Hej, ja kiedyś rozmawiałam tu z lekarzem o leczeniu zębów w ciąży i powiedział mi, że leczenie może być za darmo tylko, gdy istnieją dowody na to, że problem, który masz z zębem jest wynikiem ciąży, ale jest to trudne do udowodnienia. Twój taki nie jest, więc będziesz musiała zapłacić. Ja też miałam problem podobny do twojego, wypadła mi polska plomba, dziur się powiększyła i bardzo bolało, miałam zakażenie w kanale. Całość byłaby bardzo kosztowna, bo to był ząb z trzema kanałami i lekarz musiałby otworzyć wszystkie, wtedy cena doszłaby nawet do kilkunastu tysięcy tutaj. Ból miałam tak okropny, że przez weekend zjadłam dwa opakowania tabletek przeciwbólowych i leżałam ciągle z okładem. Problem rozwiązałam tak, że poszłam do dentysty, który zrobił prześwietlenie i dał receptę na antybiotyk. Po lekach wszystko minęło. Lekarz był Niemcem i wziął za to tylko 100 nok! Potem poszłam do innej lekarki, też Niemki, a ona zaproponowała mi rozwiercenie zęba, założenie plomby tymczasowej, która miała jej zdaniem wytrzymać minimum miesiąc, a przy ostrożnym jedzeniu nawet kilka. Zgodziłam się na to, założyła mi lek, potem tę plombę i za wszystko zapłaciłam jakieś 800 nok. W przypadku obu lekarzy wyraziłam się jasno, że nie stać mnie na te kilka tysięcy i chcę opcję najtańszą, aby dotrwać i dowieźć do Polski. Wykazali się zrozumieniem i dzięki temu zapłaciłam niewiele, po kilku miesiącach pojechaliśmy do Polski, gdzie ja i mój mąż zrobiliśmy w sumie 16 miejsc za które zapłaciliśmy jakieś 1800 zł, czyli za wszystko mniej niż w dobrym układzie za jeden ząb z dwoma kanałami w Norwegii (minimalna cena tutaj za taki ząb 2 lata temu była 4000 nok).
Z opisu problemu jaki miała twoja mama wnioskuję, że zapadła na paradontozę. Mój tata też to miał i w ciągu kilku miesięcy stracił wszystkie zęby, które same wypadały. Ta choroba jest groźna, ale daje pewne objawy, jest to bój dziąseł, krwawienie, obsuwanie się dziąsła. Można tę chorobę zahamować, ale jeśli jest za późno, to już nic się nie da zrobić. Trzeba obserwować i być wyczulonym na sygnały. Skłonności można dziedziczyć. To są informacje dość stare, nie chciało mi się teraz szukać w necie, może coś się w tej kwestii zmieniło, poszukaj i poczytaj. Niemniej wypadająca plomba nie ma z tym nic wspólnego.
Jesteś w końcówce ciąży, poproś o wycenę twojego leczenia, potem porozmawiaj, bo być może lepiej będzie wybrać się z kilkutygodniowym maluszkiem do Polski niż robić ten ząb lub zęby tutaj. Jeśli jest to ząb mały z jednym kanałem, a problem w miarę powierzchowny to ceny norweskie są do przyjęcia. U mnie akurat wypadło inaczej i lekarz powiedział, że ceny nie da się przewidzieć, może wzrosnąć nawet do kilkunastu tysięcy. Więc się nie zgodziłam.