Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Mycha Mycha (6574 niezalogowanych)
29 Postów
Wiking
mnie w Norwegii brakuje:kapusty kiszonej,ogórków kiszonych,klusek z mięsem i innymi farszami,pierogów,twarogu,polskich wędlin i mięsa,a najważniejsze SOKÓW MARCHWIOWYCH Z DODATKAMI np kubuś smakuś pysio itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
acha no i klusek na parę mi brakuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
pozdrawiam dziewczyny.niewiem czym się tak zachwycacie?te tak zwane nasze jest tak samo do du.........y jak i tutejsze,ogórki kiszone i kapusta kupione w sklepie to samo(czasem aż śmierdzą).chyba nieznacie smaku prawdziwego piwa niepasteryzowanego,kapusty od babci i dziadka którą deptali wasi rodzice.też bym zjadł pierogów,klusek gniecionych z serem(swoiskim) iokrasą,pyzów itp. itd.no ale narazie mogę tylko pomażyć.dobrze że jeszcze nie karają za to.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
lika napisał:
mnie w Norwegii brakuje:kapusty kiszonej,ogórków kiszonych,klusek z mięsem i innymi farszami,pierogów,twarogu,polskich wędlin i mięsa,a najważniejsze SOKÓW MARCHWIOWYCH Z DODATKAMI np kubuś smakuś pysio itp.
W Oslo na Pilestredet 44 jest to wszystko, byłam kilka dni temu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
alma78 napisał:
Jadłam te kebaby z lamy ale nie "przemawia" to do mnie .
Chciałem tylko nieśmiało zauważyć ,że " mięso z tzw. lamy " to nic innego jak najzwyklejsza BARANINA.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
A ja chciałabym zauwazyc, ze mieso z lamy bardzo przypomina baraninę, ale nią nie jest. Lamy są z wielbłądowatych. Tak wiec jest co cos innego niz "najzwyklejsza baranina".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Według normalnego słownika polsko - norweskiego :
polskie słowo ....BARANINA ....mięso z barana lub owcy..
tłumaczy się na norweskie jako... LAM .... lub LAMMEKJØTT
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
Hilton napisał:
W polskim sklepei jest wcale mi nie smakuje .

Norge nie konczy sie na Oslo a tylko niestety w tym miescie jest polski sklep.

O gustach sie nie dyskutuje, mnie nie smakuja kluski i pyzy zatopione w tluszczu, nie zjadam ton ogorkow kiszonych czy kapusty wiec tego mi nie brakuje.
Pierogi mozna sobie samemu zrobic jak ktos lubi ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Joanna7830)
Wiking
A mi najbardziej brakuje polskiego no może lubuskiego lasu, łąki, owoców i warzyw z ogrodu. Niestety tu gdzie jestem nie ma na to szans. Tylko szklarnia mi pozostała w tym roku próbuje pierwszy raz. I jeszcze zwykłego targu mi też brakuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok