Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
Czytali temat:
Jerzy Świerzykał slovian slovian sand vinik Kasia MojaNorwegia John Born (9440 niezalogowanych)
159 Postów
Ewa St
(buu)
Stały Bywalec
Jedno jest pewne, polska kultura, gościnność i tolerancja zginęły w II Wojnie Światowej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Jasta102
a w Twoim pierwszym poscie chodzilo Ci o Poznanski Ochotniczy Batalion Smierci, 3 Oddzial Wilenski AK?

nie
były to oddziały spieprzające za Piłsudskim z wycieczki kijowskiej
dla job jego mać historyków polskich
hordy bolszewickie ruszyły na zachód Europy i znalazły się pod Warszawą
natomiast według historyków światowych
hordy polskie napadły na Kijów, dostały po ryjach i wiały pod Warszawę, gdzie dzięki pomocy całej Europy udało im się wyhamować
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
Stachu ja lubię historię ale przede wszystkim wojny na morzach...to co piszesz jest dla mnie ciekawe..proszę napisz gdzie o tych wydarzeniach można poczytać .
to jest interesujące.
pozd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
jasta102 napisał:
Jeńcy wojny 1920 r. - prawda niewygodna dla Polaków i Rosjan

Niepublikowane w Polsce dokumenty pokazują wstrząsający obraz barbarzyństwa w łagrach II Rzeczypospolitej. Za drutami polskich obozów sowieccy jeńcy padali jak muchy.
W Centralnym Archiwum Wojskowym zachowały się z tego okresu szczególnie dramatyczne listy generała Zdzisława Hordyńskiego-Juchnowicza, lekarza wojskowego i szefa departamentu sanitarnego MSW. W grudniu 1919 r. zrozpaczony relacjonował naczelnemu lekarzowi Wojska Polskiego wizytę w stacji rozdzielczej w Białymstoku: „Ośmielam zwrócić się do pana generała z opisem tego strasznego obrazu, który staje przed oczami każdego, kto przybywa do obozu. Panuje niemożliwy do opisania brud i niechlujstwo. Przed drzwiami baraków kupy ludzkich odchodów, które są rozdeptywane i roznoszone po całym obozie przez tysiące stóp. Chorzy są tak osłabieni, że nie są w stanie dojść do latryn, te zaś są w takim stanie, że nie sposób zbliżyć się do siedzeń, bo podłoga pokryta jest grubą warstwą ludzkiego kału. Baraki są przepełnione, wśród zdrowych pełno jest chorych. Według mnie tam na tych 1400 jeńców w ogóle nie ma zdrowych. Okryci łachmanami tulą się do siebie, próbując ogrzać się nawzajem. Dławi smród, bijący od chorych na dyzenterię i zakażonych gangreną, opuchniętych z głodu nóg. Dwóch szczególnie ciężko chorych leżało we własnym kale sączącym się przez poszarpane portki. Nie mieli już sił, by przesunąć się w suche miejsce. Jakiż to straszliwy obraz”.
m.newsweek.pl/polska,jency-wojny-1920-r-...sjan,46413,1,1.html#

nie wiedziec czemu jakos newsweek nie wydaje mi sie wiarygodnym zrodlem historycznym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Ewa St
(buu)
Stały Bywalec
Karol.Ky napisał:
jasta102 napisał:
Jeńcy wojny 1920 r. - prawda niewygodna dla Polaków i Rosjan

Niepublikowane w Polsce dokumenty pokazują wstrząsający obraz barbarzyństwa w łagrach II Rzeczypospolitej. Za drutami polskich obozów sowieccy jeńcy padali jak muchy.
W Centralnym Archiwum Wojskowym zachowały się z tego okresu szczególnie dramatyczne listy generała Zdzisława Hordyńskiego-Juchnowicza, lekarza wojskowego i szefa departamentu sanitarnego MSW. W grudniu 1919 r. zrozpaczony relacjonował naczelnemu lekarzowi Wojska Polskiego wizytę w stacji rozdzielczej w Białymstoku: „Ośmielam zwrócić się do pana generała z opisem tego strasznego obrazu, który staje przed oczami każdego, kto przybywa do obozu. Panuje niemożliwy do opisania brud i niechlujstwo. Przed drzwiami baraków kupy ludzkich odchodów, które są rozdeptywane i roznoszone po całym obozie przez tysiące stóp. Chorzy są tak osłabieni, że nie są w stanie dojść do latryn, te zaś są w takim stanie, że nie sposób zbliżyć się do siedzeń, bo podłoga pokryta jest grubą warstwą ludzkiego kału. Baraki są przepełnione, wśród zdrowych pełno jest chorych. Według mnie tam na tych 1400 jeńców w ogóle nie ma zdrowych. Okryci łachmanami tulą się do siebie, próbując ogrzać się nawzajem. Dławi smród, bijący od chorych na dyzenterię i zakażonych gangreną, opuchniętych z głodu nóg. Dwóch szczególnie ciężko chorych leżało we własnym kale sączącym się przez poszarpane portki. Nie mieli już sił, by przesunąć się w suche miejsce. Jakiż to straszliwy obraz”.
m.newsweek.pl/polska,jency-wojny-1920-r-...sjan,46413,1,1.html#

nie wiedziec czemu jakos newsweek nie wydaje mi sie wiarygodnym zrodlem historycznym.

Mam podobne odczucia. Jak dla mnie to populistyczne czasopismo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
qantan napisał:
Stachu ja lubię historię ale przede wszystkim wojny na morzach...to co piszesz jest dla mnie ciekawe..proszę napisz gdzie o tych wydarzeniach można poczytać .
to jest interesujące.
pozd.

a dla rozgrzewki przeczytaj
www.wprost.pl/ar/9554/Nasza-wina/?I=956
www.wprost.pl/ar/8833/Nasze-winy/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Ewa St
(buu)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
qantan napisał:
to jest interesujące.
pozd.

a dla rozgrzewki przeczytaj
www.wprost.pl/ar/9554/Nasza-wina/?I=956
www.wprost.pl/ar/8833/Nasze-winy/

Nie wiem, co usiłujesz udowodnić, ale póki co pokazujesz, że sam jesteś "historykiem" bazującym na populistycznych pismach. Wcześniej w tym wątku jakaś osoba przytoczyła, że każdy historię pokazuje wg własnego pomysłu, a im bardziej barwnie, tym większe zainteresowanie wzbudza. Krytykujesz innych za takie zachowanie, a sam podświadomie je aprobujesz...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Karol.Ky napisał:
to bardzo proste
ponieważ nie podziela mondrości historycznych zdobytych w polskich szkołach
jacy to Polacy zawsze mondrzy, dobrzy i kulturalni byli, a nawet waleczni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Ewa St
(buu)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
Karol.Ky napisał:
to bardzo proste

Ciekawe, moją "mondrość historyczna" opiera się raczej na czymś innym niż podręczniki szkolne. Jeśli Pan tak mocno dyskredytuje zeznania świadków, z którymi miałam okazję rozmawiać to proszę bardzo, w końcu wolność słowa. Choć Pana sposób wypowiedzi świadczy o braku kultury, więc nie dziwię się, skoro tak Pan wyśmiewa tych kulturalnych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
buu napisał:
jasta102 napisał:
Karol.Ky napisał:
to bardzo proste

Ciekawe, moją "mondrość historyczna" opiera się raczej na czymś innym niż podręczniki szkolne. Jeśli Pan tak mocno dyskredytuje zeznania świadków, z którymi miałam okazję rozmawiać to proszę bardzo, w końcu wolność słowa. Choć Pana sposób wypowiedzi świadczy o braku kultury, więc nie dziwię się, skoro tak Pan wyśmiewa tych kulturalnych.

pamiętam do dziś
trzydzieści parę lat temu siedziałem w poczekalni u lekarza
obok żwawy dziadek
i tak sobie ni z gruszki ni z pietruszki zaczął opowiadać jak to w Kijowie sobie pohulał
dostawali od dowódców wolny czas, żeby sobie poszaleć
no to szaleli
a może słyszałaś jak generał Anders sobie dla zabawy do jeńców strzelał?
na pewno nie
Jedno jest pewne, polska kultura, gościnność i tolerancja zginęły w II Wojnie Światowej.
Matko Boska
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok