Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Mariusz Kucharski (2670 niezalogowanych)
921 Postów

(I.Z.A.)
Maniak
bogdanor1 napisał:
I ja ! Oraz wszystkie kolory teczy ! Hm ,zeby tak ktos choc raz napisal w takich kolorach ! Please ! niech ktos cos skrobnie w tych kolorach -dam plusika !!!!...znalazłam wszystkie kolory tęczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
921 Postów

(I.Z.A.)
Maniak
Malarz wciąż zachodził w głowę:
Są kolory i odcienie,
Każdy inną ma wymowę,
Każdy jakieś ma znaczenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
arturnor102 napisał:
„IKKE NORSK” po prostu fioletowy idiota.
Jest to trolling w najczystszej postaci , jak napisała Ostatno , któraś tam z Forumowiczek .
Pisz tak dalej , a znowu będziesz Miał kłopoty , które jak zwykle zrzucisz na Innych , tylko nie na swoje zawzięte i oślepione postępowanie ... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie chodzi o to -- bo gość może coś i tam wie , ale zdrowo się gubi bo sam nie do końca ma wszystko poukładane -- ja powiem tylko tak że jeśli ktoś pisze że umowy z pracownikiem zawiera się ustnie , czyli na ,,słowo,, i komuś to odpowiada , no i jeszcze protestuje nawet jeśli ktoś zaprzecza , to dla mnie taki ktoś jeszcze dużo musi tutaj być i pracować , aż dojdzie o co kaman ??? .
Jestem ciekaw co by było gdyby teraz nie dostał wypłaty i został zwolniony z pracy --- też na słowo ?? .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
nie chodzi o to -- bo gość może coś i tam wie , ale zdrowo się gubi bo sam nie do końca ma wszystko poukładane -- ja powiem tylko tak że jeśli ktoś pisze że umowy z pracownikiem zawiera się ustnie , czyli na ,,słowo,, i komuś to odpowiada , no i jeszcze protestuje nawet jeśli ktoś zaprzecza , to dla mnie taki ktoś jeszcze dużo musi tutaj być i pracować , aż dojdzie o co kaman ??? .
Jestem ciekaw co by było gdyby teraz nie dostał wypłaty i został zwolniony z pracy --- też na słowo ?? .

jak to jest z tą Norge to do końca nie jestem pewien, ale w takiej na przykład Anglii umowa ustna ma taką samą moc prawną jak i pisemna. co prawda niedawno przekonywał mnie Norweg, że i tu umowa ustna jest tak samo ważna, tylko to akurat nie o pracę chodziło.
z innej beczki to już nawet w Krainie Nad Wisłą złapano kilku gimnazjalistów co to pieniądze produkowali. dzięki mojej produkcji pozwoleniom na pracę kilkanaście osób sobie prawie legalnie pracowało w USA. naprawdę myślisz Wojewódzki, że pisaną umowę to tak trudno spłodzić???
trochę mi się nie chce, ale ostatecznie mogę ci jakąś wytworzyć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no wiesz nie mam nic do tego jasta102 , na jakiej zasadzie ty masz umowę -- możesz sobie nawet mieć spisaną na papierku po gumie do żucia jeśli na to się zgadzasz --- niestety jest tak że jak nie masz umowy pisemnej chociażby na standardarbeidsavtale to jeśli przydarzy się tak że pracodawca ciebie w jakiś sposób oszuka , lub zwolni , to wiedz że odwołać nie masz się gdzie > miałem już taki przypadek i w takim wypadku to nawet adwokat nic nie pomoże . No chyba że pracujesz w jakiejś rodzinnej firmie gdzie np. wujek jest prezesem , wtedy możecie sobie zawierać ustną umowę (chociaż czasami i z rodziną to najlepiej wychodzi się na zdjęciu ) . Nie mając umowy pisemnej pracodawca może manipulować tobą jak chce i ty nawet się nie odezwiesz > przerabiałem już takie akcje i to nic wesołego , a że w Anglii jest tak nie znaczy że tutaj ma być tak samo > w taki razie po co twojemu pracodawcy twoje kwalifikacje na papierze ?? , przecież wystarczy twoje słowo i wszystko powinno się zgadzać
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jak chodzisz po różnych urzędach to chcą od ciebie umowy spisanej na pergaminie i oprawionej w ramkę, czy ostatnie lønnslippy?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie wymagają jasta102, ale sprawa jest inna jak się ma jakieś problemy w pracy --- sądzę że wielu ma tylko boją się zapytać o umowę pisemną, albo pracodawca tak powiedział i to wystarcza --- zresztą ja tylko doradziłem i nie chcę być natrętny w tym . Każdy robi jak uważa , ja wiem że takie sytuacje są czasami nie przyjemne i przestrzegam , a wy sobie róbcie jak chcecie , tylko jak już zacznie się jakiś konflikt w pracy to zazwyczaj wyleją ciebie z roboty z dnia na dzień a ty wtedy będziesz mógł oczekiwać pomocy znikąd.I wtedy to żadne związki i żadna inspekcja pracy nie pomoże , bo każdy zechce twoja umowę bo od tego się zaczyna ---- a pracodawca powie że sam się zgodziłeś robić u niego bez umowy i jesteś w tym momencie w tzw .czarnej du...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Bogumila Jasinska
(bogdanor1)
Stały Bywalec
Powitowy ! Masz plusika ! Udalo ci sie napisac posta bez bluzgow ! Widze ,ze doroslajesz ! I tak trzymaj ! Ale mysle tez ,ze jak ten bedzie siedzial w czarnej d....- pomozesz mu -jak cie znam ! Cyt. nie w takim gownie sie babralem ,wiec POMOZECIE -POMOZEMY !! Pozdrawiam !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(arturnor102)
Nowicjusz
Witam
Gabriel napisał:
"-//-Przecież , nieraz niektóre Wasze posty , są bardziej kabaretowe , niż standard przedstawiany przez zawodowych Satyryków o Polskim Murarzu...!!!-//- , bez względu na Ich osobiste OFICJALNE WYKSZTAŁCENIE...!!! .
A może i jest odwrotnie... im Wyższe wykształcenie deklarowane , tym głupsze pytania i obrona tychże ...
I Ja , lub Mi podobni , staramy się z tym problemem walczyć... czy skutecznie , to już inna sprawa ."

Po pierwsze:
Kto upoważnił Gabriela do oceniania wartości i jakości postów pisanych przez innych użytkowników i zaliczania ich do złych lub dobrych, tych, z których należy lżyć lub na nie odpowiadać? Z tego, co wiem nie jest ani administratorem forum ani też jego moderatorem a według regulaminu tylko oni takie prawo posiadają.

Po drugie:
Kto upoważnił go do pisania w imieniu innych użytkowników forum, bo ja np. sobie tego nie życzę?

Po trzecie:
Do oceniania postów innych użytkowników wypadałoby posiadać jakieś wykształcenie a co ważniejsze jakieś doświadczenie i autorytet. Myślę, że zawodówka ukończona za czasów Stalina to ciut za mało a doświadczenie zdobyte na budowie nawet w norwegi też nie bardzo go do tego kwalifikuje.

I wreszcie po czwarte:
Na przykładzie postu zamieszczonego przez w/w
„Jakie to ma znaczenie czy garaż lub nie garaż...

"Z uśmiechem na twarzy , trzeba podchodzić do sprawy kontroli...
OCZYWIŚCIE JAK PRZEWOZI SIĘ ZGODNIE Z DEKLAROWANĄ NORMĄ...

Mnie jak ostatnio zaproszono z autem do kontroli garażowej , to cały czas miałem ironiczny uśmiech na Mej twarzy ...i całą kontrolę prowadzoną przez Panów Celników uwieczniałem aparatem w telefonie...
Skutek tego był taki , że po kontroli miałem w aucie większy porządek niż przed tą kontrolą a i miejsca jakby więcej...
Nawet papierka nie podniosłem... .
A jak dali do zrozumienia ,że mogę sobie już układać to co wyjęli... to wziąłem termos , nalałem sobie do kubka kawy , usiadłem wygodnie na krześle i również dałem do zrozumienia ,że to nie Mój problem , by wszystko było z powrotem w aucie...
Co prawda , byli lekko zszokowani... jednak ciągle mówiłem im ....
Ikke snake norsk .... ikke norsk ...i piłem kawę dalej...
Coś tam sobie psioczyli... straszyli ...a i tak do auta załadowali wszystko co z niego wyjęli... .”

Co pokazuje Gabriel w zamieszczonym poście, przede wszystkim głupotę, ignorancję i nieznajomość przepisów prawa celnego. Głupotę przez zademonstrowanie celnikom braku znajomość języka norweskiego(pracuje od kilku lat w Norwegii), ale również żadnego innego np. angielskiego, w którym mogliby, jako normalni cywilizowani ludzi z nim porozmawiać oraz wykonując zdjęcia telefonem komórkowym tak jakoby mieli się przestraszyć stolarza z polski. Ignorancję przez pokazywanie ironicznego uśmiechu a przecież Ci ludzie tak jak i on wykonują tyko swoją pracę, której to on im dostarczył przecież oni go tu nie zapraszali. Nieznajomość prawa celnego!!!

Tłumaczenie przepisów celnych ze strony www.toll.no
„Sluzby Celne sa uprawnione do przeprowadzania kontroli osób, bagazu oraz srodków transportu. Bagaz kontrolowany przez Sluzby Celne nalezy samodzielnie rozpakowac i ponownie zapakowac, a osoby kontrolowane maja obowiazek udzielania odpowiedzi na pytania Sluzb Celnych.”

No cóż nic dodać nic ująć „IKKE NORSK”
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok