Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(7133 niezalogowanych)
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Płakać to mi się chce na razie bo żeby występować w takiej grupie trzeba sobie wypracować na siłowni tak zwany kaloryfer a ja mam jak na razie bojler i staram się jakoś to zmienić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Hilton, ale nie da się ukryć, że jesteśmy obecnie najliczniejszą grupą przyjezdnych. Jakoś musimy się w tym społeczeństwie odnaleźć. Oczywiście każdy może sobie rzepkę skrobać. Każda grupa obcokrajowców jest tutaj zorganizowna, ktoś idzie z ich problemami dalej. Dlaczego my nie moglibyśmy spróbować?
Co do języka norweskiego, to temat ten jest ważny zwłaszcza dla rodzin, matek z dziećmi. Jak na pewno wiesz, mamy prawo korzystać z tłumaczy w szpitalu, u lekarza, w urzędach. Jeśli Norwedzy mają na to fundusze, to dlaczego nie zainwestować ich lepiej? Wyobrażam sobie, coby było, gdyby tak rzeczywiści każdy o tego tłumacza poprosił udając się w wymienione miejsca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Ja w urzedzie nie prosiłam o tłumacza a dostalam, mimo is swietnie mowie po angielsku. A co do problemów, to o ktorych obcokrajowcach mówisz? O azylantach?
Ja jestem samotną matka z dwojką dzieci i jezyk nie stanowi dla mojej rodziny zadnego problemu, syn nauvzył sie w szkole , ale wiadomo ze 12 sto letnie dziecko nie potrafi jeszcze wysłowic sie jak dorosły, ja nauczyłam sie nieco norweskiego przebywajac wsrod Norwegów, nie mam problemu na poczcie, w sklepie, ani u lekarza aby powiedziec po norwesku o co mi chodzi. Zapisuje sie tez na kurs, bo wiem ze musze ten jezyk poznac z profesjonalnej strony, mam takie zboczenie, bo sama jestem nauczycielem jezyka obcego. Tyle ze ja nie domagam sie kursu za darmo.
Jak rozumiesz zainwestowanie funduszy "lepiej" ? Tłumacz nalezy sie kazdemu bez wzglecu na narodowosc, a ty/wy chcecie "wykorzystac fundusze" do pogłaskania własnego tyłka, a to chyba nie tak, prawada? Na tym smiesznym zebranoiu stworzono sztuczny problem. Zajmijcie sie lepeije takimi sptrawami jak przemyt papierosów i alkoholu, bo to jest dopiero problem, a nie darmowymi kursami. Az taki ten kurs drogi?? Jakos Fazi zorganizowal grupe i sie ucza i wychodzi tanio.
Ps, jeszcze raz prosze, podaj mi te grupki obcokrajowcow , ktore sa zorganizowane i porownaj ich dzialalnosc z tymi pozal sie boze polskimi pseudoorganizacjami. Jak sie tam zwroce do nich to dadza oni po dupie temu mojemu byłemu gnojowi zeby wiedzial ze ma alimenty płacic na dzieci a nie dziwce wczasy fundowac???
God bless you
amen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Grzes203 napisał:
Płakać to mi się chce na razie bo żeby występować w takiej grupie trzeba sobie wypracować na siłowni tak zwany kaloryfer a ja mam jak na razie bojler i staram się jakoś to zmienić.

grzes...mam wrazenie ze cala jestem jak bojler.. zmienmy to , jaki masz pomysł??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
halo , Hilton.
trzeba bylo dbac o tego swojego bylego a nie wmawiac mu ze cie glowa boli.
i nie mow mi ze ty taka idealna bylas.
jak na razie to tylko slysze twoje narzekania na temat tego swojego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
tropik napisał:
halo , Hilton.

No tropik zaraz popłyniesz... nie wiesz nawet w co sie władowałeś.
Weź sobie zrób lewy paszport i do Timoru Wschodniego zmykaj czym prędzej.
R.I.P
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
tropik napisał:
halo , Hilton.

A co ciebie to obchodzi dziadku??? Wypowiadasz sie jakbys materacem był i conajmniej moim dobrym znajomym. Pohamuj sie troche człowieku. A twoje marzenie o ktorym pisales do mnie na priv nigdy sie nie spełni. Zegnam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
180 Postów
ruda lisica
(wiewióra)
Stały Bywalec
Tyle ze ja nie domagam sie kursu za darmo. jeśli te twoje slowa pija do mnie Hilton to chce ci wyjaśnic że ja niedomagam sie darmowych kursów to bylo jedynie moje zapytanie czy ktoś cos wie o takowych.ja chodziłam na kurs zrobiłam jak narazie 2 stopnie kosztowało mnie to 6500 tys niestety moje obecne finanse niepozwalają ni dalej kozystac jak dla mnie jest to w tej chwili dużo może dla ciebie nie.a co do polskich organizacji w norge kazdy ma na to swój pogląd i warto to uszanowac nikt cie przeciez niezmusza do dzialania w nich .a moja rada jest taka dla ciebie znajdz sobie fajnego faceta może wtedy ci flustracja przejdzie .powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
Zuzu napisał:
tropik napisał:
halo , Hilton.

No tropik zaraz popłyniesz... nie wiesz nawet w co sie władowałeś.
Weź sobie zrób lewy paszport i do Timoru Wschodniego zmykaj czym prędzej.
R.I.P

on niie wie że nie wolno na odcisk Hilton deptać......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
wiewióra napisał:
Tyle ze ja nie domagam sie kursu za darmo. jeśli te twoje slowa pija do mnie Hilton to chce ci wyjaśnic że ja niedomagam sie darmowych kursów to bylo jedynie moje zapytanie czy ktoś cos wie o takowych.ja chodziłam na kurs zrobiłam jak narazie 2 stopnie kosztowało mnie to 6500 tys niestety moje obecne finanse niepozwalają ni dalej kozystac jak dla mnie jest to w tej chwili dużo może dla ciebie nie.a co do polskich organizacji w norge kazdy ma na to swój pogląd i warto to uszanowac nikt cie przeciez niezmusza do dzialania w nich .a moja rada jest taka dla ciebie znajdz sobie fajnego faceta może wtedy ci flustracja przejdzie .powodzenia

Jest to nieporozumienie wiewiora, nie chodzi mi o ciebie. Ja rozumiem ze ktos sie pyta o darmowe kursy i o inne rzeczy gratisowe. Mnie chodzi o prowadzenie debat, jałowych debat i stwarzania sztucznych problemów przez te organizacje. darmowych kursów języka norweskiego dla obywateli np. polskich w Norwegii nie ma. I nie jest to bezpodstawne. Powiem ci, ze u mnie z kasa bardzo krucho, ale napisalam ze nie domagam sie darmowego kursu bo wiem ze mi sie nie nalezy i to po prostu akceptuję.
A co do szacunku, o ktorym wspomnialas, to zacznij od siebie, ok? Bo to zdanie : "a moja rada jest taka dla ciebie znajdz sobie fajnego faceta może wtedy ci flustracja przejdzie .powodzenia" napisane do mnie jest kompletnym brakiem szacunku. Nie potrzebuje twoich rad, nie interesuj sie czy ja mam faceta czy nie mam, byc moze nie potrzebuje miec, nie przyszło ci to do głowy???A moze mam? Poza tym nie ma takiego słowa jak flustracja, jest frustracja. Do twojej wiadomosci - nie jestem sfrustrowana.
Idac twoim tokiem myslenia, mogłabym napisac ze nikt nie zmusza cie do uczestnictwa w kursie jezykowym.
Zastanów sie co do mnie piszesz. Bo z tym ostatnim zdaniem przesadziłas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok