnych magicznych napisów w stylu "dla noworodków", "dla kobiet w ciąży", bo to jest produkt bardzo naturalny, ma 84 % aloe vera, jest częściowo "bio" i z doświadczenia oraz własnych testów (bardzo lubię balsamy do ciała i używam od lat wielu, przetestowałam większość tanich i droższych) uważam, że to jest najlepszy produkt. Jak już pisała używałam go też dla noworodka. Jest nieperfumowany, nie kolorowany. Norwedzy mają dużo dobrych jakościowo produktów, dlatego nie muszą półek sklepowych zapychać różnym badziewiem, jak to jest w Polsce. Mają coś dobrego, to kupują i nie sprowadzają na siłę innych rzeczy. Mam tu na myśli kaszki dla niemowląt, inne jedzenie. Nie kupujcie polskiego, bo jest tam cukier (wszędzie), barwniki. Te norweskie produkty na pewno nie smakują tak, jak polskie, bo mają smak naturalny, a nie udoskonalony. Porównajcie polski jogurt z norweskim. Polski to jedwabisty kolorowy krem na deser, norweski, to po prostu jogurt. Tak jest z większością produktów. Można sobie też porównać skład. Wszędzie dodają E..., również w Norwegii, ale tu mniej, a czasem wcale.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
dzięki za odp.ten mi się już kończy także już niedługo zakupię ten balsam.mam pytanie chcę skierowanie do ginekologa czy położna mi je da czy muszę podać powód dla którego chcę iść do ginka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(anetamilka23)
Wiking
Witam!!! chciałam Was spytac ile pieniedzy dostaje sie tu na dziecko ? tylko rodzinne ? i i le , i czy cos jeszcze czy tylko rodzinne , dziekuje pa juz nie długo do 11go lipca hehe no cuz moze dotrwam ostatnio duzo znajomych urodzilo przed czasem i to własnie chłopców wiec kto wie ile wytrzymam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(anetamilka23)
Wiking
Ja juz zuzyłam 3 tubki kremu przeciwko rosztępom z firmy perfecta mama kosztuje jakies 26 zł no i powiem ze mam rozstępy na na posladkach to znaczy tak po bokach i to dosc duzo neistety musze wyprubowac ten krem co gamma28 poleca naturakny hmm z tym ze czy on mi pomoze jak ja juz mam koniec ciazy ?? zobaczymy , powinny mi zblednąc prawda ? :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(Anna M)
Wiking
Hej Justke,dobry pomysł z ta szkoła rodzenia,tylko ja we wrzesniu badz w pazdzierniku bede rodzic ,mi ogromnie by pasowało na poczatku sierpnia bądz do 15 sierpnia,myslałam by w Polsce iść z przyjaciółką ,ale mój mąz bardzo chce byc przy porodzie a ja chyba wolałabym z przyjaciółką bo boje się jak ja sobie poradzę.
Byłam juz w Krakowie na targach dla mam i kobiet w ciązy i bardzo mi sie podobało,uczono nas jak nosic dzieci w chustach, reanimacji ,kąpieli noworodka ,poza tym usg 4D -poleciały mi łezki gdy zobaczyłam to maleństwo najukochańsze, były wizyty u ginekologa badania i jeszcze wiele fajnych rzeczy wszystko oczywiście niepłatne.
Chętnie sie z Wami spotkam gdy tylko dolecę w końcu do Norwegii... od dziecka słucham jak to wspaniale jest w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Co do ginekologa, to zależy na jaką położną trafisz. Generalnie trzeba mieć powód, ale tym powodem może być twój strach o stan dziecka na przykład. Możesz trochę symulować ból Ja jestem w 19 tyg ciąży i już dwa razy byłam u ginekologa. Pierwsza wizyta była rutynowa, moja lekarka preferuje wysłanie na badanie i USG, a druga była też z polecenia lekarki, bo miałam za nisko macicę niż powinna być w 17 tyg ciąży. Okazało się, że wszystko jest OK. Miałam więc już dwa USG, a w ten piątek też idę, na to planowane, które robią tu ok. 20 tyg.
Co do pieniędzy na dziecko, to jeśli masz numer personalny i prowadzisz ciążę tu przysługuje ci macierzyńskie na 10-12 mies do wyboru (musisz mieć je wypracowane) lub w przypadku kobiet, które nie pracowały otrzymujesz jednorazowo 35 tys koron przed porodem (jakieś 2 mies przed) na zakup wszystkiego, co jest ci potrzebne dla dziecka. Potem będziesz otrzymywała barnetrygg, czyli rodzinne w wysokości 970 nok miesięcznie po ukończeniu przez dziecko pierwszego miesiąca życia. Czasem się spóźniają z pierwszą wypłatą, ale potem wyrównują. Po ukończenia przez dziecko 12 miesięcy, w 13 mies życia, jeśli dziecko nie chodzi do przedszkola, przysługuje 3303 nok miesięcznie dodatkowo. Te pieniądze dostaje się maksymalnie na 23 miesiące. Jeśli dziecko ma pełne miejsce w przedszkolu, tzn 5 dni w tygodniu pieniądze traci się automatycznie. Jeśli dziecko ma w przedszkolu niepełny wymiar godzin, to pieniądze traci się proporcjonalne, np. dziecko chodzi na 50%- dostajesz połowę kasy. Poza tym jeśli dziecko ma zdiagnozowane choroby lub alergię dostajesz dofinansowanie, ale nie mam pojęcia w jakiej wysokości.
Co do rozstępów, to ważne jest nawadnianie od środka, czyli picie dużej ilości wody. Smarować się warto od samego początku, teoretycznie nie ważne czym, byle jak najczęściej i aby skóra cały czas była nawilżona. Zwłaszcza latem, ja niestety w ostatniej ciąży przez wakacje, gdy byliśmy w podróży zapominałam o tym, a sporo przytyłam, i kilka mi się przytrafiło. Ale czułam, że skóra jest sucha i napięta. Ten balsam, który polecam daje taką przyjemną powłoczkę na skórze, czuć że jest miękka i nawilżona. Na istniejące rozstępy niewiele można poradzić, bo nigdy do końca nie znikną. Kremy pomagają na w wygojeniu ran, zwłaszcza gdy są czerwone i świeże. Ten balsam oraz żel też powinny pomóc, bo aloe vera świetnie działa na gojące się rany, świeże blizny, poparzenia i różne inne problemy skórne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Paulina Olbryś
(PaulaOl)
Wiking
Hej Dziewczyny! Ja już 30 tydzień, coraz mi ciężej...nawiązując do tematu oczekiwań na męża: ja na mojego czekam co tydzień, jest kierowcą i cały tydzień jest w trasie a w wraca na weekendy ( 2 dni), w ciągu tygodnia spędzamy czas razem z synkiem, urozmaicamy ten czas spacerami, zabawą, odwiedzinami a także chodzimy do otwartego przedszkola, które działa w naszym mieście, przebywają tam mamy z dziećmi różnego pochodzenia (Norweżki, Polki, Afrykanki, Czeczenki itp) oprócz zabaw z dziećmi jest tez kurs norweskiego...ale wrócimy do tego dopiero po wakacjach, bo dziś był ostatni dzień przed wakacjami! Jak urodzi się dzidziuś, mój mąż ma miesięczny urlop a poźniej na miesiąc wesprę sie mamą i teściową.
Ja już dostałam pieniądze z NAV na wyprawkę, w ciągu 10 dni od złożenia wniosku. Wizyta u położnej przebiegła sprawnie i szybko, mam jeść mniej czekolady ( miałam cukier w moczu) a na moje pytanie o to że twardnieje mi brzuch, stwierdziła ze 1-2 razy w ciagu dnia to prawidłowo ale więcej to już nie... leci mi też rano krew z nosa ale to też podobno normalne w ciąży! Ja do ginekologa nie potrzebuję skierowania ale będę się upierać o ponowne USG chcę wiedzieć jak jest ułożony dzidziuś!
W poprzedniej ciąży miałam GBS dodatni ( bakterie w pochwie) i mój synek urodził się z infekcją wrodzoną, poważnie brzmi ale to infekcja bakteryjna wyleczona w 7 dobie antybiotykiem...jednak teraz też powinnam mieć zrobione badanie na obecność tej bakterii, zobaczymy jak się do tego zapatrzą....
Pozdrawiam serdecznie!
PS: musze wybróbować polecany balsam, jednak jak zużyje zapasy z Polski!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(beatris0302)
Wiking
Też zaczęłam 30tydz.. Czuję się trochę jak kula.. A też mam bakterie w moczu i dostałam na to jakiś krem, który mam stosować przez tydz i tez ma skurcze takie od3 do 5min i to 2-3 razy dziennie a położna powiedziała ze jeśli będą częstsze to zaraz trzeba się zgłosić do szpitala i w razie czego wypisała mi na kartce jakąś informacje dla lekarza w szpitalu.. Tylko jak są skurcze to nie wolno nic robić tylko je przeczekać tak mi powiedziała.. A usg tez bym chciała jeszcze mieć zrobione żeby wiedzieć czy synek jest dobrze ułożony.. Razem z mężem nie możemy się doczekać kiedy Mały już będzie chciał wyjść Jeszcze 10tyg

P.S: a co do rostępów to jeszcze nie ma ani kreseczki a od początku ciąży smaruje się oliwka dla dzieci Tylko co mam to cellulit na udkach i pośladkach..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
Anna Szzzzz..
(Vagabunda)
Nowicjusz
Hej Mamuski,

Milo mi tak poczytac o Waszych doswiadczeniach. Ja w piatek zaczynam 34 tydzien wiec juz blizej niz dalej. Jesli chodzi o rozstepy to tak jak mowi gama28 - trzeba sie nawilzac i to najlepiej od wewnatrz. Ja na pocztatku ciazy pilam jak szalona - tak chcialo mi sie pic ze wypijalam wszystko co stalo w zasiegu wzroku ...zartuje, ze wszystko, ale wypijalam chyba 4 litry wody dziennie. Teraz tez pije niemalo. I podobnie jak beatris0302 od samego poczatku smaruje sie oliwka codziennie (rada jednego z ginekologow, u ktorego bylam na pierwszym usg w Polsce). Efekty sa - zero rozstepow, ale mysle ze tez to zalezy od fizjonomii kazdej z nas. Moja waga skoczyla sporo, zwlaszcza na poczatku, co najdziwniejsze najwiekszy z tego wszystkiego mam brzuch, niektorzy twierdza ze "za duzy", do tej pory przytylam jakies 15 kg ale teraz kiedy powinnam przybierac jak najwiecej bo dziecko nabiera masy po 200 gram na tydzien - moja waga stoi w miejscu. Bluzki dalej nosze w swoim starym rozmiarze 38, spodnie musialam kupic wieksze, abstrahujac od tego ze ciazowe . Termin mam na 9tego sierpnia, pracuje do 20tego lipca, ale ostatnio jak bylam po wyprawke dla Malej nie moglam sie oprzec jeszcze jednemu usg zeby zobaczyc jej buzke i lekarz wyliczyl mi nowy termin na 21lipca!! Mala juz nie taka mala

Mam pytanie do doswiadczonych Mam - zastanawiam sie nad wyborem lozeczka dla dziecka i rozwazam zakup turystycznego z dodatkowym normalnym materacykiem. Czy ktoras z Was ma doswiadczenie z takimi lozeczkami?? Moja najwieksza obawa jest o zdrowotnosc takiego sprzetu dla ukladu miesniowo-szkieletowego rozwijajacego sie malego czlowieczka. Piszcie jesli ktoras z Was ma takie lozeczko.

Pozdrawiam Was Mamusie.

P.S. PaulaOl - powinnas zrobic badanie na cukrzyce ciezarnych - cukier w moczu moze nie byc efektem "za duzej ilosci czekolady". Czasmi sie zdarza, ze kobiecie w ciazy wariuje trzustka i nie radzi sobie z weglowodanami. W Norwegii nie spotkalam sie z takim badaniem, a ginekolog w Polsce zlecil mi takie badanie, bo mowi, ze w ciagu miesiaca znalazl cukrzyce u 5ciu ciezarnych. Czesto jest ona bezobjawowa, ale nie jest obojetna dla organizmu. Jak poprosilam o to badanie w Norwegii wyslali mnie do labolatorium na zmierzenie cukru we krwi. Ale badanie wyglada troche inaczej. Pisz jesli potrzebujesz szczegolow.

Ale sie rozpisalam - mam nadzieje, ze komus bedzie sie chcialo to czytac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
chce się czytać bo coś zawsze się dowiemy ciekawego bądż nowego.mój syn śpi w takim łóżeczku turystycznym i jak narazie nic się nie dzieje wydaje mi się że dobry materac odgrywa dużą rolę,tylko że on zaczął spać w takim łóżeczku gdzieś dopiero jak miał ok.9 miesięcy bo tak to w normalnym łóżeczku ale było mu ciasno choć kupiliśmy kojec 100cm.na 100cm.tom i tak mu ciasno i myślimy kupić normalne łóżko tylko zastanawiamy się jakie bo strasznie się wierci w nocy i może ktoś wie gdzie można kupić fajne łóżko typu samochód albo wóz stażacki bo takie widziałam w PL.A jeszcze co do kojca to jest super nie jest ciężkie(zależy może też jakie)a na wyjazdy rewelacja po złożeniu dużo miejsca nie zajmuje,ale z materacem no to już troszkę więcej ale naprawdę wygoda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok