Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Przeprowadzka - Norwegia

Czytali temat:
*** *** (3292 niezalogowanych)
26 Postów
Aga N
(sandria)
Wiking
Witam wszystkich Mam taką prośbę czy moglibyście mi odpowiedzieć na pewne pytanie?Zacznę od początku.Mój mąż pracuje w Norwegii już prawie 6 lat i nie ma zamiaru wracać do Polski (do pracy)po prostu czasem przyjeżdża i tyle go widzę.Dodam że mamy 2 dzieci w wieku 6 i 9 lat i w związku z tym planuję sie przeprowadzić do niego z dziećmi na stałe.Proszę doradźcie czy warto?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
629 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
Nie wiemy czy warto się do niego przeprowadzić, bo Go nie znamy

Tak na poważnie to nie jestem w stanie znaleźć żadnych minusów takiej decyzji, więc absolutnie warto. Choćby dla tego żeby rodzina zamieszkała razem.
Masz jakieś konkretne obawy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aga N
(sandria)
Wiking
Mam obawy odnośnie zaklimatyzowania się w innym kraju.Czy ich standardy różnią się znacznie od naszych,czy dzieci poradzą sobie w szkole i czy ja nie będę siedziała sama w 4 ścianach bo na razie łapię podstawy języka i raczej z norwegami nie dogadam się na początku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Dzieci spokojnie poradzą sobie w szkole. tutaj nie ma tak jak w naszych szkołach, oceny, twarde wytyczne. W szkole podstawowej ocen nie mają, prac domowych na weekend nie zadają, mniej godzin w szkole. Nawet na studiach, to co widzę u studentów... Ech..
Ad język, jak się go słyszy na żywo i nie przebywa tylko z Polakami to szybko się go "łapie"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
629 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
podpisuję się obiema rękami shi87.
warto się zapisać na kurs językowy, nie musi być zaraz jakiś kosmiczny.
ważne żeby byli tam ludzie z różnych krajów, to bardzo pomaga -poznajesz ludzi w podobnej sytuacji i na podobnym poziomie językowym. wcześniej czy później sobie pogadacie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Nie bede ci tu pisać dlaczego nie a dlaczego tak juz tu były,na tym forum, takie boje,ze ,,krew się lała,, powiem tylko tak..jak nie sprobujesz to sie nie sparzysz w najgorszym wypadku jak nie wyjdzie to spakujesz sie i wrocisz do kraju...nie mam pojecia jak ty i twoje dzieciaczki wytrzymaliscie tyle lat bez ojca i męża...ja wytrzymałam rok a i zjeżdzał czesto...
piszesz,ze mąż wpada i tyle go widzisz...za jakis czas jak sie więzi rozluznią to i przestanie wpadac i okaze sie,ze ma tam juz swoje ułozone zycie ...i ciebie w nim nie ma...oczywiscie pisze to ogolnie i nie bierz sobie tego do serca ale znam kilka takich sytuacji-niestety....miłosc przegrała z odległoscia...
to jest TYLKO MOJA rada(inni maja inne zdanie)...pakuj dupsko w troki i do chłopa jak ci na nim zalezy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aga N
(sandria)
Wiking
Super dzięki bardzo mi pomogliście rozwiać moje wątpliwości
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
sandria napisał:
Mam obawy odnośnie zaklimatyzowania się w innym kraju.
zakuwaj norweski a nigdy nie bedziesz zalowac tej decyzji!! nawet jesli bedziesz zalamana norweskim sposobem bycia to kasa i brak stresow oraz wystrzalowe wakacje gdzie tylko zechcesz spokojnie zrekompensuja Ci ewentualne minusy pobytu tutaj...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
315 Postów
stefan stefanski
(Taki Ktos)
Stały Bywalec
B.K. napisał:
Nie bede ci tu pisać dlaczego nie a dlaczego tak juz tu były,na tym forum, takie boje,ze ,,krew się lała,, powiem tylko tak..jak nie sprobujesz to sie nie sparzysz w najgorszym wypadku jak nie wyjdzie to spakujesz sie i wrocisz do kraju...nie mam pojecia jak ty i twoje dzieciaczki wytrzymaliscie tyle lat bez ojca i męża...ja wytrzymałam rok a i zjeżdzał czesto...
piszesz,ze mąż wpada i tyle go widzisz...za jakis czas jak sie więzi rozluznią to i przestanie wpadac i okaze sie,ze ma tam juz swoje ułozone zycie ...i ciebie w nim nie ma...oczywiscie pisze to ogolnie i nie bierz sobie tego do serca ale znam kilka takich sytuacji-niestety....miłosc przegrała z odległoscia...
to jest TYLKO MOJA rada(inni maja inne zdanie)...pakuj dupsko w troki i do chłopa jak ci na nim zalezy

mozesz mi powiedziec, co tzn. "wiezi sie rozluznią" ?
co to kurwa jest za przykład ? jak sie "rozluznia" to przynajmniej bedzie wiedziała,ze wyszła za dupka i ma z nim dzieci!

Moja rada >jesli masz tam wszystko, jest ci dobrze, dzieciom tez, masz blisko rodzine i znajomych, to siedz na dupie i nie kombinuj, bo tu szału nie ma, poza zarabianymi pieniedzmi!
A jak kreci cie siedzenie w domu i gotowanie michy dla swojej armi+dorabianie na CZARNO sprzatając norweskie brudne domy, to nie wahaj sie i dawaj do "raju"
Dzieci ukonczą szkołe, a jakze, ale ich poziom bedzie na poziomie ....zadnym!
Norweskie tłumoki po skonczeniu studiów, mają taka wiedze jak po naszym gimnazjum
Takze sie dobrze zastanów, czy te smieszne wakacje(czyt.yastek) warte sa tego ciemnogrodu.....

Ja gosciłem tu wielu moich znajomych (kilka tyg) i zadne z nich,ŻADNE nie było zachwycone (poza widokami) norwegia i zyciem tutaj!

Tylko kasa tu sie liczy,bo zycia tu nie ma.....

ps: sandria > wspieraj starego i bądz dobrej mysli, bo kiedys wróci (niezle zarobiony) i bedzie gitara, ale w Polsce!
A jak ty sie tu zwalisz, to macie pewne kilkanscie lat, zamiast kilku zeby odłozyc ładny grosz i zyc na odpowiednim pozimie w ojczynie!

A polonorkom powiedz > ha det cioty!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
sandria napisał:
Mój mąż pracuje w Norwegii już prawie 6 lat i nie ma zamiaru wracać do Polski (do pracy)po prostu czasem przyjeżdża i tyle go widzę.Dodam że mamy 2 dzieci w wieku 6 i 9 lat i w związku z tym planuję sie przeprowadzić do niego z dziećmi na stałe.Proszę doradźcie czy warto?
a tak na marginesie to pytałaś się męża?
znaczy się, czy on jest zainteresowany twoim przyjazdem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok