Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
tą bajkę to ja znam dawno Andre ved mark ale ty chyba nie byłeś jeszcze świadkiem zwolnienia czy upadłości firmy -- wtedy przepisy są całkiem inne do tego co podałeś i zgadzam się z tobą

tutaj jeżeli firma zwalnia ciebie czy ty sam się zwalniasz masz prawo zażądać że chcesz mieć wypłatę z sluttopgjøret , czyli wypłatę z rozliczeniem rocznym i feriepenger od którego zapłacisz 36% podatku jeżeli weźmiesz feriepenger w tym samym roku z wypłatą końcową .

jest to najlepszy sposób ponieważ nikt nie ma pewności cy dostanie te pieniążki w czerwcu roku następnego

po pierwsze firma może zmienić nazwę , po drugie ogłosić upadłość a po trzecie nie odzyskasz tych pieniędzy bo nikt ci ich w późniejszym terminie nie wypłaci

widzę że doświadczenia w Norwegii nie masz żadnego -- osiadłeś w tym biednym Bergen i już ci się wydaje że wszystko wiesz , tylko nie wiesz chyba jeszcze jak potrafią kombinować pracodawcy i cię twoja cała wiedza gubi

oczywiście jako osoba pracująca ciągle w danej firmie ty nie masz strachu że firma nie zapłaci ci feriepenger w czerwcu , bo po wakacjach ty wrócisz do pracy , a w przypadku autora postu czekanie na pieniążki do czerwca wiążą się z dużym ryzykiem iż ich nie odzyska , albo będzie biegał po adwokatach by je odzyskać -- ot taka różnica mistrzu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Mam pytanko ogólne, czy ktoś orientuje się czy za feriepenger zgromadzone w roku bieżącym i wypłacone z zakończeniem kontaktu odprowadza się podatek? Jeśli tak to jakiej wartości i kiedy?
znów koń ciągnie w inną stronę ........gdzie autor pytania napisał tu że firma pada ???
a to co tak wyjaśniasz o feriepenger przy zwolnieniu chyba dodałem w cytacie ....tu
Ved avslutning av arbeidsforhold følger det av loven at du i utgangspunktet har krav på å få feriepengene utbetalt sammen med siste lønnsutbetaling

ale może przestałeś rozumieć norweski ......
po raz że nie z rozliczeniem rocznym a przy ostatniej wypłacie a na dodatek nie 36% tylko zaliczka wg stawki z tabellnummer . mnie na szczęście powiatowy nie zwalniali ale moich kuuulegów

ps ...napisałem też że pracodawca nie ma obowiązku wypłacać kiedy pracownikowi się zachce ( w przypadku gdy kontynuję pracę ). tego dotyczył kontekst cytatu w poprzednim poście
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
im więcej piszesz tym bardziej jestem przekonany że wiesz tyle na ile uda ci się coś znaleźć w necie

no ale dobrze , ty wiesz swoje ja swoje i na tym kończę szukanie racji na forum

rzeczywistość i tak pokaże swoje prawa którymi się rządzi a nie jakieś tam uwagi z forum wzięte

to tak jak byś otworzył forum samochodowe -- ktoś zapyta o jakąś usterkę w samochodzie ??

a reszta tworzy z tego niezłe bagno także na końcu z auta może wyjść czasami rower

nie mam zamiaru prowadzić dalszej dyskusji , to co mi potrzeba to wiem a czego jeszcze nie wiem lub nie zetknąłem się z różnymi sprawami to po prostu nie komentuję

a jeśli chcę się dowiedzieć to nie korzystam z forum -- bo to ostatnie miejsce by dowiedzieć się czegokolwiek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
Chlopaki i dziewczyny a czy nie jest tak ze pracodawca wyplaca w roku biezacym to jest pobierany podatek w wysokosci 50%??? nie chce gadac glupot ale cos takiego mi sie tu obilo o uszy... dotyczy to tylko tych feriepenger ktore sa wyplacane za biezacy rok w tym wlasnie roku.... hmmm...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no widzisz ivka111 obiło ci się o uszy

50% podatku można odprowadzić jedynie wtedy kiedy nie posiada się karty podatkowej

wtedy pracodawca ma takie prawo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
no widzisz ivka111 obiło ci się o uszy

50% podatku można odprowadzić jedynie wtedy kiedy nie posiada się karty podatkowej

wtedy pracodawca ma takie prawo

w tym przypadku to chyba nie tyle prawo co obowiazek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
majunia mala
(majaaa)
Wiking
Glupio zapytam, ale interesuje mnie to i nie moge znalezc odpowiedzi. Place podatek wg tabeli. Jesli zwalniam sie z pracy, otrzymuje ostatnia wyplate i feriepenger, czy powinno byc tak, ze pracodawca laczy te dwie sumy i odprowadza jeden wielki podatk 36%? Ponoc za dany rok ma prawo wziasc 36% z feriepenger, ale dlaczego rowniez 36% z wyplaty, kiedy ja odprowadzam zwykle ok 30% ? Bylo minelo i nie chodzi o te kilka procent, jednak w rozmowie byl na mnie krzyk ze ksiegowa ma racje i dostalem upomnienie na prosbe ksiegowej ze kwestionuje jej umiejętnosci. Oczywiscie polacy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
majaaa napisał:
Glupio zapytam, ale interesuje mnie to i nie moge znalezc odpowiedzi. Place podatek wg tabeli. Jesli zwalniam sie z pracy, otrzymuje ostatnia wyplate i feriepenger, czy powinno byc tak, ze pracodawca laczy te dwie sumy i odprowadza jeden wielki podatk 36%? Ponoc za dany rok ma prawo wziasc 36% z feriepenger, ale dlaczego rowniez 36% z wyplaty, kiedy ja odprowadzam zwykle ok 30% ? Bylo minelo i nie chodzi o te kilka procent, jednak w rozmowie byl na mnie krzyk ze ksiegowa ma racje i dostalem upomnienie na prosbe ksiegowej ze kwestionuje jej umiejętnosci. Oczywiscie polacy...
Co za roznica ile ci potracili. W koncu to tylko zadatek na podatek a nie dokladna suma.
W przyszlym roku dostaniesz wyrownanie, czyli albo otrzymasz zwrot nadplaconego podatku, albo bedziesz musial doplacic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
majunia mala
(majaaa)
Wiking
Nie o to pytam..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Podatek pownien byc potracony zgodnie z tabela, ktora zostala Ci przyznana na 2015rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok