Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Brak wynagrodzenia. - Norwegia

3 Posty
Kami33
(Kami33)
Wiking
Witam.
Co mogę zrobic gdy pracodawca od 3 miesięcy nie wypłaca mi wynagrodzenie? Jak skutecznie odzyskać pieniądze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
artysta_here
(artysta_here)
Wiking
Mialem podobny problem z jednym ze swoich poprzednich pracodawcow. Jednakze zabezpieczylem sie wczesniej na taka ewentualnosc poprzez codziennie robienie zdjec podczas pracy, oraz zbieranie drobnej dokumentacji np. faktur z odbioru dostarczanego materialu. Przedstawienie tych informacji nieuczciwemu pracodowacy sklonilo go do natychmiastowej wyplaty naleznych zaleglosci. Nie mialem wiec potrzeby, aby udac sie z tym gdzies dalej, ale mysle, ze inspekcja pracy jest odpowiednia instytucja, ktora moglaby Ci jakos pomoc lub doradzic co zrobic.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
109 Postów
Jan Henryk Wachala
(JanHenryk)
Początkujący
Juz kilkanascie razy ten temat przewijal się na forum.
W umowie kazdy ma wyznaczony termin wyplaty.
Jak nie ma wyplaty to przerywam prace.
Nie mowię ze nie wygrasz ale zaczeły się schody.
W Norwegii wyplaty sa co dwa tygodnie lub co miesiac.Juz po pierwszym zatrzymaniu wyplaty powinienes przerwac pracę.
A teraz to moze byc odebrane dwojako.
Trzy miesiace bez wyplaty ?
Niestety ale pracodawca tez przedstawi swoje racje.
Musisz miec mocne argumenty .
Polacy. Nauczcie się.Nie ma kasy nie ma pracy.Amen.
Teraz musisz angazowac swoje srodki na adwokatow ,swiadkow i sady.
A sprawa jest i tak wątpliwa.
Milego wieczoru.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...wiele jest firm z polskimi szefunciami
...gdzie np. feriepenger jest mitem
...zwolnien lekarskich brak
...albo musza odrabiac 1 dzien sobote dla złodziejaszka..
...brud,smród i ubóstwo czasami..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów

(morss.)
Stały Bywalec
Kami33 napisał:
Witam.
Co mogę zrobic gdy pracodawca od 3 miesięcy nie wypłaca mi wynagrodzenie? Jak skutecznie odzyskać pieniądze.
A jakieś zaliczki dostawałeś i kto płacił tobie za mieszkanie, pokój, łóżko lub materac w przedpokoju?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...z obawy przed utrata i tak niewolniczej pracy
...Polak jest zdolny do wielu wyrzeczeń
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów

(morss.)
Stały Bywalec
bojfraoszlo napisał:

Coś w tym jest, jednak bez przesady.
Jednak bywa i tak, że szefuncio zapewnia iż da na dziko 140-nok/t. do tego darmowe łóżko w piwnicy na piętrowej pryczy, darmową podwózkę do pracy i jakieś tysiak nok drobnych na tydzień. oraz codzienne skąpe żarełko po pracy.
Polski niewolnik zasuwa jak automat, a szefcio kreci nosem, że słabo i źle i inwestor nie płaci na czas, lub wcale bo robota spieprzona i tak dalej.
Mija miesiąc a szefcio mówi, że ma straty i trzeba dalej robić albo bez grosza jechać do polski, dlatego niewolnik podkula ogon i daje się dalej gnoić.
Co niektóry podnosi grzbiet po dwóch trzech miechach gdy jest już prawie po ptokach i tak interes się kręci ludzi ubywa, jest napływ nowych jeleni a szefcio kupuje dla szpanu, nowego e-bila.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
morss. napisał:
bojfraoszlo napisał:

Coś w tym jest, jednak bez przesady.
Jednak bywa i tak, że szefuncio zapewnia iż da na dziko 140-nok/t. do tego darmowe łóżko w piwnicy na piętrowej pryczy, darmową podwózkę do pracy i jakieś tysiak nok drobnych na tydzień. oraz codzienne skąpe żarełko po pracy.
Polski niewolnik zasuwa jak automat, a szefcio kreci nosem, że słabo i źle i inwestor nie płaci na czas, lub wcale bo robota spieprzona i tak dalej.
Mija miesiąc a szefcio mówi, że ma straty i trzeba dalej robić albo bez grosza jechać do polski, dlatego niewolnik podkula ogon i daje się dalej gnoić.
Co niektóry podnosi grzbiet po dwóch trzech miechach gdy jest już prawie po ptokach i tak interes się kręci ludzi ubywa, jest napływ nowych jeleni a szefcio kupuje dla szpanu, nowego e-bila.

...świete słowa..
..,,betonowy krąg,,
...i kolejne barany do wydy....a
...przyjada z Polski
...i byc może z polecenia... wydy....ch
...absurd do kwadratu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
109 Postów
Jan Henryk Wachala
(JanHenryk)
Początkujący
A co dotychczas zrobiles w tej sprawie ?
Pierwszym krokiem jest pismo do firmy z siedmiodniowym terminem platnosci .
Jak nie wplyna srodki to gromadz jak najwiecej swiadkow i dokumentow i do adwokata .
Inspekcja pracy tylko wykryje niepraeidlosci ,spisze raport i tyle.
Tylko adwokat bedzie dzialal w twoim imieniu.
Milej niedzieli.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Kami33
(Kami33)
Wiking
Nie napisałem ze problem nie dotyczy tylko mnie ale i reszty pracowników firmy. Sa w tej samej sytuacji co ja.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok