Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

problemy z ciążą... - Norwegia

1 Post

(tysiulka)
Wiking
witam-potrzebuje jakiejs dobrej rady,pocieszenia...5 dni temu dostalismy razem z mezem cudowny prezent...dwie kreski na tescie ciazowym...bylismy bardzo szczesliwi bo 3 miesiace temu stracilismy dzidzie...
mamy juz jedno dziecko,synka.bardzo chcielibysmy miec jeszcze jedno.mieszkamy w norwegii i nie ma co sie oszukiwac-system opieki zdrowotnej jest tu troche inny.nie dostalam zadnych lekow,hormonow-zostalam zostawiona sama sobie...i nie udalo sie dotzymac tej ciazy...2 tyg.plamilam,bylam u lekarza ktory bez zadnych badan stwierdzil ze to normalne...az ktoregos dnia poczulam ogromna potrzebe pojscia do wc...i stalo sie....pozniej szpital itp.itd....
teraz jestem w podobnej sytuacji,dzis zobaczylam lekko bezowe smugi na bieliznie i delikatnie boli mnie podbrzusze tak jak przy @.boje sie ze znowu bede musiala przezywac to od nowa.jestem teraz w 5 tyg.-wiem ze takie pobolewania sa w sumie normalne ale po tym wczesniejszym poronieniu jestem strasznie uczulona...wiem ze w polsce dostalabym moze duphaston,na podtrzymanie albo inny lek -nie wiem...boje sie tego...moze ktoras z was miala podobny przypadek i dostala jakies leki na podtrzymanie?bylabym bardzo wdzieczna za podpowiedz...
Zgłoś wpis
17 Postów
iwona potocka
(amaretto)
Wiking
Hej! Jeszcze niedawno bylam w podobnej sytuacji, wiem jak trudno jest byc w ciazy zagrozonej, szczegolnie po wczesniejszej stracie. Niestety w Norwegii nie podaja progesteronu do 12 tygodnia, co jest dla mnie nie do przyjecia, boli mnie to, ze bez problemu mozna dokonac aborcji ale podtrzymanie ciazy w pierwszym trymestrze jest niemozliwe. Ja przez cale pierwsze trzy miesiace mialam plamienia, w 10 tyg. trafilam do szpitala z krwotokiem, uslyszalam, ze to normalne i tak sie zdarza... Prawdziwy szok przezylam w czasie usg, na ktorym pierwsza lekarka nie stwierdzila bicia serca dziecka, podczas gdy druga je zobaczyla! Najwazniejsze w calej tej historii jest jednak to, ze pomimo tych przejsc urodzilam zdrowa coreczke! Z calego serca zycze Ci aby tym raze sie udalo, a plamienia nie musza oznaczac najgorszego. Po moich doswiadczeniach z norweska sluzba zdrowia na miejsce porodu wybralam Polske i to byla swietna decyzja. Trzymaj sie cieplo!
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
amaretto napisał:... bez problemu mozna dokonac aborcji ale podtrzymanie ciazy w pierwszym trymestrze jest niemozliwe....
NIESTETY , DLA OSÓB MAJĄCYCH PROBLEM Z NATURALNYM -TRADYCYJNYM POCZĘCIEM DZIECKA - JEST TO , NA PEWNO I BOLĄCE JAK I ZARAZEM NIEZROZUMIAŁE...

Niemniej z punktu medycyny praktykowanej w Norge , takie postępowanie w pierwszych tygodniach ciąży jest jak najbardziej LOGICZNE... .

Eliminuje to przypadki następstw i komplikacji poporodowych , oraz dalszego , ewentualnego życia danej jednostki...

DAWNY ...Norweski system ...za wszelką cenę ratować płód... przyniósł BARDZO NEGATYWNE SKUTKI ... takiego postępowania , w skali całego kraju ... .

Niestety takie jest prawo ekonomi i gospodarki zasobami ludzkimi...

Bardziej drastycznie nie będę już wnikał w szczegóły ...

Niemniej zaznaczę tylko , że obecny system przynosi naprawdę POŻĄDANE REZULTATY ... Normalnych i zdrowych porodów , jak i dalszego zdrowego życia , danych jednostek ludzkich...

(na gościnnych występach)
Zgłoś wpis
17 Postów
iwona potocka
(amaretto)
Wiking
gabriel napisał:
[quote]amaretto napisał:... bez problemu mozna dokonac aborcji ale podtrzymanie ciazy w pierwszym trymestrze jest niemozliwe....
[b]NIESTETY , DLA OSÓB MAJĄCYCH PROBLEM Z NATURALNYM -TRADYCYJNYM POCZĘCIEM DZIECKA - JEST TO , NA PEWNO I BOLĄCE JAK I ZARAZEM NIEZROZUMIAŁE...

Bledne mniemanie, moje dziecko poczelo sie w sposob naturalny-tradycyjny, brakowalo mu tylko progesteronu, otrzymalo go i jest zdrowe
Czy swoimi "madrymi" wywodami chciales w jakis sposob pomoc?
Poza tym w Norwegii ciagle istnieje powazny problem urodzen dzieci uposledzonych i z wadami rozwojowymi, mozliwe, ze wlasnie m in. z powodu niedostatecznej ilosci hormonow w pierwszej fazie rozwoju.
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
amaretto napisał:... Czy swoimi "madrymi" wywodami chciales w jakis sposob pomoc?
Poza tym w Norwegii ciagle istnieje powazny problem urodzen dzieci uposledzonych i z wadami rozwojowymi, mozliwe, ze wlasnie m in. z powodu niedostatecznej ilosci hormonow w pierwszej fazie rozwoju.
TAK ,
poprzez uświadomienie jak podchodzi się w Norge do problemu ciązy w pierwszych jej tygodniach ...
To że płodowi jest brak jakiś hormonów , lub innych witamin ,to nie wina Lekarzy , tylko kobiety , która zdecydowała się na ciążę ...będąc nie w pełni zdolną do tego czynu ...
Ile Kobiet przed ciążą idzie na specjalistyczne badania z tym związane...
NO ILE...!!!
A ILE Z WAS poszło przed ciążą na rutynowe badania do ginekologa.... ILE...!!!

Wszak swemu chłopu wszystkiego nie pokazujecie ,a tu OBCY CHŁOP W WASZEJ ..:małej"...będzie grzebał i to bez żadnej przyjemności...

Nie oszukujcie się same , bo to nic nie daje...
Dopiero zaczyna się PŁACZ jak już jest za późno ...
Bo przed ...TO TYLKO UROJONY WSTYD ,PRZED WIZYTĄ u konkretnego specjalisty jakim jest ginekolog...

to tyle z mojej strony w tym poważnym temacie ...

(na gościnnych występach)
Zgłoś wpis
1 Post

(tysiulka)
Wiking
dziekuje ci amaretto za zyczliwe i pocieszajace wpisy-aczkolwiek musze nawiazac do wpisu uzytkownika gabriel...powiem ci,ze nie wiem co ty sobie wogole wyobrazasz,jaka posiadasz wiedze na temat ciazy itp.-jak widac,jestes laikiem skoro w ten sposob wypowiadasz sie na tym forum.wolalabym nie otrzymywac takich tresci poniewaz znieczulica jaka przez ciebie przechodzi jest paralizujaca i zycze ci aby twoja zona jezeli takowa posiadasz nigdy nie musiala przechodzic tego co ja i moj maz....

Wszak swemu chłopu wszystkiego nie pokazujecie ,a tu OBCY CHŁOP W WASZEJ ..:małej"...będzie grzebał i to bez żadnej przyjemności...-
wygladasz mi bardziej na osobe ktora probuje udowodnic sama sobie jaka to jest inteligentna i blyskotliwa w kazdym temacie z zycia wzietym...piszesz jakbys byl jakims maniakiem seksualnym-powiedz mi,jak mozesz myslec a co dopiero pisac o tym ze kobieta idac do lekarza,specjalisty wychodzi z zalozenia,ze ktos bedzie jej grzebal w malej.....????
powiem ci jeszcze wiecej-poprzestan na zostawieniu swojej opinii w tym temacie w swojej glowie i nastepnym razem nie wypowiadaj sie w tak powaznych watkach jak zycie badz smierc kogos bliskiego...
a to tyle z mojej strony w temacie twojej zalosnej odpowiedzi.....
Zgłoś wpis
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
tysiulka ja mialam zagrozenie ale z przedwczesnym porodem to mi w PL podawali w szpitalu nospe,sprobuj moze i ty.
Zgłoś wpis
1 Post

(tysiulka)
Wiking
powiem ci ze dzis nie widze zadnych plamien(zreszta te wczorajsze byly naprawde skape-wrecz mikroskopijne)ale to zawsze plamienie....brzuch tez mnie nie boli-caly czas siedze w domu z synkiem i narazie staram sie duzo lezec.w poniedzialek ide do lekarza-mam nadzieje ze wszystko bedzie ok!!!!wlasnie odkopalam no-spe u siebie w apteczce i jem ja od wczoraj 1 x na dzien.jak bylam w ciazy z moim synkiem to pod koniec tez mialam przepisana no-spe wiec nie obawiam sie ze moze zaszkodzic.
juz naprawde nie chcialabym przez to przechodzic...nie iwem czy mialabym sily probowac kolejny raz.ja bede w polsce 19 grudnia i zastanawiam sie czy nie pojsc do mojego zaufanego lekarza ktory prowadzil moja pierwsza ciaze zeby cos mi przepisal,zobaczyl czy nie potrzebuje wiekszej dawki progesteronu zeby moc utrzymac ta ciaze.napewno sie nie poddam i bede walczyc o to zeby donosic ta ciaze.
troche przeraza mnie to ze tu w norwegii nie podaje sie zadnych hormonow przez I trymestr-przy calym szacunku do norweskiej sluzby zdrowia,dla mnie to jest chore rozwiazanie.ale musze byc dobrej mysli..tego sie trzymam razem z mezem...
Zgłoś wpis
17 Postów
iwona potocka
(amaretto)
Wiking
Mam nadzieje, ze gabriel zakonczyl swoje zenujace, goscinne wystepy.
Zgłoś wpis
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Nie mam zamiaru się wymądrzać ani dociekać na jakiej podstawie wysuwa swoje wnioski gabriel,jednak trzeba przyznać że jest sporo racji w tym co mówi.
Tym bardziej dziwi mnie podejście autorki tematu.Tym bardziej że jest to jej druga ciąża i powinna być przygotowana na taką sytuację,jeśli już raz się przechodziło przez to.
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok