Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jerzy Świerzykał slovian slovian sand vinik Kasia MojaNorwegia John Born (9440 niezalogowanych)
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
jasta102 napisał:
Karol.Ky napisał:
jasta102 napisał:
a co przygłupy powiecie na film Sztetl
pewnie też czyjaś manipulacja
może ruska, może żydowska
tylko, kto w nim grał polską ciemnotę?

dzieki za przyglupow, to ze mlodsi nie znaczy glupsi.

Ktory Sztetl? Mariana Marzynskiego?
Marian Marzynski jaki jest taki jest.

Dla mnie to wzorzec jak nie krecic filmu dokumentalnego. duzo przeinaczen. Bardzo jednostronny.
Troche nas zohydzil, ba nawet bardzo. Neui wiem dlaczego tak sie na Poslke uwzieli, ale latami Polacy i Zydzi zyli w symbiozie. Choc Zydzi tez nie byli swieci, jak i my.

zakładam, że nikt tu nie oglądał tego filmu
bardzo głośnego, szczególnie w USA
przykładowe trzy sceny
-polski ksiądz katolicki wyłożył sobie alejkę od plebanii do kościoła macewami, czyli płytami nagrobnymi z żydowskiego cmentarza
coby chodząc sobie sutanny w błocie nie ubabrać
- w opuszczonej po wojnie synagodze polscy gospodarze urządzili sobie hodowlę baranów
aj ile to było skowytu jak sowiety urządziły w kościele szkołę, magazyn, albo muzeum
- pytają się starego dziada z jednym zębem, w portkach z rozpiętym rozporkiem i sznurkiem zamiast paska czy mordował żydów
a on odpowiada, że on to nie, ale Malinowski
co ci jeszcze przygłupie dodać
może to, że wbrew twojej opinii Newsweek był uważany za najbardziej prestiżowy tygodnik na świecie, a bycie człowiekiem roku Newsweeka znaczyło więcej niż Nagroda Nobla

Chyba, ci sie z magazynem "Time" pomylilo. Co do przyjmowania kazdego filmu"pseudodokumentalnego" jako wyznacznika prawdy to proponuje "Mgla" tam tez sama prawda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
A tu cytat z Ciebie " w pewnych sprawach trzeba się posłużyć doświadczeniem życiowym i rozumem" Jak to wyglada w tym kontekscie, gdzie jakis film dokumentalny forsujesz jako prawde objawiona?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Wacek1 napisał:
Zabawne jak z powodu indolencji niektorzy żaglują terminologia, wybierajac ta, ktore według nich pasuje do tematu. Wypada chyba najpierw znac terminologie odnoszaca sie do przedmiotu sporu pani wirtualna.

Ja bym odeslal do 2 lektur:
"Istota kultury" Kroebera i " ewolucja jest faktem" J. Coyne - moze dzieki temy przestaniesz mylic pojecia.

Wacławie ty będziesz pierwszy ewoluował, jeśli pojmiesz o czym mówię ja a o czym wy mówicie,bo jak widzę dla Ciebie to słowo ma wyłącznie jedno stare znaczenie. Mówię, że coś ewoluowało, czyli przeszło przez ewolucję (inaczej mówiąc rozwinęło się). Człowiek pochodzi od małpy, czyli ewoluował z człekokształtnych w ludzką postać,tak to też ewolucja tylko ja nie o tej ewolucji mówiłam

Przepraszam ale nie będę z wami dyskutować-rozmawiać-wypowiadać się jeśli nie jesteście w stanie pojąć prostego sformuowania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
wirtualna napisał:
Wacek1 napisał:
Zabawne jak z powodu indolencji niektorzy żaglują terminologia, wybierajac ta, ktore według nich pasuje do tematu. Wypada chyba najpierw znac terminologie odnoszaca sie do przedmiotu sporu pani wirtualna.

Ja bym odeslal do 2 lektur:
"Istota kultury" Kroebera i " ewolucja jest faktem" J. Coyne - moze dzieki temy przestaniesz mylic pojecia.

Wacławie ty będziesz pierwszy ewoluował, jeśli pojmiesz o czym mówię ja a o czym wy mówicie,bo jak widzę dla Ciebie to słowo ma wyłącznie jedno stare znaczenie. Mówię, że coś ewoluowało, czyli przeszło przez ewolucję (inaczej mówiąc rozwinęło się). Człowiek pochodzi od małpy, czyli ewoluował z człekokształtnych w ludzką postać,tak to też ewolucja tylko ja nie o tej ewolucji mówiłam

Przepraszam ale nie będę z wami dyskutować-rozmawiać-wypowiadać się jeśli nie jesteście w stanie pojąć prostego sformuowania

Ciezko pojac co masz na mysli, gdzyz w tej wypowiedzi brak spojnosci. Poetycko zeglujesz na slowach, niestety termin ewolucja, nie ma zadnego nowego znaczenia, byl i jest zawsze tym samym w ujeciu biologicznym. Przedstawiona przez ciebie "definicja" to jedynie zwrot w mowie potocznej, szeroko rozumiany jako rozwoj. Niestety do terminologi naukowej pasuje jak piesc do nosa. Prosze, nie zarzucaj mi ignorancji, nie bedac pewna wlasnych zalozen.

Ps co oznacza, ze cos " przeszlo przez ewolucje" ? W jakim sensie uzywasz tak niefortunnego zwrotu? Uproszczenia sie przydaja pod budka z piwem, jezeli natomiast probujesz tej polemice nadac powazny ton naukowy, to sugeruje trzymac sie terminologii. Bedzie prosciej i obejdzie sie bez nieporozumien.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Wacek1 napisał:
A tu cytat z Ciebie " w pewnych sprawach trzeba się posłużyć doświadczeniem życiowym i rozumem" Jak to wyglada w tym kontekscie, gdzie jakis film dokumentalny forsujesz jako prawde objawiona?
o ile dobrze pamiętam z zajęć filozofii to coś takiego jak prawda nie istnieje, bo nie potrafi być zdefiniowane
za to dobrze pojęcie dobra i zła zostało już określone przez jednego z najwybitniejszych starogreckich filozofów
Psunabudesa
dobro - jak Polak ukraść krowa
zło - jak Polakowi ukraść krowa
potwierdza to doświadczenie życiowe, polski rozum i bibliografia polska
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Jasta102 idz ty z tymi swoimi wywodami do newsweeka. Nie nazywaj mnie przyglupem, gdybym nim byl to bym nie robil teraz tego co robie, tylko bym sie produkowal gdzies indziej. Z drugiej stronu chyba niepotrzebnie tu dyskutuje. Szkoda mego czasu...

Wirtualna
Mozesz uwazac, ze Cie nie rozumiem, tak sie zlozylo, ze ewolucja ma dla mnie tylko znaczenie biologicze. Chyba z racji zawodu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
wacławie gdybyś,przeczytał zanim się wypowiesz to wiedziałbyś do jakich słów i czyich odniosłam się w ten sposób -na pewno nie ,chciałam wam przerywać ważnego tonu naukowego

sam temat nie wzbudził moich podejrzeń cyt. to jak to w koncu jest? toż to prawie jak sympozjum naukowe dla elity
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Karol.Ky napisał:
Jasta102 idz ty z tymi swoimi wywodami do newsweeka. Nie nazywaj mnie przyglupem, gdybym nim byl to bym nie robil teraz tego co robie, tylko bym sie produkowal gdzies indziej. Z drugiej stronu chyba niepotrzebnie tu dyskutuje. Szkoda mego czasu...

Wirtualna
Mozesz uwazac, ze Cie nie rozumiem, tak sie zlozylo, ze ewolucja ma dla mnie tylko znaczenie biologicze. Chyba z racji zawodu.

karolu poszerz swe horyzonty

tylko nie wrzucajcie mi definicji horyzontu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Ewa St
(buu)
Stały Bywalec
Chyba się coś Pani pomyliło, nie wiem nic o zmianie nicku. Sili się Pani na elokwencję, mądrości, a w rzeczywistości jak wskazał Wacek1 mylisz pojęcia, nie znasz ich, używasz ich jak w mowie potocznej, a tak się składa, że są tu osoby z odrobinę większą wiedzą od Pani i jednak trafniej rozumieją daną terminologię.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Jasta102 idz ty z tymi swoimi wywodami do newsweeka.
byłem ponad trzy miesiące i wystarczy
umyłem im ściany kwasem do 12 piętra, tam akurat maja archiwum
jak się przyjrzysz z boku od strony głównego wejścia przy Madison Ave są na marmurach takie zacieki
to moja robota
kwas przeciekł z wyższych kondygnacji
typowe u polskich fachowców
do tego do 42 pietra naprawione narożniki z zewnątrz i wymieniona część cegieł
także mam na koncie znaczny wkład w Newsweeka i jego wielkość
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok