Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wizyta u lekarza - Norwegia

26 Postów
Filip xxx
(zuis)
Wiking
Witam jestem obecnie na urlopie w polsce i sie rozchorowalem , czy moge isc do polskiego lekarza na norweskie ubezpieczenie ? jak to działa wogle czy ktos cis wie na ten temat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Tom Tom
(McBeth)
Nowicjusz
Mozesz isc, potrzebujesz tego:

tjenester.nav.no/helsetrygdkort/forside.do
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów

(martcool)
Nowicjusz
to jest europejska karta ubezpieczenia spolecznego, ktora trzeba sobie najpierw zamowic. Bez tego nie da rady chyba,zostaje isc prywatnie, a karte rdze zamowic przed nastepnym wyjazdem, to nic nie kosztuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Mam taką karte, a jak bylam ostatnio u lekarzaw Polsce to musialam placic, bo lekarz powiedzial że tą kartę mozna okazac w naglych przypadkach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Marzena Maciaszek
(baldeczek)
Wiking
tak masz racje "Kalba" ta karte mozna tylko uzycz w naglych przypadkach nie mozna jej uzyc przy wizycie u lekarza jak jestes rzeziebiona jezeli masz wykupione prywatne ubezpieczenie to nie ma problemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów

(martcool)
Nowicjusz
A to wcale nie jest tak
nawet z glupim przeziebieniem mozesz isc z ta karta do lekarza pierwszego kontaktu, karty nie mozesz uzyc tylko na wizyte prywatna, wszedzie gdzie jest NHS,musza cie przyjac
www.doz.pl/czytelnia/a1381-Dobre_dla_pluc_zle_dla_serca
to tylko jedena ze stron, ale na kazdej jest to samo, wielu lekarzy i pracownikow sluzby zdrowia w Polsce nie ma pojecia do czego uprawnia ta karta i odsylaja z kwitkiem , ale tez dlatego, ze pozniej jest dluga procedura jesli chodzi o zwrot kosztow wizyty takiego pacjenta i im sie nie chce,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
Michał Polak
(korepetytor)
Początkujący
Zgadza sie. To jest dowod na to, ze jest sie ubezpieczonym i nalezy sie pomoc za darmo. O wszyskim mozna przeczytac na www.helfo.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Ja będąc w PL udałam się do NFZ-tu dowiedzieć się jak jest z tą kartą . Mnie również lekarz nie chciał przyjąć a właściwie to rejestratoka nie chciała mnie zarejestrować . W NFZ-cie powiedziano mi , że muszę załatwić sobie druk E-106 tu w NO . Z tym drukiem E-106 i z numerem ostatniego ubezpieczenia w PL mam się do nich udać , wypełnić formularz , który dostanę w NFZ a potem już można leczyć się w PL .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów

(martcool)
Nowicjusz
No wlasnie tak to jest, jesli nie podlegasz obowiazkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu w NFZ to nie mogla chciec od ciebie takiego druku, ale niestety taka jest nasza biurokracja, niedoinformowana,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
Michał Polak
(korepetytor)
Początkujący
@Alma78 Ktory druk? Co ma piernik do wiatraka i po co udawalac sie do NFZ-tu? Jako rezydent w Norwegii podlegasz ubezpieczeniu norweskiemu i to nie Polski ale Norweski "NFZ" oplaca Twoje leczenie. O wszystkim jest napisane na Helfo. Skoro juz o ubezpieczeniach pisze... Kazdy posiadacz kart Visa lub MasterCard jest automatycznie ubezpieczony po oplaceniu ta karta podrozy. Zawiera to ubezpieczenie od NNW oraz hospitalizacji na spore sumy. Ubezpieczenie z Kart kredytowych pokrywa tzw. rejseforsikring czyli np. straty bagazu. WIele osob jest ubezpieczonych kilka razy na to samo nawet o tym nie wiedzac.

Wracajac do tematu. Kazdy posiadacz waznej karty Europeiske helsekort jest zwolniony z oplat leczenia na terenie krajow UE. Dotyczy to leczenia chorob, hospitalizacji czy jakis tam operacji ale nie plastycznych np. powiekszanie biustu czy zabiegow dentystycznych niezwiazanych z powypadkowym urazem nap. utrata szczeki po zderzeniu sie z kierownica.

Opisze troszeczke inny przypadek. Kilka lat temu przyjechal do mnie moj brat na wakacje. Bylo fajnie iczas mijal szybko. Brat moj jest bardzo kontuzyjny ale przezorny i zawsze ubezpieczony. Zaopatrzyl sie w Europejska Karte Zdrowia z Polski i przyjechal... W trakcie pobytu postanowil dorobic i zarejestrowal sie w Urzedzie Pracy itd. Zaczal prace i tydzien nie minal a pech chcial, ze brat moj nagle sie rozchorowal. Pojechalismy na pogotowie ratowac zdrowie i okazalismy polska karte. Na pogotowiu przyjeto Go za darmo bez zadnej oplaty. Lekarz zbadal brata i przepisal antybiotyki w cenie 1000 koron ale! Z karta zdrowia dostalismy je z 90% znizka placac tylko 100 koron w aptece. BYlo fajnie... Brat pojechal do domu. W kilka miesiecy pozniej dostalem list adresowany do Brata. W liscie pisalo ze jako forma pobytu brata zmienila sie a leczenie nastapilo po jego zarejestrowaniu sie jako pracownika w Norwegii to... Musi za wszystko normalnie zaplacic poniewaz podlega ubezpieczeniu norweskiemu a nie polskiemu. Tak wiec musialem zaplacic za wizyte na pogotowiu i wyrownac cene za antybiotyki co kosztowalo mnie lekko ponad 1200 koron. Nie pomoglo mi odwolywanie sie do ubezpieczalni poniewaz jak to ujeli forma pobytu z turystycznej zmienila sie na rezydencka. Brat dostal norweski PESEL i pensje tak wiec placi za siebie jak kazdy w Norwegii. Szkoda, bo zjechal zaraz po miesiacu ale i ten argument nie pomogl.

Jeszcze z innej beczki. To prawda, ze w Polsce malo kompetentne osoby sie spotyka czy to urzedach czy sklepach. Zwrot podatku VAT dla podroznych. Znacie ten dokument? To jesli sie wczytacie okaze sie, ze Polacy podrozujacy za granice Polski tez moga kupowac TAXFree w Polsce. Malo kto o tym wie i nie korzysta z takich zakupow. Ostatnio mialem przejscia w Media Markt a ponoc sklep nie dla idiotow... Dlugo zajelo mi tlumaczenie w biurze obslugi klienta co pisze po polsku na dokumencie Tax Free. Kobniec w koncu udalo mi sie zrobic zakupy i na promie do Norwegii odebralem Vat.

Polacy mieszkajacy w Norwegii sa w strefie wolnoclowe,j ze to tak ujme. Bo w obie strony mozemy robic zakupy TaxFree. Mozemy kupowac w Norwegii i w Polsce. Robisz tak... Kupujesz sobie jakis fajny drogi sprzet w Norwegii na Tax Free. Tak. Akurat jest promocja i ten np. telewizor jest faktycznie tanszy niz w Polsce. Ladujesz do bagaznika i wywozisz go na Swieta do Polski. Odbierasz Vat na promie a po Swietach przywozisz ten sam telewizor do Norwegii... jesli nie chcesz go zostawic rodzicom. Moze ciezkie i skomplikowane ale mozna duzpo kasy zaoszczedzic. Towary importowane do Norwegii nie przekraczajace 6000 koron na osobe sa zwolnione z cla. Podrozujac w cztery osoby mozecie legalnie przywiezc ze soba towaru na 24000 koron. Dzieci tez sie wlicza. Ale to juz pisanie do innego tematu. Sorki, ze sie zagalopowalem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok