Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Debata na temat języka norweskiego - Norwegia

Czytali temat:
(7130 niezalogowanych)
1434 Posty

(gama28)
Maniak
www.mojanorwegia.pl/polacy_w_norwegii/na...y_realna_szansa.html

Co wy na to? Miałam okazję uczestniczyć we wczorajszej debacie i wypowiedzieć się. Wczoraj po raz pierwszy dowiedziałam się, że mamy prawo, aby ktoś nas, polaków reprezentował w KIM. Uważam, że to bardzo ważne. Jedyne, czego potrzeba, to zjednoczyć się. Tak niewiele i aż tak dużo, bo to nie bardzo w stylu polskim pomagać sobie i działać razem. Pora to zmienić. Mimo, że czasem różnimy się w podejściu do świata, mamy inne poglądy i niejednokrotnie na forum są spięcia i zgrzyty, to wiele nas łączy. Sama obecność tu wskazuje, że mamy potrzebę ze sobą rozmawiać. Może warto zacząć też wspólnie działać? Jest Klub Polski w Oslo, jest portal Moja Norwegia, który gromadzi coraz więcej użytkowników. Według informacji, które wczoraj usłyszałam, potrzeba organizacji, która ma przynajmniej 300 członków, a wtedy zaczną nas poważniej traktować. Będziemy mogli mieć swojego reprezentanta w KIM, a to naprawdę wiele, bo jesteśmy obecnie najliczniejszą grupą emigrantów, a tak naprawdę nikt nas nie dostrzega. Mam nadzieję, że nie jestem tylko naiwną idealistką i znajdzie się choć parę osób myślących podobnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Ledwo udało mi się dojść do głosu, tylu chętnych.
Myślę że akcja się uda, ale tylko częściowo.
Utrzymuję kontakt z Polakami, sam jestem Polakiem i wiem jak Polak się zachowuje.
Problemem jest to że nie chcemy się uczyć języka nawet za darmo.
Wymówka że się nie uczę bo mnie nie stać jest śmieszna. Każdy ma kasę aby zgrzewkę piwa kupić za 150kr, ale nikt nie ma żeby książkę za 100kr w księgarni nabyć. Już nawet nie chcę wspominać o materiałach dostępnych w internecie za darmo.
Wymówka2 że się nie uczę bo nie mam czasu. Kolejna bujda, ja potrafię czytać jak jem obiad, nie jest to wcale takie trudne. Zawsze mi się udaje kilka słówek zapamiętać.
Tym razem masz gama28 słuszność poruszając temat i mam nadzieję że coś z tego wyjdzie.
Mogę dołączyć do tej rewolucji, może akurat komuś tym pomogę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Grzes 203, język to jedna sprawa, z mojego punktu widzenia najistotniejsza, bo to nasze byc, albo nie być w Norwegii. Dużo racji w tym, że zwyczajnie nie chce nam się uczyć. Albo problem w tym, że tak naprawdę niewielu polaków mysli o Norwegii, jako miejscu "na zawsze". Prawdopodobnie najliczniejszą grupą są tutaj pracownicy, którzy chcą się zahaczyć na kilka lat. Wywożą pieniądze organizując sobie życie w Polsce, tam budują domy, tam mają rodziny, może jesteś jednym z nich.
Druga sprawa, chyba większej wagi, że nic w Norwegii nie osiągniemy, jeśli nie zaczniemy działać razem. Norwegia wspiera organizacje, a nie jednostki. Jeśli się zorganizujemy, to coś na pewno uda się osiągnąć. A pojawia się coraz więcej problemów wraz z napływem ludzi.
Ja wraz z męzem mamy na razie zamiar zapisać się do Polskiego Klubu w Oslo. Ich strona na razie nie działa, ale kulb współpracuje z Moją Norwegią. Potrzeba tylko 300 członków na początek, aby zaczęto nas traktować poważnie i dostrzegać nasze problemy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
180 Postów
ruda lisica
(wiewióra)
Stały Bywalec
hej gama28 masz racje w tym co piszesz tylko wlasnie jest problem czy my polacy tu mieszkajacy się złaczymy jest nas tu wielu ale malo kto chce sie wychylać i to z różnych powodów a przeciez w jednosci siła .nie chce tu robic porównaj żeby mnie zle zrozumiano ale tak jak ludnosc pakistańska,koreańska lub latynoska tez ma tu swoich przedstawicieli w organizacjach rzadowych . i tak prosty przykład my polacy którzy chcą pracować i którzy pracuja płacą podatki itp muszą jeszcze placić za kurs norweskiego a niestety inne nacje tylko ciagną od państwa isiedzą na dupie.sadze że jest wiecej osób na tym portalu które myśla tak jak my i też cos od siebie napisza.Zapraszam do dyskusji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Wczoraj Pani Prezes Klubu Polskiego wyraziła się jasno: pierwszym i najważniejszym krokiem na dzień dzisiejszy jest zorganizowanie grupy przynajmniej 300 osób i wtedy będzie można przejść do kroku drugiego, czyli wydelegowania kogoś do KIM. Jeśli zbierze się te 300 osób, organizacja dostanie lokal i pieniądze na swoja działalność. Będzie wtedy można zająć się konkretniej problemami, z którymi się stykamy. Mam nadzieję, że szefostwo Mojej Norwegii wkrótce się odezwie, i pomoże wskazać właściwy kierunek. Tak jak już wspominałam ja z mężem chcemy na początek poprzeć Klub Polski, jako że jest to jak na razie największa polska organizacja w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(Wioletta Olejarczyk)
Wiking
Ja uważam, że naprawdę mamy szanse, aby zaistnieć w społeczeństwie norweskim.
Jednak musimy się pogodzić z tym, że nikt nas nie dostrzeże, jeśli nie wyjdziemy z inicjatywą.
Macie racje..tak niewiele trzeba, tylko się zjednoczyć. Zatem to zróbmy.
Co do nauki języka norweskiego- oczywiście najważniejsza jest motywacja. Można sie uczyć samemu, ale razniej jest w grupie.
Spotkałam tez ludzi, którzy nie moga sobie pozwolić na płatne kursy.
Ja zaczęłam naukę od bycia wolontariuszem w przedszkolu: mogłam pomóc a przy pokazji uczyć się języka i kultury.
Jestem tu od 1,5 roku, bardzo podoba mi się ten kraj i jego kultura. Mam jednak potrzebę kontaktu z Polakami. Dlatego uważam że zrzeszanie się jest ważne z wielu powodów, m.in.:
- jeśli ma nastąpic nasza pełna integracja z Nowegami, to wspólnie z nimi właśnie mamy wypracować nowy sposób życia i nowe wartości zawierające elementy z obu kultur
- łatwiej będzie "walczyć" o nasze prawa
- względy towarzyskie
- bycie członkiem organizacji stwarza duże możliwości działania na polach kulturalnych, charytatywnych, turystycznych itd..
Trzymam kciuki za powodzenie akcji. Jednak nie poprzestaję na tym. 3 tygodnie temu zapisałam sie do Klubu Polskiego w Norwegii i w wolnych chwilach tam pracuję.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bumell)
Wiking
Nie ma innej drogi.Tylko w taki sposób , tworząc więcej i więcej gróp czy organizacji polskich,lub jedną ale coraz większą i większą,można do czegos dojść, a tak Izolujemy się od siebie a powinno być odwrotnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Jak najbardziej trzeba mieć kogoś kto będzie nas reprezentował w tym kraju i nauka języka powinna być podstawom celem, jeśli zamierza ktoś zostać tu kilka lat lub na stałe. (Tłumaczenie tego mija sie z celem osoby na forum raczej wiedzą o co chodzi)
Niestety nieszczęsny komunizm w naszym kraju odbił się w naszej mentalności znacząco. Bo języka rosyjskiego to wszyscy na siłę unikali teraz też to gdzieś w podświadomości siedzi, co do zrzeszeń/ klubów to historia jest podobna.

Norweskiego to można sie za grosze uczyć (jak ktoś chce oczywiście) kurs ESKK jest w sieci za darmo (wersja nielegalna) do tego wystarczy komputer czy MP3 i jazda.
Poza tym niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest kurs dzienny(dla bezrobotnych) j.norweskiego 300h za 1000NOK już taniej sie nie da. Oczywiście wymówka zawsze sie znajdzie.
(Ile jest osób które wiedą że muszą sie języka uczyć bo bez tego pracy na dzień dzisiejszy nie znajdą, a i tak to olewają?)
Jeśli byłby za darmo np. z NAV to byłoby super
Ja za wieczorowy kurs języka ok 100h płace 5800NOK jeszcze po całym dniu pracy muszę dojechać kilkanaście km.

Sami Norwedzy mają nas za przygłupów jak ktoś jest tu 3 lata(jeszcze rodzinę ściągnął) i ledwo parę słów zna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(angelinnka)
Wiking
W koncu na tym forum wszyscy pozytywnie nastawieni i chetni do pomocy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
180 Postów
ruda lisica
(wiewióra)
Stały Bywalec
ZuZu a w jakim mieście odbywa sie ten kurs dzienny 300h za 1000kr?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok