wklejam ponizej linka do filmu znaleznionego na portalu YouTube. Jako, ze interesuje sie historia, ale raczej wybranymi okresami w dziejach naszego narodu, ten film zapadl mi gleboko w pamieci.
Nawet sami Polacy łączą te dwa obozy w jeden więc trudno się dziwić cudzoziemcom. Faktycznie Auschwitz-Birkenau znajduję się kilka kilometrów za Oświęcimiem i tam można poznać makabryczną historię transportów Żydów czy Cyganów ale nie zapominajmy że Polacy też tam trafiali.
Sama jako nastolatka jeździłam ze szkoły na wycieczki i zawsze mówiło się że jedziemy do Oświęcimia, (zwiedzamy też Brzezinkę) ale dla Nas wszystkich był to zawsze jeden i ten sam obóz tylko w dwóch różnych miejscach.
asia77.02 napisał: Nawet sami Polacy łączą te dwa obozy w jeden więc trudno się dziwić cudzoziemcom. Faktycznie Auschwitz-Birkenau znajduję się kilka kilometrów za Oświęcimiem i tam można poznać makabryczną historię transportów Żydów czy Cyganów ale nie zapominajmy że Polacy też tam trafiali.
Sama jako nastolatka jeździłam ze szkoły na wycieczki i zawsze mówiło się że jedziemy do Oświęcimia, (zwiedzamy też Brzezinkę) ale dla Nas wszystkich był to zawsze jeden i ten sam obóz tylko w dwóch różnych miejscach.
Jednak ten starszy Pan mowi cos, czego wiekszosc ksiazek nie podaje, ze transporty z innych krajow zaczely przyjezdzac pozniej, po 1942.
z czym masz Karolu problem,była wojna to Polacy zostali mordowani w pierwszej kolejności ,no chyba nie chcesz powiedzieć ,że ten człowiek kłamie, następnie niemcy się rozkręcili .
Chcesz znać prawdę to pytaj u źródła,ja również interesuje się 2 wojną światową ale większość swojej wiedzy posiadam z przeprowadzonych rozmów z ludźmi,którzy przeżyli
o
historyki się zebrali
to może o polskich obozach koncentracyjnych podyskutujemy
w Tucholi, Wadowicach, Dąbiu, Szczypiornie, Aleksandrowie, Kaliszu i Pikulicach
a wieta hystoryki co za polskie wojsko miało piszczele pod orzełkiem na czapce
założę się że żaden o takich wymysłach nie słyszał
wirtualna napisał: z czym masz Karolu problem,była wojna to Polacy zostali mordowani w pierwszej kolejności ,no chyba nie chcesz powiedzieć ,że ten człowiek kłamie, następnie niemcy się rozkręcili .
Chcesz znać prawdę to pytaj u źródła,ja również interesuje się 2 wojną światową ale większość swojej wiedzy posiadam z przeprowadzonych rozmów z ludźmi,którzy przeżyli
masz na podstawie świadków
Ja problemu nie mam, Napisalem gdzies, ze klamie? Ksiazki przeinaczaja, niestety sa coraz gorsze.
jasta102 napisał: o
historyki się zebrali
to może o polskich obozach koncentracyjnych podyskutujemy
w Tucholi, Wadowicach, Dąbiu, Szczypiornie, Aleksandrowie, Kaliszu i Pikulicach
a wieta hystoryki co za polskie wojsko miało piszczele pod orzełkiem na czapce
założę się że żaden o takich wymysłach nie słyszał
Karol.Ky napisał: wirtualna napisał: z czym masz Karolu problem,była wojna to Polacy zostali mordowani w pierwszej kolejności ,no chyba nie chcesz powiedzieć ,że ten człowiek kłamie, następnie niemcy się rozkręcili .
Ja problemu nie mam, Napisalem gdzies, ze klamie? Ksiazki przeinaczaja, niestety sa coraz gorsze.
więc zapamiętaj,ze książkę pisze człowiek taki sam jak ten ,który kręci film i to są jego myśli i jego informacje i zapamiętaj jeszcze- im barwniej to zrobią tym lepiej się sprzeda
wirtualna napisał: Karol.Ky napisał: wirtualna napisał: z czym masz Karolu problem,była wojna to Polacy zostali mordowani w pierwszej kolejności ,no chyba nie chcesz powiedzieć ,że ten człowiek kłamie, następnie niemcy się rozkręcili .
więc zapamiętaj,ze książkę pisze człowiek taki sam jak ten ,który kręci film i to są jego myśli i jego informacje i zapamiętaj jeszcze- im barwniej to zrobią tym lepiej się sprzeda
Dzieki za praypomnienie. Wrzucilem ten filmik poniewaz zapomina sie o prawdziwych swiadkach tych wydarzen.
Karol.Ky napisał: wirtualna napisał: Karol.Ky napisał: wirtualna napisał: z czym masz Karolu problem,była wojna to Polacy zostali mordowani w pierwszej kolejności ,no chyba nie chcesz powiedzieć ,że ten człowiek kłamie, następnie niemcy się rozkręcili .
Dzieki za praypomnienie. Wrzucilem ten filmik poniewaz zapomina sie o prawdziwych swiadkach tych wydarzen.
No i tu masz rację,póki są lub byli świadkowie na ich podstawie powinny być książki.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.