Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Kris polo Sara Łabędzka Fudi KajaM Artur Kołacha (4503 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak
gabriel napisał:
krolestwo za konia napisał:
az oczodoly mi sie powiekszyly!!!!!

HM ...hmmmm...
NO ....no...no...
oczodoły....pewnie z mózgoczaszką.... , inaczej... se ne da.....

Da się, można rozwiercić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vanessa 30)
Wiking
Kurcze czyzby zgodnosc ze Norge niejest ani lepsze ani gorsze od Polszy??????? az oczodoly mi sie powiekszyly!!!!!

no i proszę... jak zrobiło się przyjemnie i świątecznie...
czyż nie o to chodzi ???
i oby taka atmosfera trwała jak najdłużej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Oto chodzi! przeciez nie zamieszkam w centrum Oslo skoro pracuje w Kolbotn.Nie kupie mieszkania w zachodnich drogich dzielnicach bo moge kupic wieksze i lepiej wyposazone wlasnie w Holmi za nizsza cene.Nie wynajme miszkania 35 m za 8000 koron poto zeby sluchac stukot kol tramwaju na Majorstua w Oslo! Slamsy byly zawsze od zarania dziejow i beda jeszcze dlugo po nas.
Truskawkowa umnie na dzielnicy akurat otaczaja mnie domy samych Norkow i "Ciapatych",o godzinie 18 nawet pies nie zaszczeka w wekeendy tez taka cisza ze az chce sie pojechac do miasta zeby posluchac krzykow.

Do Kolbotn to jest dopłata do biletu, wiec KzK dobrze kombinujesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Hilton napisał:
Oto chodzi! przeciez nie zamieszkam w centrum Oslo skoro pracuje w Kolbotn.Nie kupie mieszkania w zachodnich drogich dzielnicach bo moge kupic wieksze i lepiej wyposazone wlasnie w Holmi za nizsza cene.Nie wynajme miszkania 35 m za 8000 koron poto zeby sluchac stukot kol tramwaju na Majorstua w Oslo! Slamsy byly zawsze od zarania dziejow i beda jeszcze dlugo po nas.
Truskawkowa umnie na dzielnicy akurat otaczaja mnie domy samych Norkow i "Ciapatych",o godzinie 18 nawet pies nie zaszczeka w wekeendy tez taka cisza ze az chce sie pojechac do miasta zeby posluchac krzykow.

Do Kolbotn to jest dopłata do biletu, wiec KzK dobrze kombinujesz

Kurcze, a ja tak lubie wyturlawszy sie z knajpki sila pedu przesunac jeszcze z dwie przecznice... jakos dosiegnac przycisku w windzie... jeszcze tylko znajde klucze.... i jestem w wyrze. Kurcze centrum to jednak centrum, moze i halas (moze przywyklem, dla mnie wcale nie jest glosno), moze i ciasno, ale.... wszystko pod reka Zachod to jednak zachod, czysto, schludnie, spokojnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Sethur ja tez to lubie ale tylko czasami wiec dlatego tez pisze ze az chce sie uslyszec te krzyki! Nie jestem snobem i cenie swoj sen ponad wszystko wiec mieszkam niedaleko pracy,taniej i wygodniej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Zgadzam sie z Toba calkowicie. Twoje myslenie jest logiczne, masz swoje potrzeby. Ja mam takie doswiadczenie: Dwa lata temu wynajmujac mieszkanko wybralem to, ktore jest najblizej pracy. Sprzedalem samochod, zeby zbilansowac koszty. Udalo sie, poczulem oszczednosci, ale.... no wlasnie granica, jeszcze Grunerløkka, prawie Grønland, 10 minut spacerkiem do pracy .... i tubylcy.Trzy miechy pozniej samochod znowu stal w garazu, z budzetowym naglosnieniem w tym roku wlasciciel zaoferowal mi zakup tego mieszkania na baardzo atrakcyjnych warunkach (troche sie przeliczyl z zakupem lodzi i ... podziekowalem. Kupilem mieszkanie duzo mniejsze zaraz przy Slottsparken. Kurcze, to jest spokoj o jakim marzylem, nieco dalej pracusi, ale dreptanie przez Karl Johann to raczej przyjemniejsze zajecie od szybkiej ewakuacji na Thorvald Meyers Nigdy nikt mnie nie przekona do osiedlenia sie w ktorymkolwiek Norgistanie w Oslo lub chociaz jego okolicy, nawet za korone!. Bylem cholernie tolerancyjnym czlowiekiem, jeszcze trzy, cztery lata temu. Owszem, jak wszedzie sa wyjatki, niestety procentowo wyjatki trafiaja sie znacznie czesciej wsrod BIALYCH.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Gosia Z
(goshia)
Początkujący
Norwegowie wyprowadzaja sie na Zachod w nadziei, ze tam troche dluzej pozyja Wzieli sobie do serca ostatnie statystyki, wg ktorych to wlasnie tam maja wieksze szanse na dluzszy zywot
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Przede wszystkim problem poruszany w artykule nie dotyczy praktycznie Polaków, tylko tzw. kolorowych imigrantów (przepraszam za stwierdzenie) - czyli tych co dostali azyl i nic nie robią tylko siedzą na garnuszku NAV. Polacy przyjeżdżają tu głównie do pracy, więc komu miałoby przeszkadzać że o 7 rano idzie do robotu i o 20 wraca do domu, bierze prysznic i siada przed telewizorem?

Różnice kulturowe nie są takie duże, nie dajmy się zwariować. Czasami Norwedzy zagadują mnie o różnice kulturowe.. "jak to jest tak z Polski do Norwegii itp." Wtedy uświadamiam ich, że Polska to europejski kraj nawet bardziej nowoczesny niż Norwegia, nikt w Polsce nie tańczy nago wokół ogniska a niedźwiedzie na ulicach Warszawy to primaaprilisowy żart reportera Time. Norwedzy któzy byli ze mną na odwiedzinach w Polsce są mile zaskoczeni i przyznają mi rację że Norwedzy bardzo mało wiedzą o takich krajach jak Polska. Nigdy też nie słyszałem żeby ludzie się skarzyli na polskie dzieci. Rozmawiałem z dzieciakami które mają polskich kolegów w klasie i są zachwycone. "Mój kolega nazywa się Ukasj i jest strasznie fajny, tylko troche dziwnie mówi.."

A wracając do tematu to również uważam że to wyłącznie kwestia finansów. To nie getto, przecież każdy może się w każdej chwili stamtąd wyprowadzić. Owszem Norwedzy to nacjonaliści i czasem zdarzają się ekstremiści którym przeszkadzają obcokrajowcy, ale takich poprostu olewajcie ciepłym moczem. Moje doświadczenie jest takie że tacy ludzie to najczęściej buraki bez podstawowej wiedzy, którzy najdalej od domu byli w Szwecji na zakupach. Takich daje się skompromitować po 2 minutach rozmowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(buzka66)
Wiking
... nie inaczej się ma olewactwo kultury filipińskiej czy też tajlandzkiej. ... a przecież w każdej rodzinie jest ,, młodsza o 30 lat żona z Azji,, i ,,kolorowe potomstwo,,...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Tylko że Norwegowie wolą te Azjatyckie żony kupione na wagę, niż wyemancypowanego i wszechstronnego multipracownika z Polski, który wszędzie gdzie się pojawi, wprowadzi swój własny porządek i znajdzie każdą dziurę w systemie z której da się wyssać pieniądze.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok